24 uur feesten op familiefestival Bospop 2023: zo gaat dat

Photo credit: Femke Valks / Festileaks (Bospop 2022)

Bospop staat bekend om de gezelligheid. Het festival boekt acts met meezing anthems, alles is gemoedelijk en de leeftijd van het publiek loopt uiteen van jong naar oud. Maar stel, je wilt dansen en feesten. Kom je dan een beetje aan je trekken op Bospop 2023? Festileaks trok de dansschoenen aan en ging op onderzoek uit.

De opstelling van Bospop is best simpel en waarom zou je iets aanpassen wat werkt? Het terrein gaat in de ochtenduren open en een half uurtje later start de eerste band. Omstebeurt speelt er vanaf dat moment een band op het hoofdpodium of in de naastgelegen tent, tot de headliner zijn laatste noten heeft gespeeld. Maar Bospop 2023 heeft nog meer te bieden.

Nachtcafé op Bospop 2023 // Photo credits: Brian van Heijningen / Festileaks

24-uurs gebied

Dit jaar is het gedeelte tussen de camping en het festivalterrein aangepast. Waar dit gedeelte eerst voor iedereen binnen en buiten het festival toegankelijk was, is dat dit jaar alleen voor de bezoekers van de camping en het festival. Zoals de naam aangeeft, is dit gebied 24 uur open. In de ochtend komt iedereen brak een ontbijtje eten en in de avond kunnen mensen afdansen. De tent waar dit allemaal gebeurt heette vroeger de 24 uurs tent. Nu staat het bekend als het Nachtcafé. Dag en nacht is een groep vrijwilligers aan het werk om deze plek draaiende te houden.

FIEP op Bospop 2023 // Photo credit: Brian van Heijningen / Festileaks

Tributes & More

Pal naast het Nachtcafé ligt een gloednieuw podium, de derde stage van Bospop 2023. Tributes & More geeft ruimte aan coverbands, talenten en gerenommeerde muzikanten. De vrijdag begon met FIEP die een handjevol publiek trok. Dit weerhield haar band er echter niet van om alles te geven. Later op de dag bewees Musest dat er ruimte is voor coverbands op Bospop 2023. De Muse tribute act trok een vol veld en kon wél afsluiten met ‘Knights Of Cydonia’, zonder technisch mankement zoals het grote voorbeeld vorige week nog wel had.

Photo credit: Brian van Heijningen / Festileaks

Onze 24 uur feesten: op het festivalterrein

24 uur raven op Bospop 2023 kent een rustige opstart. We beginnen natuurlijk met een lekker ontbijtje bij het Nachtcafé. Om 13:30 gaat het terrein op de vrijdag open en tot die tijd is het rustig. Op de achtergrond draait wat muziek, de mensen zijn aan het kletsen met een biertje erbij en het zonnetje breekt goed door. Als het terrein opengaat, trekt meteen de eerste stoet die kant op.

Silent Disco op Bospop 2023 // Photo credits: Brian van Heijningen / Festileaks

De line-up aan het begin van de dag is weinig dansbaar. Young Gun Silver Fox speelt hun zonnige blues zeker leuk, maar feestmuziek is het niet. Om 18:00 gaat de silent disco open. Deze vindt half plaats in een roze opblaas-kerk en half erbuiten. Met 3 kanalen is er keuze genoeg. Vooral de classics komen hier voorbij. Denk aan een ‘Jump Around’, ‘Walk This Way’ of ‘Lay All Your Love On Me’. Veel verschil zit er trouwens niet in de kanalen. Alle drie gaan ze voor het meezingen op bekende oude nummers. Maakt voor ons niet uit, wij kunnen die heupen losgooien.

Gelukkig is er verderop de dag ook wat dansbare muziek op de podia gepland. Clouseau krijgt de voetjes al voorzichtig van de vloer en in ieder geval de kelen open om mee te zingen, maar het echte feest begint met Bzb. Het optreden begint en eindigt met confetti. In de tussentijd is het feest, feest en nog eens feest. Met knallers als ‘7 Dagen 7 Zonden’ en ‘Ik Leer Het Nooit’ staan het publiek en de band geen seconde stil.

Speciaalbierbar op Bospop 2023 // Photo credit: Brian van Heijningen / Festileaks

Rust moet er ook gepakt worden en de speciaalbierbar biedt uitkomst. Onder het genot van een lekker blond biertje horen we hoe Rag 'N' Bone Man zijn hits aan het begin en eind van de set vakkundig speelt. Simply Red trekt de relaxte sfeer door. Met al hun hits laten ze menig festivalbezoeker heupwiegen en daarna tevreden naar huis gaan. Maar ons natuurlijk niet, want we willen dansen!

Onze 24 uur feesten: in het Nachtcafé

Het terrein sluit om 1:00 in de nacht. Tot die tijd is de silent disco open. De grote menigte trekt echter naar het Nachtcafé waar een DJ classic hits staat te draaien. Dat gaat er bij de Bospop bezoeker in als zoete koek. Het is meezingen geblazen op ‘Don’t Stop Believin’, ‘I’m Gonna Be (500 Miles)’ en ‘Ich Bin Wie Du’. Ook het hardere werk wordt niet geschuwd. Al zijn er redelijk wat bezoekers die verbaasd de wenkbrauwen fronsen bij ‘Last Resort’ en ‘Bro Hymn’, vriendengroepen beginnen voorzichtig met elkaar wat te moshen.

Nachtcafé op Bospop 2023 // Photo credit: Brian van Heijningen / Festileaks

Vanaf 2:00 begint de tent wat leger te lopen. De mensen worden moe en gaan hun tent of bed opzoeken. De jeugdgroepen blijven echter onverminderd doorgaan. Als je af gaat op de shirtjes, zijn er genoeg vrijwilligers die de danspasjes aan het oefenen zijn voordat ze de volgende dag weer achter de bar gaan staan. Om 4:00 is het feest dan afgelopen. De DJ stopt met plaatjes draaien en er wordt overgegaan op de zachtere achtergrondmuziek die in de ochtend ook te horen was. Het Nachtcafé blijft open (what’s in a name) voor iedereen die nog een biertje wil doen, maar het grote feest is voorbij. Moe en voldaan zoeken we samen met het gros van de mensen ons tentje weer op.

Feesten op Bospop

24 uur losgaan op Bospop 2023 is dus moeilijk. De programmering steekt zo in elkaar dat mensen meer gaan meezingen dan dansen. Als je alleen voor het dansen naar Bospop gaat, raden wij aan om vanaf 18:00 te komen. Begin in de roze opblaas-kerk voor de silent disco, neem af en toe pauze met een lekker speciaalbiertje en knal daarna nog drie uur door in het Nachtcafé. Lowlands, Down the Rabbit Hole en zoals eerder besproken Best Kept Secret zijn als festival geschikter om de late uurtjes op te zoeken. Wat ons betreft is dat ook helemaal prima.

Bospop 2023

Festileaks doet verslag van Bospop 2023. Wij houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en tijdens het weekend lees je de reviews van het festival bij ons. Lees hier onze vooruitblik. Wil je er toch nog bij zijn? Er zijn nog kaarten beschikbaar aan de deur. Kijk op de social media van Bospop voor het laatste nieuws.

Wat vind jij van Bospop 2024?

Geef je mening voor het Festivalrapport van Bospop 2024! Festileaks vraagt bezoekers op tientallen festivals door heel Europa naar hun mening op zes vaste categorieën van de festivalbeleving plus naar een totaalscore.

De festivals met de beste rapportcijfers winnen in september de Festileaks Festival Awards, de publieksprijzen voor festivals.

Kom maar doorrr

Line-up
Randprogramma
Sfeer
Festivalterrein
Eten & Drinken
Prijs-kwaliteit
Totaalscore
Bospop Logo

Bospop 2023

Locatie
Nederland
Weert, Nederland
Datum 7-9 juli 2023
Tickets Niet meer beschikbaar.