Geruchtenoverzicht: wie topt de poster van Rock Werchter 2023?

Photo: Jokko, Rock Werchter 2018

De geruchtenmachines draaien op volle toeren, en ze maken geen uitzondering voor Rock Werchter 2023. De eerste headliners voor het Belgische festival zijn al bekend, maar er zullen er nog veel meer volgen. Festivalgangers speculeren erop los: wie zal de 46e editie headlinen?

Rock Werchter heeft niet lang stil gezeten. Stromae is bevestigd als eerste headliner voor donderdag 29 juni, Muse voor zaterdag 1 juli en Arctic Monkeys en Queens of the Stone Age spelen op de laatste dag van het festival. Maar er zullen natuurlijk nog vele headliners bij komen. We zetten de geruchten voor je op een rijtje.

Blur

Blur

Na de aankondiging van de enorme reünieshows van Blur kan verdere speculatie over nog meer shows op Europese bodem niet uitblijven. Tot nu toe is er slechts één festival bevestigd: Beauregard Festival in Frankrijk. Zowel Beauregard als de Wembley-shows vinden het weekend na Rock Werchter 2023 plaats. Brengen de aanstekelijke ritmes van Blur een paar dagen eerder ook de mensen in België in beweging? Feest is gegarandeerd wanneer de Britten ten tonele verschijnen.

TheStrokes_Press_01_LR-8x10-1-scaled
Photo Credit: Jason McDonald

The Strokes

Slechts één keer stonden The Strokes in België. En dat was meer dan twintig jaar geleden… In 2020 zouden de heren eindelijk terugkeren om op Rock Werchter 2020 te spelen, maar dit ging om bekende redenen niet door. Komen The Strokes tijdens het festivalseizoen van 2023 dan eindelijk terug naar België? De band, bekend van hits zoals ‘Last Nite’ of het recentere ‘The Adults Are Talking’, is in ieder geval weer op tour. In de zomer van 2023 staat er nog maar één show gepland: het Amerikaanse vijftal reist eind augustus af naar Zuid-Spanje voor Cala Mijas in Málaga. Kunnen de boekers van Rock Werchter The Strokes na 21 jaar terughalen naar België?

Maroon 5

Maroon 5

Maroon 5 is komende zomer op tournee in Europa. In juni staat de Amerikaanse band bijvoorbeeld in het Goffertpark in Nijmegen en op festivals als het Deense Tinderbox en het Franse Main Square Festival. Ondanks het feit dat er volgend jaar dus al aardig wat Europese shows gepland staan, is er geen één in België. En heeft de groep precies een gaatje tijdens Rock Werchter, onderweg van Noord-Frankrijk naar Londen. Toeval of hangt er een aankondiging in de lucht?

Photo: Guy Aroch

Arcade Fire

Afgelopen mei kwam het zesde studioalbum uit van de Canadese indie rock-band. Maar tijdens de WE Tour speelde Arcade Fire vooral losse shows. Nederlandse en Belgische fans konden de groep zien in de Ziggo Dome en het Sportpaleis. In 2023 lijkt het er op dat de festivals aan de beurt zijn. Zo is de formatie uit Montreal eind augustus te zien op Cala Mijas 2023 in het zuiden van Spanje. Er zullen vast meer data volgen, waaronder misschien Rock Werchter?

Billie Eilish

Nog drie shows in december, en dan zit de Happier Than Ever World Tour er op. Ondanks dat deze bijna een jaar duurde, deed Billie Eilish maar twee festivals aan: Coachella en Glastonbury. Zou de zangeres in 2023 een inhaalslag maken? Onlangs werd Eilish bevestigd voor Lollapalooza Argentinië, Chili en Brazilië én het Colombiaanse Estereo Picnic. Al deze festivals worden gehouden in maart, waardoor er in de zomer genoeg ruimte overblijft voor de Europese festivals. Een stop in Werchter zou veel festivalgangers in ieder geval happier than ever maken!

Photo: Autumn de Wilde

Florence + The Machine

Vrij recent mochten Florence Welch en co. nog de bovenkant van het Werchter affiche sieren. In 2016 en 2019 betoverden zij het publiek met zwijmelende hits. Florence + The Machine was daarna druk bezig met nieuwe muziek maken en bracht dit jaar het nieuwe album Dance Fever uit. Dat ging gepaard met een nieuwe wereldtour. Voor juni 2023 staan er al een aantal Europese festivals op de agenda. Dat betekent dat er een mooie plek vrij is voor een optreden op de Belgische weides.

Kendrick Lamar

Ook hiphop mag niet ontbreken aan de top van de poster. En wie kunnen we beter vragen dan Kung Fu Kenny? Met aanstekelijke hits en energieke optredens speelt Kendrick Lamar al sinds jaar en dag de festivalweides plat. In 2018 liet hij op Pukkelpop nog zien dat hij een menigte op zijn kop kan zetten. Maar: dit jaar was hij slechts te zien op Glastonbury. In het najaar bezoekt hij de Benelux alvast voor enkele zaaloptredens, ter ondersteuning van zijn nieuwste plaat Mr. Morale & The Big Steppers.

Vervolgt de rapper deze concerten met de festivalzomer van 2023? Het zou er gezien zijn nieuwe album en tour een logisch moment voor zijn. Tel daarbij op dat Lamar in 2020 nog Rock Werchter zou headlinen, en je hebt de perfecte aanleiding voor deze boeking.

Photo credit: Kamiel Scholten / Festileaks

Gorillaz

Het vorige album lijkt nog maar net af, maar Damon Albarn heeft niet stilgezeten. In februari komt alweer de achtste plaat uit van de Britse act. In 2018 stond Gorillaz al als headliner op Rock Werchter. Ook in 2021 was er een plek op het hoofdpodium gereserveerd, maar deze editie werd afgelast. Toch zit de kans er nog in dat de band volgend jaar het podium beklimt met nieuw materiaal. Het enige wat roet in het eten kan gooien, is dat frontman Damon Albarn zoals gezegd actief is met Blur.

Photo: Ben Houdijk (Rock Werchter 2019)

The Cure

Hoewel The Cure al meer dan 40 jaar bestaat, is de band nog steeds razend populair. En de mannen hebben er zelf ook zin in. Vorig jaar kondigden ze maar liefst 44 shows aan voor hun nieuwe tour. Ook het Sportpaleis is van de partij. Slechts drie jaar geleden mochten de Britten nog een waanzinnige show op het hoofdpodium van RW neerzetten. Ook nu komt de geruchtenmachine rondom The Cure weer op gang, omdat er een nieuw album op komst is. Een optreden in Werchter is daarmee zeker niet uitgesloten.

Geruchten Rock Werchter 2023

Hoe sterk de geruchten ook kunnen zijn, we zullen pas zeker iets weten als Rock Werchter de eerste headliners bekendmaakt. Ben jij ervan overtuigd dat je de nieuwe hoofdacts van RW 2023 al weet? Of speculeer je alvast over de rest van het affiche? Laat het weten op het Festileaks-forum!

En als die eerste naam er is, hoor je het meteen via de pushnotificaties van de Festileaks App. Gratis te downloaden voor iOS en Android.

Rock Werchter Logo

Rock Werchter 2023

Locatie
België
Werchter, België
Datum 29 juni - 2 juli 2023
Tickets Kopen