Advertisement

11 onbetaalbare herinneringen aan een tropisch Best Kept Secret 2023

Photo credit: Lotte Spek / Festileaks

Best Kept Secret had afgelopen weekend wel iets weg van Coachella, met al dat stof en die tropische temperaturen. Daar houden de parallellen dan meteen zo’n beetje op, want Best Kept Secret is niet het festival van bloemenkransen, VIP-decks en Instagram-feeds. Wél van de beste alternatieve acts, een uitstekende food line-up en misschien wel het mooiste festivalterrein van Nederland. Deze 11 momenten van Best Kept Secret 2023 blijven ons in het bijzonder bij.

Photo credit: Lotte Spek / Festileaks

1. Lachen bij Charlotte Adigéry & Bolis Pupul

Aan onze vrolijke Belgische vrienden de eer om de kar op gang te trekken in de TWO. Adigéry loopt erbij alsof ze net uit de fitnesszaal komt, maar levert dan ook topsport. Het enthousiasme waarmee ze haar cynische, maatschappijkritische teksten scandeert is uiterst aanstekelijk. ‘Go back to your country where you belong’ hoor je immers zelden iemand met een grote glimlach brengen. Pupul kijkt intussen tevreden toe van achter zijn orgeltje, bouwt aan het uiterst dansbare fundament van deze set en zag dat het goed was. No, thank you, Charlotte en Bolis!

Photo credit: Lotte Spek / Festileaks

2. Proosten bij The 1975

De backstage-koelkast lijkt op vrijdag goed gevuld. Julian Casablancas van The Voidz beledigde eerder op de middag al het BKS-publiek te midden van zijn alcoholroes, maar gelukkig heeft Matt Healy geen kwaaie dronk. Met een fles wijn en een sigaretje zwalkt hij over het podium, terwijl de band de ene aan de andere hit rijgt. Ondertussen bekijkt Matty zichzelf regelmatig goed in een spiegel op wieltjes. Doet hij dan toch aan zelfreflectie? Jazeker. “We’re a fucking good band“, schreeuwt hij namelijk een paar nummers later door zijn microfoon. En daar heeft de Brit ook fucking gelijk in.

Lees de volledige review

Photo credit: Lotte Spek / Festileaks

3. Verkoeling opzoeken in het meer naast de ONE

Laten we, te midden van alle hittestress, even stilstaan bij de ongeëvenaarde schoonheid van het festivalterrein. Het uitgestrekte strand voor het hoofdpodium, het Wilder Wander Land en de festivalcamping midden in het bos: het blijkt zelfs met deze tropische temperaturen goed toeven in Hilvarenbeek. Pootje baden in het meertje, een ijskoffie onder de eikenbomen opslurpen of even uitpuffen in de Wellness Nietes: de Beekse Bergen is het perfecte decor voor een zonovergoten festivalweekend.

Photo credit: Lotte Spek / Festileaks

4. Beuken bij The Chemical Brothers

Waar generatiegenoten vooral hun grootste successen blijven herkauwen en in de herfst van hun carrière regelmatig verschijnen op zweterige 90s party’s in een sporthal om de hoek, bewijst Chemical Brothers nog altijd op Champions League-niveau te spelen. Alles wordt uit de kast getrokken om te overtuigen. Twee gigantische, bewegende robots met laserogen vullen het podium. Enorme ballonnen stuiteren over het publiek. En, niet te vergeten, de grootste hits knallen door de speakers. De eerste headliner stuurt ons tevreden de nacht in.

Lees de volledige review

Photo credit: Lotte Spek / Festileaks

5. Shinen bij de Festileaks Community Meet-up

Op zaterdagmiddag verzamelden onze schrijvers, forumleden, trouwe volgers en festivalliefhebbers zich bij de Jupiler Balkonbar voor het inmiddels traditionele fotomoment. Het perfecte moment voor een tussentijdse evaluatie van de optredens die we tot nu toe zagen, om vooruit te blikken op de verrassingen die Best Kept Secret 2023 nog voor ons in petto had, én natuurlijk om je kekke nieuwe Festivalmerch te showen! Zien we je volgende week op Pinkpop?

Photo: Presskit via Ninja Tune

6. Meebrullen bij Young Fathers

De drie mannen van Young Fathers kwamen met een missie naar Hilvarenbeek: die hele TWO moet plat. En dat hebben we geweten. Met de defibrillator rechtstreeks op de boezem: zo straalden ze hun energie af op het aanwezig publiek, dat uit de hand at van het Schotse collectief. De set zat vol met publieksfavorietjes, waaronder ‘Get Up’ en ‘In My View’. Maar het dak ging er pas echt af bij ‘Shame’, dat werd onthaald als een ongekroonde koning. Het werd zo’n show die je in een bloedhete TWO letterlijk én figuurlijk de adem beneemt.

Photo credit: Lotte Spek / Festileaks

7. Zwieren bij Oscar and the Wolf

We mogen Max Colombie toch gerust een wandelende discobal noemen. Aan zijn inmiddels bekende glitterjurk voegde hij dit weekend nog eens een paar stralende handschoenen toe. Voeg daar nog showtrappen en lasers aan toe en je hebt een show die je in gedachten naar Las Vegas doet afreizen. Max heeft er zaterdagavond duidelijk zin in en die positiviteit werkt aanstekelijk. Van ‘Breathing’ tot ‘Strange Entity’: de heupen komen anderhalf uur nauwelijks tot stilstand op het strand bij de ONE.

Lees de volledige review

8. Rammen bij Young Marco

Nadat Oscar de dansdrift heeft aangewakkerd, kopt Young Marco ‘m in met een lekkere set vol doorpakkers. De Amsterdamse dj trok vooral de aandacht met zijn aanstelijke hit ‘What You Say?’, maar laat in de vroege zaterdagnacht zien nog veel meer in huis te hebben. Met een volwassen productie (bestaande uit een intrigerende, opblaas-oogbol, een intense lichtspiraal en een puike set lasers) en een uitgekiende tracklist lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat een podium als de TWO de liefhebbers niet meer allemaal kan huisvesten.

Photo credit: Lotte Spek / Festileaks

9. Dansen bij de Wellness Nietes

Een van de plekjes met de chillste vibe op Best Kept Secret moet toch de Wellness Nietes stage zijn. De zonnestralen kietelen je af en toe door de sporadische openingen van het bladerdek boven je. De fijne lederen banken bieden de beentjes hun welverdiende rust. En wat te denken van die olijke Scandinavische hottubs, waarin je op je dooie gemak al het stof van je kunt afweken? Ontspannen zomerse muziek in de ochtend, voorzichtig met de voetjes van de vloer in de middag en vies hard doortrappen in de late uurtjes: de Wellness Nietes was onze hotspot deze editie.

10. Je verbazen bij Aphex Twin

Toegegeven, we waren sceptisch. We hadden een ondraaglijke bak herrie verwacht met tenenkrommende visuals van demonen, perverse gezichten of – ja, echt – poepseks. Het is zo’n show die je alleen besluit te bezoeken ‘omdat je er nou eenmaal toch bent’. Maar dan blijkt, enkele ongrijpbare bevliegingen daargelaten, dat de set van Aphex Twin verrassend toegankelijk is en het visual design gewoon de ogen streelt in plaats van ze met een priem uit je kassen steekt.

Photo credit: Lotte Spek / Festileaks

11. Aftoppen bij Röyksopp

Van moeilijke muziek was direct na afloop van Aphex Twin geen sprake meer. Het Noorse dj-duo Röyksopp nam de finale van deze editie van Best Kept Secret voor zijn rekening in de TWO en was vastberaden de laatste restjes danssap eruit te persen. Daarvoor namen ze een volwaardig dansgezelschap en een flinke koffer vol lasers mee uit Tromsø. Hits als ‘Do It Again’ en natuurlijk ‘What Else Is There?’ zorgden voor de laatste collectieve jubelmomentjes van het weekend en gooiden een geslaagde negende editie in het slot. Op naar het jubileum.

Best Kept Secret Logo

Best Kept Secret 2023

Locatie
Nederland
Hilvarenbeek, Nederland
Datum 9-11 juni 2023
Tickets Niet meer beschikbaar.