Dit is jullie Droomsetlist van Doe Maar!

Droomsetlist Doe Maar Paaspop

Doe Maar is hot! De band, onder leiding van Henny Vrienten en Ernst Jansz, tourt deze zomer langs diverse festivals. Gisteren hebben jullie met FestiTinder laten weten welke nummers jullie het liefst horen. De meest gekozen songs vormen samen de droomsetlist van Doe Maar!

Na een succesvolle terugkeer in 2016, met onder meer een optreden op Pinkpop en drie uitverkochte shows in de Ziggo Dome, is het in 2017 opnieuw raak. Doe Maar tourt deze zomer langs diverse festivals waaronder BospopConcert at Sea, Paaspop en Dauwpop. Heb jij al een kaartje voor een van deze festivals weten te bemachtigen? Dan begint hier de dikke voorpret: jullie droomsetlist!

20. ‘5446 is mijn nummer’ feat. Kenny B

In de aanloop naar de drie concerten die Doe Maar vorig jaar gaf in de Ziggo Dome, dook de band samen met Kenny B de studio in om een vertaalde versie van de reggaeklassieker ’54-46 Was My Number’ op te nemen. Het origineel stamt uit 1968 van het Jamaicaanse Toots & The Maytals en is vertaald door Ernst Jansz.

19. ‘Hé, Hé’

Op #19 het eerste fragment van het ‘oude’ Doe Maar. En wat voor fragment! In 1982 vond in Utrecht het No Nukes Festival plaats, georganiseerd als protest tegen de toenemende kernbewapening in de tijd van de Koude Oorlog. Doe Maar werd op de festivalposter vergezeld door o.a. U2 en The Stranglers!

18. ‘Dansen met Alice’

‘Dansen met Alice’ komt in 1981 uit op Doe Maar’s tweede studioalbum Skunk. Romanticus Ernst Jansz: “In de tijd, dat ik nog niet zoveel benul had van tijd, was ik ’s een jaar lang verliefd op hetzelfde meisje…” Awww, wij dansen wel met je Ernst!

17. ‘Alles gaat voorbij / Walska’

‘Alles Gaat Voorbij’ is oorspronkelijk afkomstig van het album 4US. Eind 2012 verschijnt er een nieuwe versie op single met Kraantje Pappie en Postmen.

16. ‘Ruma Saja’

Mijn huis, waar is mijn huis? Aldus de vertaling van ‘Ruma saja dimana ruma saja’. Duidelijk een nummer van Ernst Jansz over zijn Indische roots. In het boek Voor De Fens (1983) legt hij uit waarom het nummer belangrijk voor hem is: “Ik ben een product van twee culturen, mijn vader komt uit Indonesië en ik ben in Nederland geboren; dat heeft geregeld in mij gebotst, die twee dingen. In die tijd dacht ik echt: wat moet ik hier. Ik voelde me anders dan andere mensen, ik had het gevoel dat iedereen in Nederland in een ivoren toren zat: ‘geen berg aan de horizon, alleen ivoren torens’, en dat gaf mij een ontzettend eenzaam gevoel.”

15. ‘De Laatste X’

Op #15 het allereerste fragment (ja, er volgen er meer) van het beroemde afscheidsconcert in 1984. En hoe toepasselijk voor dit nummer: ‘De Laatste X’.

14. ‘Nachtzuster’

‘Nachtzuster’ is afkomstig van het album 4us uit 1983. In datzelfde jaar staat de band op Pinkpop. Vlak voordat ze dit nummer gaan spelen wordt de band bekogeld met appels. Henny Vrienten roept tegen het publiek: “Als je het echt niet leuk vindt…ROT DAN OP!”

13. ‘Heroïne’

Eind 1981 stapte drummer Carel Copier uit Doe Maar. Zijn vervanger werd de toen pas 19-jarige René van Collem. Onder meer door heroïnegebruik en spanningen tussen Van Collem en de overige bandleden, wordt hij in 1982 vervangen door Jan Pijnenburg. Van Collem is ongeveer 30 jaar lang verslaafd geweest aan heroïne en cocaïne. In 2014 werd Van Collems boek over zijn verslaving gepubliceerd, met de titel Heroïne Godverdomme.

12. ‘Doe Maar Net Alsof’

Het album 4us, waarop dit nummer te horen is, riep uiteenlopende reacties op. Sommige ouders brachten de plaat terug naar de platenzaak door onverbloemde teksten. Andere ouders zagen juist een gelegenheid om zaken als relaties, seks en drugs bespreekbaar te maken. De thema’s bouwden voort op de onderwerpen die op de voorgaande albums aan bod kwamen, zoals de politiek in ‘Doe Maar Net Alsof’.

11. ‘Bella Donna’

Op #11 van jullie droomsetlist staat ‘Bella Donna’, afkomstig van Skunk uit 1981. Helaas is live videomateriaal niet te vinden, maar we hebben wat anders moois! Een audio-opname van het optreden in Brouwershaven 1981.

10. ‘Pa’

‘Pa’, een nummer over je ouder wordende vader en zijn stijl van opvoeden, bereikt in 1983 de nummer 1 in Nederland. In het boek Voor De Fens (1983) zegt Vrienten: “Kijk, de laatste 10 jaar was mijn pa zo aardig, terwijl ie vroeger zo streng was, dat was dan nodig zeker, en die veranderingen heb ik proberen door te laten klinken in de tekst. Eerst heette het ‘Met M’n Ogen Dicht’: dat ik alles op m’n gevoel doe, dat ik m’n ogen dicht kan doen en op m’n gevoel afgaan en dat ik dan weet dat ik o.k. bezig ben.”

9. ‘Liever Dan Lief’

Hoewel ‘Liever Dan Lief’ niet op single wordt uitgebracht, is het één van de populairste nummers van de plaat Doris Day En Andere Stukken (1982). In 1996 brengt Tim Immers (o.a. bekend van Goede Tijden, Slechte Tijden, Onderweg naar Morgen en De Rabo Top 40) een cover van het nummer uit. Eind 2012 neemt Doe Maar het nummer opnieuw op, maar nu samen met Gers Pardoel voor de EP Versies/Limmen.

8. ‘1 Nacht Alleen’

4US was in de voorverkoop al dubbel platina. Het was het eerste album van Nederlandse bodem waarvan de muziek op cd verscheen. Doe Maar had in Nederland de status van superband bereikt, maar de leden wisten hier niet goed mee om te gaan. Dit kwam met name terug in het nummer met de veelzijdige titel ‘1 nacht alleen’. Kun jij alle meisjesnamen meezingen?

7. ‘Doris Day’

Op #7 de allereerste grote hit van Doe Maar: ‘Doris Day’. Hey!

6. ‘De Bom’

Ernst Jansz schreef ‘De bom’ in 1982 als reactie op de Koude Oorlog en het voorstel van de Amerikaanse regering om kruisraketten te plaatsen in Nederland. Doe Maar speelde het nummer voor het eerst op het No Nukes Festival in Utrecht. Hoewel we inmiddels 35 jaar verder zijn, is het nummer nog immens populair bij het festivalpubliek en behaalt de #5 in deze droomsetlist.

5. ‘Is Dit Alles’

Is dit alles? Nee joh, gekkie, we komen net pas de top 5 binnen!

4. ‘Belle Hélène’

Commercieel is Doe Maar een van de meest succesvolle Nederlandse groep aller tijden. Het Doe Maar-publiek was hopeloos verdeeld. Sommige meisjes waren verliefd op Henny Vrienten, andere op Ernst Jansz. In deze lijst, delft Ernst het onderspit: zijn hoogste bijdrage is te vinden op #4.

3. ’32 Jaar (Sinds 1 dag of 2)

Wie kent dit nummer niet? In 1981 verschijnt de single ‘Sinds 1 dag of 2′, maar wordt geen succes. Op aanraden van dj Frits Spits, wordt de titel veranderd in ’32 Jaar’. Een jaar later vindt de echte grote doorbraak plaats. In 1991 werd de single nogmaals door Doe Maar uitgebracht als ‘Sinds 1 dag of 2 (32 jaar)’ en belandde het opnieuw in de hitlijsten. In 1996 zongen Herman Brood en Henny Vrienten het nummer. Toen werd het aangepast naar ’50 jaar’, de leeftijd die Brood dat jaar behaalde. Ook deze versie belandde opnieuw in de hitlijsten. Niet zo heel gek dus, dat de hele festivalweide het nummer van voor naar achter kan meezingen!

2. ‘Smoorverliefd’

“Hennyyyyyyyy!’ Met een mooie tweede plaats in de droomsetlist, wint Henny de populariteitswedstrijd van Ernst. Op #2 vinden we de tweede single van het album Skunk (1981): ‘Smoorverliefd’. In die tijd een minder groot succes dan ‘Sinds 1 Dag Of 2 (32 Jaar)’. Echter 35 jaar na dato zijn de rollen omgedraaid.

1. ‘Nederwiet’

Onbetwitst nummer 1. Niet Henny, niet Ernst, maar Joost. Juist, Joost Belinfante, gastmuzikant van Doe Maar. Zijn visie voor het nummer was duidelijk: “Het idee was dus, om hèt reggae-nummer te schrijven. En ja, reggae, echte reggae dus, uit Jamaica, dat gaat vooral om de inhoud, dat gaat over derde wereldproblemen, of over godsdienstige dingen, Jah, Rasta, of over wiet. Nou als je dan een Nederlander bent, dan vallen de eerste twee onderwerpen af, dus hèt Nederlandse reggae-nummer gaat noodzakelijkerwijs over Nederwiet.” Amen, Joost, amen…