Festivalrapport: Down The Rabbit Hole 2016 beleeft een grandioze 3e editie

Down the rabbit hole 2016 festivalrapport

De weergoden deden er alles aan om het weekend in het water te laten vallen, maar het festival kon er enkel om lachen. Wachtrij bij de pendelbus? De gemiddelde festivalbezoeker lijkt het niet te deren. Modderig terrein? Dat is alleen maar leuk met je regenlaarzen aan. Het was weer één groot feest in Beuningen afgelopen weekend: Down The Rabbit Hole 2016 vierde op grandioze wijze haar derde editie.

Festileaks was erbij en vroeg ruim 100 festivalkonijntjes naar hun mening. Dit is Down The Rabbit Hole 2016 volgens bezoekers.

Programma: 8,5

DTRH16 PJ Harvey
Foto: Kamiel Scholten

Down The Rabbit Hole 2016 wist dit jaar zeer scherp te programmeren: met PJ Harvey, The National en Anohni als headliners werd het gedroomde Tame Impala niet eens gemist. Ook kleinere namen als Savages, Car Seat Headrest en Courtney Barnett werden door diverse festivalgangers genoemd als absolute hoogtepunten van het festival. Hoewel er vorig jaar nog veel kritiek was op de geboekte acts, waren de bezoekers afgelopen weekend zeer tevreden met het programma. Hoge cijfers werden gegeven voor de diversiteit maar vooral voor de juist onverwachte en ongeprogrammeerde feestjes. Op vrijdag was er bijvoorbeeld een verrassingsoptreden van Seasick Steve in Fresku’s Kreeftenbar en op het Idyllisch Veldje werd van de nood een deugd gemaakt: de natte kleigrond werd gebruikt om heuse kleisculpturen te bouwen.

Sfeer: 9,6

Sfeer staat hoog in het vaandel van Down The Rabbit Hole. Heel knap hoe de organisatie het rapportcijfer heeft weten op te schroeven, terwijl dit vorig jaar al een 9 was. Wederom kent het festival een groei in aantal bezoekers. De eerste editie verwelkomde 7.000 mensen, de tweede editie 15.000 en afgelopen weekend vierden 20.000 festivalkonijntjes feest. Door het festivalterrein te vergroten, is het ruimtelijk gevoel én de speelsheid van het terrein behouden. Hoewel het geen ideaal festivalweer is, heeft het festivalpubliek wel degelijk de zomer in de bol. Niemand leek te twijfelen bij het waarderen van deze categorie: het is intens genieten op de Groene (modderige) Heuvels.

Aankleding: 9,6

DTRH16 toegangspoort
Foto: Debbie Spaan

Het begint al bij de ingang van het festivalterrein: een fantasierijke groene entree waarmee het gevoel gecreëerd wordt dat je de sprong in het konijnenhol maakt. Op het terrein is geen hek te zien: de afscheiding met de buitenwereld is bedekt met graszoden waardoor het het hele terrein lekker groen oogt. Alles om je heen wekt nieuwsgierigheid: bij elke rondje dat je loopt op het terrein lijkt je iets nieuws te ontdekken. Het publiek geeft de meeste complimenten aan de avond. Want zodra de zon ondergaat krijgt het festival een psychedelische karakter. Nevelprojectie op het water, een lasershow in het bos en roze bomen: door het spelen met gekleurd licht, waan je jezelf werkelijk in Wonderland.

Geluidskwaliteit: 8,8

DTRH16 De Staat krokodil
Foto: Debbie Spaan

Het muzikale programma vindt in zijn geheel plaats in tenten: de Hotot, de Teddy Widder en de Fuzzy Lop (allen konijnenrassen). De geluidskwaliteit is overal in balans en nergens staat de muziek te hard. Toch wordt er door enkelen geklaagd over het schelle geluid in de Hotot, met name bij het optreden van PJ Harvey. Of ligt dat misschien aan haar stemgeluid?

Eten & Drinken: 8,5

DTRH16 eten en drinken
Foto: Debbie Spaan

Vorig jaar was het al culinair genieten op dit festival, maar rekening houdend met een groter publiek was er nu nog meer te kiezen op Down The Rabbit Hole 2016. The Dutch Weed Burger, Oma’s stoofvlees, all-day Engelse ontbijt bij Smokey Goodness, fruithapjes of -sapjes van de Versman, culi-tosti’s van Heet Brood: de keuze was reuze. Ook op het gebied van drinken, komt men niks te kort. Naast de reguliere dranktenten, biedt het terrein ook plaats aan een heuse wijnbar, De Ketel 1 cocktailbar en de Brand Bijzondere Bieren Bar. Net als op Lowlands, is er ook een ‘campingwinkel‘. Zo hoeven de campinggasten die zich niet met boodschappentassen vol naar Beuningen hebben gesleept, geen honger of dorst te lijden: genoeg keus voor de campingkneus.

Bereikbaarheid: 7,2

DTRH16 pendelbus
Foto: Debbie Spaan

Bij normale weersomstandigheden is het festival is zeer goed te bereiken. Maar helaas moest dit jaar de organisatie alle zeilen bijzetten om alle bezoekers naar het terrein te kunnen krijgen. Vooral de automobilisten hebben veel te mopperen op de bereikbaarheid, omdat parkeren niet mogelijk was op Down The Rabbit Hole 2016. De mensen die rechtstreeks uit de trein kwamen rollen, leken onaangedaan bij het zien van wachtende mensen bij de pendelbushalte. Stoeltjes worden tevoorschijn getoverd en het weekend alvast doorgenomen. Juist deze mensen loven de organisatie dat ze het toch voor elkaar hebben gekregen iedereen te vervoeren.

Camping: 7,6

DTRH16 camping
Foto: Debbie Spaan

Er was wederom ruimte genoeg om je tent op te zetten. Aangezien het weiland er erg modderig bij lag, was er vooral op de hoger gelegen plekken vlakbij het festivalterrein, geen gaatje meer te vinden. De afstand tot het festivalterrein is vergeleken met andere festivals erg kort. Er wordt door diverse bezoekers een onvoldoende gegeven voor de camping, vanwege de natte kleigrond. Maar het feit dat je binnen 10-15 minuten heen en weer kunt lopen naar je tent is voor velen de reden om een hoger cijfer uit te delen. De badhuizen op de campings zijn dit jaar weer iets aangepast qua ligging. De campingwinkels waren ook weer van de partij: ontbijt, water, maar ook luchtbedden en campingstoeltjes kon je ter plekke aanschaffen.

Sanitair: 8,6

DTRH16 challenge moddergooien
Foto: Debbie Spaan

Vorig jaar kreeg het festival al een 8 voor de sanitaire voorzieningen. Dit jaar scoort Down The Rabbit Hole terecht een hoger cijfer. Gewoon lekker normale wc’s waar je kunt doortrekken. Waar vorig jaar voor de vrouwen minder wc’s waren geregeld dan voor de mannen, is er dit jaar een overvloed aan toiletten te vinden. Het hele weekend is er bijna geen plasfile te bekennen. Het enige commentaar wat wordt gegeven door menig festivalbezoeker: “de toiletten zijn zo modderig”. Tja, het hele terrein is modderig…

Mobiel netwerk: 8,6

DTRH16 mobiel
Foto: Ed Caffin

Ook dit jaar is het mobiele netwerk uitstekend in orde. Op dezelfde plek als vorig jaar is er midden op het terrein een grote rode zendmast geplaatst. Er is geen plek op het terrein waar men geen of slecht bereik heeft. Maarrrr… het festival gaat verder dan dat. Op diverse locaties, zoals het Idyllische Veldje en het Vuige Veld, is er gratis WiFi! Telefoon leeg? Geen probleem, KPN heeft diverse oplaadpalen (ook bij de tenten) op het festivalterrein geplaatst. Geen zin om bij een paal te blijven staan? Er zijn twee KPN oplaadstands: eentje tussen de camping en het festivalterrein en eentje op het festivalterrein, waar je een powerbank kunt huren.

Het weer: 7,5

DTRH16 blauw
Foto: Ed Caffin

Het was even reuzespannend: gaat Down The Rabbit Hole 2016 door of niet? Door de extreme regenval afgelopen weken, waren vooral parkeer- en campingterreinen erg nat geworden. Zo nat, dat de organisatie besloot pas vrijdag open te gaan. De organisatie trok alles uit de kast en op vrijdagmiddag kon het dan eindelijk alle festivalkonijntjes ontvangen. En dat werd beloond: de bezoekers waren vooral te spreken over de zon die zich uitgebreid liet zijn afgelopen weekend. Daarmee waren de kleine buitjes en de nachtelijke kou snel vergeten.

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van Festivalrapporten. We vragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan tien vaste categorieën en presenteren de gemiddeldes. Op die manier kunnen wee aan het eind van het jaar concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Check de voorgaande festivalrapporten of bekijk alle winnaars van 2015.

Eerder dit jaar…

Down The Rabbit Hole Logo

Down The Rabbit Hole 2016

Locatie
Nederland
Beuningen, Nederland
Datum 24-26 juni 2016
Line-up
The National
PJ Harvey
Tickets Niet meer beschikbaar.