Advertisement

Zoveel kost één dag festivallen op Sziget 2023

Foto: Sziget 2023

Festivals worden duurder en duurder, net als eigenlijk alles tegenwoordig. Of tenminste, dat hoor je overal. Maar hoeveel geld ben je nu echt kwijt op een festival? Van bier en friet tot koffie en wraps: dit zijn de kosten van Sziget 2023.

Deze zomer is Festileaks op tientallen festivals in binnen- en buitenland. Om precies in kaart te brengen hoe de verschillende evenementen zich tot elkaar verhouden, vergelijken we de prijzen van een aantal vaste drank- en eetopties. Dit weekend zijn we op Sziget 2023.

Tickets en vervoer

In totaal duurt Sziget zes dagen. Je kunt natuurlijk een ticket voor het hele festival kopen. Afhankelijk van hoe vroeg je het ticket aanschaft, betaal je hiervoor tussen de €275 en €389. Een halve week kost je €220 tot €280. Mocht je ervoor kiezen om het festival slechts een dagje te bezoeken, dan kan dit vanaf €95.

Als Szitizen in hart en nieren reisden wij voor de gehele week af naar Budapest. De leukste manier om van en naar het festival te komen is natuurlijk met de Sziget Express. Deze trein brengt je van Amersfoort naar Boedapest en terug, waarbij je met een bus naar het festivalterrein afreist. Stoelen zijn beschikbaar vanaf €245, maar je kunt ook voor iets meer comfort kiezen in de vorm van een slaapbedje.

Betalen met je bandje

Op het festival reken je alles af met je festivalbandje. Je kunt online een bedrag opladen, daarna is het simpelweg een kwestie van je bandje scannen om te betalen. Het handige hieraan is dat je in de app precies kunt bijhouden wat je hebt afgerekend, en daar ook direct kunt opwaarderen. Nooit in de rij om munten te halen en je portemonnee laat je veilig achter in je kluisje.

Eten en drinken

Betalen op Sziget gaat in Hongaarse Forinten (HUF), waarbij 400 HUF ongeveer 1 euro is. We beginnen de dag dagelijks met een ontbijtje op de camping. Een beef baguette met toppings of 3 eieren met ham, goed voor een prima aantal uren zonder hongergevoel, kosten beide zo’n €13. De nadorst lessen we met een colaatje à €3 voor een halve liter flesje (met dop!).

Na het ontbijt is het tijd voor het eerste drankje bij de beachbar. Dat is een lekkere zomerse kickstart voor je dag Sziget. Wij bestellen een mojito van zo’n €11. Relatief betaalbaar zijn de biertjes: €4,40 voor een halve liter, en de wijn: €2 voor 1dl. We drinken er zo’n 5 per dag, à €22.

Rondom het terrein zijn er uiteenlopende opties voor diner of lekkere trek. Nieuw dit jaar is dat elke eetgelegenheid een betaalbare optie aanbiedt voor €6,50. De gerechten waarvan je echt goed vol zit en er de hele avond tegenaan kunt, zoals een goedgevulde burrito of een royale pulled pork burger, gaan voor €12,50. Voor het slapengaan volgt altijd nog een midnight-snack (zoals een pizzapunt) van zo’n €6,50. Alles bij elkaar komt het eten en drinken op ongeveer €65 per dag.

De eindafrekening 

Dan rest de vraag: heeft inflatie ook de Hongaarse hoofdstad bereikt? Eerlijk is eerlijk: de kosten voor met name het eten komen inmiddels erg dicht in de buurt van de Nederlandse standaard. Drinken is een stuk goedkoper – zeker als je alleen bier of wijn drinkt – en ook het festivalticket is relatief goedkoop, met name als je vroeg boekt. Doordat je nog naar Boedapest moet, zijn de reiskosten dan weer relatief hoog, maar het totale dagbudget blijft alsnog nog ruim onder die van andere Europese majors als Rock Werchter en Pinkpop (beide goed voor zo’n 200 euro per dag).

Ticket € 46 per dag (€ 275 gedeeld door zes)
(Trein)Reis€ 41 per dag (€ 245 gedeeld door zes)
Eten & drinken€ 65
Totaal€ 152
Sziget Logo

Sziget 2023

Locatie
Hongarije
Boedapest, Hongarije
Datum 10-15 augustus 2023
Line-up
Lorde
Macklemore
Mumford & Sons
Tickets Niet meer beschikbaar.