Hoogtepunten van Lowlands 2023 dag 2: moshen op Beethoven, huilen in de Bravo en meer

Lowlands 2023, photo credit: Thomas Heijligers / Festileaks

De zaterdag van Lowlands 2023 was er weer één voor de boeken. Op dag 2 introduceerde Charlotte de Witte techno in de Alpha, moest Florence + the Machine helaas verstek laten gaan en beklom het Noord Nederlands Orkest na twee afzeggingen eindelijk het podium. Dit en veel meer waren de hoogtepunten.

Na een warme, zonnige vrijdag knalt dag 2 van Lowlands 2023 er nog eens dubbel en dwars overheen. In broeierige omstandigheden is het een lange dag met vroege hoogtepunten én late pieken. Er wordt gemosht, gehuild en vooral heel veel gedanst. Van half 2 ’s middags tot 5 uur ’s nachts – Lowlands op z’n piekfijnst.

Opwarmen met Ezra Collective

Gisteren waren ze al een van de hoogtepunten op Pukkelpop 2023 en nu ook op Lowlands: de Londense jazz-groep Ezra Collective. Want wat heeft het vijftal er zin in, het speelplezier spat ervan af en het is o zo aanstekelijk. De muzikanten stuiteren over het podium en het publiek stuitert door de zaal.

Halverwege de set dalen drie leden van het collectief af om middenin de tent door te spelen, en de hele Heineken springt met ze mee. “En nu nog hoger!” schreeuwt de drummer, en dus springt het publiek nog hoger. En ja, sitdowns zijn normaal best wel lame, maar als zelfs de mensen buiten de tent gaan zitten om vervolgens weer op te veren, dan kun je niet anders dan concluderen dat dit een geweldige show is. “Lowlands Festival is where I’m meant to be,” staat op het scherm achter de band – en zo is het.

Losgaan bij het Noord Nederlands Orkest

In de meeste klassieke concertgebouwen zul je niet vaak een circle pit zien verschijnen. Maar dat je echt wel flink kunt moshen op Beethoven wordt bewezen tijdens het optreden van het Noord Nederlands Orkest. Vorig jaar ging het hele feest uiteindelijk niet door vanwege de grootse productie van Stromae, dus Lowlands heeft er even op moeten wachten. Het was het waard, natuurlijk, en het publiek gaat er dan ook vol voor. Een unieke show, waarbij een aantal leden van het orkest zelfs de handen op de oren leggen omdat het applaus wel erg luid is.

Photo credit: Thomas Heijligers / Festileaks

Huilen tijdens boygenius

Bloedmooi is het, het optreden van de ‘supergroep’ boygenius. Indie-artiesten Phoebe Bridgers, Julien Baker en Lucy Dacus vullen elkaar live fantastisch aan en komen samen in harmonieën waar je kippenvel van krijgt. ‘Emily I’m Sorry’ en ‘Not Strong Enough’ zijn wat dat betreft uitmuntende voltreffers. Nummers als ‘$20’ rocken juist weer harder dan op plaat, wat de show de nodige energie meegeeft.

Eigenlijk is het raar dat zo’n grootse productie als deze al zo vroeg in de Bravo is geprogrammeerd, maar we moeten ook toegeven dat die Bravo niet eens helemaal vol staat. Bij de mensen die er wel zijn, is het geluk op het gezicht te lezen terwijl hier en daar een traantje wordt weggepinkt.

Photo: Thomas Heijligers / Festileaks

Nieuwe vrienden maken bij de Festileaks Meet-up

Het beste aan Lowlands is natuurlijk dat praktisch iedereen die je kent er ook is én dat je er ook zo weer nieuwe vrienden aan overhoudt. Tijdens de Festileaks Meet-up verzamelen onze eigen reporters, trouwe volgers, graag geziene Festileaks Forum-gasten en leden van onze Festifans WhatsApp-community om de eerste echte Lowlands-nacht nog even goed na te bespreken en tips uit te wisselen voor de rest van het weekend. Fantastisch om al die mooie koppies op de groepsfoto te zien, helaas alweer de laatste van dit festivalseizoen!

Photo credit: Thomas Heijligers / Festileaks

De zon laten ondergaan met Foals

Voor alle partijen blijft het altijd balen als een festivalheadliner onverhoopt moet afzeggen, zo ook in het geval van Florence + The Machine vanavond. Op zulke korte termijn werd er geen grote vervanger geregeld, maar schoof Foals op naar het zogeheten ‘sunset slot’. En dat blijken helemaal de perfecte omstandigheden te zijn voor een zeer sfeervolle en swingende set. De Engelse indie-band trekt misschien niet dezelfde bezoekersaantallen als Florence Welch, maar des te meer ruimte is er voor de vele vriendengroepen die voorzichtig de eerste danspasjes van de avond maken tegen het licht van een schitterende zonsondergang.

Photo credit: Thomas Heijligers / Festileaks

Het Adonis-jubileum vieren

Niet per se een hoogtepunt van de zaterdag, aangezien de Adonis eigenlijk elke avond een ongekend feest is. En dit jaar helemaal, want de meest sexy tent van Lowlands viert dit jaar de vijfde verjaardag. In de Adonis komen de meest kleurrijke schepsels van het festival samen voor een knalfuif aan performances, glitter en lhbti-anthems. Op deze XXL-jubileumeditie bruist de Griekse tempel als nooit tevoren en viert de regenboogromantiek hoogtij.

Lees meer over het kleurrijke jubileum van de Adonis in ons verslag >

Photo credit: Thomas Heijligers / Festileaks

Overrompeld worden door Charlotte de Witte

Techno in de Alpha – wie bij de aankondiging van Charlotte De Witte dacht dat dat niet zou werken, blijkt de plank volledig te hebben misgeslagen. Voller dan dit had het veld voor de Alpha absoluut niet kunnen staan. En waarom zou het ook niet kunnen? De Belgische dj overrompelt Lowlands met de beats die we gewend zijn en een licht- en lasershow zoals we ‘m in ieder geval op dit festival niet gewend zijn. Eigenlijk is het enige minpunt de relatief korte settijd van 75 minuten – het publiek zat er net echt goed in.

Photo credit: Thomas Heijligers / Festileaks

Samenkomen bij Job Jobse

Waar Charlotte de Witte de nacht geopend verklaart op de Alpha, sluit Job Jobse ‘m af in de Bravo. En het is duidelijk dat iedereen erbij wil zijn, want al een uur voor aanvang vertrekken de eerste expedities van vriendengroepen naar het midden van de tent. Gelukkig voelt Job goed aan hoe de sfeer erbij hangt, met een harde set vol oude rave-tracks als Felix’s ‘Don’t You Want Me’ en ‘The Ultimate Seduction’ van The Ultimate Seduction. Het moment van de nacht komt met nog een klein kwartier te gaan, wanneer Florence + The Machine’s ‘You’ve Got the Love’ in de mix verschijnt. Daar in de Bravo, om kwart voor 5 ’s ochtends, komt deze broeierige en dansbare zaterdag van Lowlands 2023 helemaal samen.

Lowlands Logo

Lowlands 2023

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 18-20 augustus 2023
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.