Round-up: Deze festivals hadden de beste sanitaire voorzieningen

De zomer zit er weer op! Tijd om weg te dromen bij alle mooie herinneringen die we de afgelopen maanden verzameld hebben. Naast herinneringen verzamelde Festileaks afgelopen seizoen ook een hoop meningen van bezoekers, en het is nu de hoogste tijd om die aan het licht te brengen! De winnaars in de categorie ‘Sfeer’ en ‘Programmering’ zijn al bekend, maar nu is het tijd voor iets wat minstens net zo belangrijk is voor de algemene belevenis van een festival: de toiletgelegenheden!

Noot: Deze top vijf is volledig gebaseerd op cijfers die wij van de bezoekers – jullie – op het terrein hebben ontvangen. Dit festivalseizoen hebben wij 2000 beoordelingen over meerdere categorieën bij elkaar verzameld, waar wij vervolgens deze lijst op baseren. Check hier alle festivals die meededen.

5. Rock Werchter

2. Werchter [round-up sfeer]

Waar de line-up bezoekers tijdens het festival af en toe een beetjein de steek liet, stond het urinoir voor ze klaar. Vlak voor het festival plaatsvond maakte de organisatie bekend dat de chemische toiletten dit jaar vervangen zouden worden door 648 vacuümtoiletten. Dit resulteerde er overigens wel in dat de wachttijden flink toenamen, vermoedelijk omdat bezoekers hun behoefte liever op het festivalterrein deden dan op de camping. Dit had een hoop hekplassers als gevolg, maar dat hield de toiletten dan weer des te schoner!

4. Fortarock

roundup-sanitair-fortarock

Ook op de Nederlandse festivals was het dit jaar doorspoelen geblazen. De kwantiteit viel echter ook op Fortarock tegen: er waren geen opstoppingen in de wc’s, maar helaas wel vóór de wc’s. Een groot pluspunt scoorde het eendaagse festival dan weer met het plaatsen van wc’s langs de mainstage. Nooit eerder was het mogelijk om zó dichtbij een headliner je Slipknots te kunnen legen.

3. Best Kept Secret

4. Best Kept Secret [round-up programma]

Het leek alsof Best Kept Secret dit jaar bewust streed om de titel van beste toilet. Het festival introduceerde dit jaar de Pee-tree, en dat is precies wat het lijkt! Mannen konden dit jaar ongegeneerd tegen een boom plassen zonder boze blikken te krijgen, waarna hun urine netjes afgevoerd werd via een leiding. Verder waren de wc’s op zowel de camping als op het terrein voldoende aanwezig en bovendien – voor zover dat op een festival kan – brandschoon!

2. Lowlands

3. Lowlands [round-up sfeer]

Of het te wijten is aan het feit dat dit populaire festival dit jaar voor het eerst sinds tijden niet uitverkocht is onduidelijk, maar de kleine kamertjes kregen in ieder geval een staande ovatie (en van de vrouwen een zittende). Lowlands werkt over het algemeen met gewone doortrek wc’s. Op Cape Lowlands zijn overigens wel vacuümtoiletten te vinden om het afvalwater iets te reduceren. Verder had elke camping uiteraard weer een eigen badhuis en toiletruimte en bleek het toiletpapier oneindig. OngeLowflijk goed gedaan!

1. Pinkpop

roundup-sanitair-pinkpop

Naast een sterke line-up en een geweldige sfeer bood Pinkpop dit jaar ook nog eens verreweg de beste wc’s. Ook dit jaar waren de sanitaire voorzieningen van het driedaagse festival op een rioolnetwerk aangesloten, waardoor er van gore Dixies wederom geen sprake was. Ook waren de frisse toiletten voorzien van een wc-bril en vond het publiek dat ze strategisch geplaatst en ruim aanwezig waren, waardoor er van wachtrijen nauwelijks sprake was. Kortom: geen beter festival om te (Pink)poepen! (…sorry)

Round-ups

De afgelopen dagen las je bij Festileaks welke festivals het best scoorden in de categorieën programma, sfeer, aankleding, eten & drinken en sanitair. Morgen tellen we alle categorieën en alle cijfers bij elkaar op en maken we bekend: wat was het beste festival van 2015? Tot slot hebben we zondag nog de Top 100 Festivaloptredens 2015 voor je. Via Facebook blijf je op de hoogte!

Best Kept Secret Logo

Best Kept Secret 2015

Locatie
Nederland
Hilvarenbeek, Nederland
Datum 19-21 juni 2015
Tickets Niet meer beschikbaar.