Festileaks Tipt: de 10 leukste spelletjes voor op de festivalcamping

Lowlands 2019
Photo: Kylian van Vaalen / Festileaks

We <3 spelletjes! Of het nu bedoeld is om dat laatste uurtje voor de allereerste act van de dag te overbruggen, de brakke sfeer wat te verhogen of er een verkapt drankspel van te maken: met deze 10 (kaart)spellen heb je gegarandeerd uren plezier op de festivalcamping.

In onze handige Festival Paklijst vind je echt alles wat je nodig hebt voor een geslaagd festivalweekend. Van een tent tot een heuptasje en van powerbanks tot luchtbedden: alles staat erop. Ieders portemonnee heeft wel eens betere tijden gekend, dus besparingstips om deze festivalzomer door te komen zijn ook zeker niet aan dovemansoren gericht. Deze 10 spelletjes in het bijzonder maken jouw festivalweekend nog nét wat leuker.

spelletjes festivalcamping

1. De Grote Dalmuti

Het leven is niet altijd eerlijk. Zo ook niet in spelletjes voor op de festivalcamping. De Grote Dalmuti heeft het in dit spelletje altijd voor het zeggen en de Grote Dienaar moet telkens het vuile werk opknappen. Waarom? Dat weet niemand. Totdat de dienaar in opstand komt en voor een revolutie zorgt, dan wordt er ineens uit een heel ander vaatje getapt en krijgt het spel een dramatische wending.

2. Koehandel

Altijd als eens marktkoopman of -vrouw willen zijn? Dan is Koehandel echt iets voor jou! Door tactisch te bieden op de dieren die op de veiling worden aangeboden maak je zoveel mogelijk kwartetten compleet. Maar als meerdere spelers dezelfde kaarten sparen, dan wordt er grof geld geboden. Vertrouw je je tegenspeler en ben je bereid een gokje te wagen? Of kies je liever voor veiligheid en voor de knaken? Liegen en bedriegen was nog nooit zo leuk.

3. Keer op Keer

Door combinaties van kleuren en cijfers te gooien, mag je kleurvelden op je speelkaart afstrepen. Met wat puzzeltalent en een goede tactiek kun je je speelveld uitbreiden. Kruis de sterren weg en vul de kolommen in zijn geheel, want dan scoor je punten en maak je kans op de overwinning. Keer op keer een spannend spelletje.

spelletjes festivalcamping

4. Exploding Kittens

Chagrijnige geiten, lachende taco’s en eenhoorn-enchillada’s: Exploding Kittens staat bol van de knotsgekke kaarten. Maar hoe lieflijk ze ook lijken, op het moment dat je een ontploffende kat van de stapel trekt, heb je direct verloren. Tenzij je de bom onschadelijk kan maken met de laserpen natuurlijk!

5. Weerwolven van Wakkerdam

Je dacht misschien dat je met louter betrouwbare vrienden op avontuur was, maar bij Weerwolven hebben sommige spelers een dubbele agenda. De Weerwolven vermoorden namelijk elke ronde één onschuldige burger. Vooral in een grotere groep is dit een legendarische opwarmer voor een hysterische festivalnacht. Een goede verteller en een paar biertjes is all it takes.

6. Uno

Moeten we echt nog uitleggen waarom Uno zo’n klassieker is onder de spelletjes voor op de festivalcamping? Tip van uw redacteur: met Uno kaarten kun je perfect Bussen! Voor de pestkaarten kun je namelijk makkelijk zelf nieuwe regels verzinnen. +2 of +4? Extra slokken! Zwarte kaart? Shots!

spelletjes festivalcamping

7. Beverbende

De bevers maken er een warboel van. De vier kaarten die gesloten voor je neus liggen bepalen je score, maar aan het begin van de ronde weet je zelf niet eens hoe je ervoor staat. Hoe hoger het aantal punten op de kaart, des te meer strafpunten hij oplevert. Sla toe op het juiste moment en speel je slechtste kaarten weg, maar pas op voor de verraderlijke power-ups van je tegenstanders.

8. Qwixx

Bij Qwixx ben je altijd aan de beurt! Iedereen dobbelt om en om, maar zelfs als het niet jouw worp is, mag je deze benutten. Het doel is om zoveel mogelijk getallen op je scorekaartje af te strepen. Hoe meer kruisjes je in een rij hebt gezet, des te meer punten dat oplevert. Simpel, maar spannend tot aan de laatste worp!

9. Regenwormen

Hoge ogen gooien staat centraal bij Regenwormen. Maar je kunt nog zo hoog gooien, zonder een wormpje wordt het niets. In dit makkelijk te leren dobbelspelletje strijd je om de tegels van de hoogste waarde, maar als je tegenstanders precies hetzelfde gooien als jij, kunnen zij je zuurverdiende tegel net zo snel weer van je afpakken. Hilariteit gegarandeerd!

spelletjes festivalcamping

10. Speelkaarten (Kingzen)

Tot slot de moeder aller campinggames: het kaartspel! Specifiek deze variant maakt het Kingzen natuurlijk een stuk makkelijker. “Wat was de vrouw ook alweer? Snake Eyes of Question Queen?!”, afgelopen met die verwaaring! Een gewoon kaartspel is natuurlijk ook multifunctioneel. Klaverjassen, Hartenjagen, Jokeren, Duizenden, Eenentwintigen, Ezelen, Toepen, Zweeds pesten, Patience… Wedden dat je die spelletjes niet binnen één festivalweekend allemaal gespeeld krijgt?

Pinkpop 2018
Photo: Boy Janissen / Festileaks

De Festival Paklijst

Heb je de spelletjes voor op de festivalcamping inmiddels in een virtueel winkelmandje gegooid? Dan ben je toe aan de volgende stap. Check onze Festival Paklijst voor al je benodigdheden tijdens het komende festivalseizoen!

Best Kept Secret Logo

Best Kept Secret 2025

Locatie
Nederland
Hilvarenbeek, Nederland
Datum 13-15 juni 2025
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen

Over de auteur ✍️

Boy Janissen

Janisje van alles binnen Festileaks. Schrijven, quizjes maken, cheffen, bier drinken - you name it. Liefhebber van bijna alles wat op vinyl gedrukt staat en trotse verdediger van het Limburgs erfgoed. Is normaal gesproken altijd te porren voor een festival of concert, maar weet tijdens de vastelaovendj van toeten noch blazen. Down The Rabbit Hole is mijn favoriete zomercarnaval.

Meer van Boy