Festivalrapport: Na regen komt zonneschijn op Best Kept Secret 2016

Afgelopen weekend vond de vierde editie van Best Kept Secret plaats. Bezoekers konden onder andere genieten van headliners Beck, Editors en Jamie xx. Qua bezoekersaantallen heeft het festival een flinke groei doorgemaakt ten opzichte van vorig jaar. Op vrijdag en zondag verwelkomde Hilvarenbeek ongeveer 22.000 festivalgangers, de zaterdag was met 25.000 bezoekers zelfs uitverkocht. Hoe dit het festival verging? Festileaks was erbij en vroeg ruim 100 festivalgangers naar hun mening. Dit is Best Kept Secret 2016 volgens de bezoekers.

Programma: 7.5

Foto: Kamiel Scholten Fotografie/Festileaks
Foto: Kamiel Scholten Fotografie/Festileaks

Best Kept Secret programmeert ieder jaar scherp en weet daardoor een leuke, gevarieerde line-up neer te zetten. Zelfs de meest doorgewinterde festivalganger werd weer verrast door zowel nieuwe acts en als sterke oudgedienden. Editors was verreweg de populairste act, maar ook de optredens van onder andere Explosions in the Sky, Caribou en Wilco werden enthousiast ontvangen. Toch werd de line-up als geheel door veel vaste bezoekers toch als wat minder sterk ervaren dan de voorgaande jaren.

Sfeer: 7.8

Foto: Kamiel Scholten Fotografie/Festileaks
Foto: Kamiel Scholten Fotografie/Festileaks

De sfeer op het festival is heerlijk ontspannen. En nadat de Rode Duivels hun EK-wedstrijd wonnen was het helemaal feest! Zelfs als het weer wat slechter was maakte iedereen er het beste van. De meeste festivalgangers liepen het hele weekend met een grote glimlach rond en dat verdient een compliment. En, dames en heren die een levensgroot paard meenamen naar Band of Horses: jullie zijn ‘helden’ en ‘een stelletje bazen’, aldus onze geënquêteerden! Daar kan je mee thuis komen.

Aankleding: 7.9

Foto: Kamiel Scholten Fotografie/Festileaks
Foto: Kamiel Scholten Fotografie/Festileaks

Het festivalterrein heeft een heerlijke ligging, en daar speelt de organisatie handig op in. In het bos en aan het water is het goed vertoeven op een van de vele daarvoor ingerichte spots. Daarnaast beginnen de verschillende podia steeds meer hun eigen, unieke smoel te krijgen. Het clubgevoel van stage THREE is een goede toevoeging, al zouden veel bezoekers het toch prettig vinden als het in de tent iets beter door zou stromen (wellicht toch een extra ingang?). Al met al is het festivalterrein een zeer sfeervolle bedoening.

Geluidskwaliteit: 9.0

Foto: Kamiel Scholten Fotografie/Festileaks
Foto: Kamiel Scholten Fotografie/Festileaks

Over de geluidskwaliteit was iedereen het snel eens: ronduit top! Het was duidelijk te merken dat er veel tijd en liefde in dit onderdeel is gestoken. Alle verschillende muziekstijlen die Best Kept Secret rijk is, kwamen goed uit de verf. Oordoppen vergeten? Geen probleem, bij de informatiebalie kon je nieuwe halen.

Eten & Drinken: 8.5

Foto: Kamiel Scholten Fotografie/Festileaks
Foto: Kamiel Scholten Fotografie/Festileaks

Doordat het culinaire aspect op Best Kept Secret volop aandacht krijgt is eten echt een feest. Het kost je wat, maar daar is de kwaliteit dan ook naar! Ook leuk waren de ‘limited editions’, die tijdelijk werden aangeboden aan de hongerige meute. De BBQ aan het strand viel ook erg in de smaak. Naar het speciaalbier was het voor velen toch even zoeken nu de drijvende bar er helaas niet meer was. Volgend jaar in de herkansing?

Bereikbaarheid: 6.7

Foto: Kamiel Scholten Fotografie/Festileaks
Foto: Kamiel Scholten Fotografie/Festileaks

De afstanden tussen het festivalterrein en de campings zijn redelijk groot. Zowel met de pendelbussen als de auto was het festivalterrein voor weekendgangers goed bereikbaar. Al sinds vorig jaar heeft het festivalterrein (vanwege logistieke redenen) geen zij-ingang meer voor bezoekers met een dagkaart. Hierdoor moet je ook als fietser of dagbezoeker een aardige afstand afleggen. Dagjesmensen waren ook wat minder te spreken over de parkeergelegenheden: veel bezoekers die speciaal voor Editors kwamen stonden lang vast in de file omdat de parkeerplaatsen populairder bleken dan gedacht.

Camping: 8.0

Foto: Kamiel Scholten Fotografie/Festileaks
Foto: Kamiel Scholten Fotografie/Festileaks

Zoals we vorig jaar ook al aangaven in ons rapport: kamperen op Best Kept Secret is heerlijk comfortabel. Doordat je op een echte camping staat (met als bonus wat échte toiletgebouwen en een campingwinkeltje) heeft het festival op dit gebied duidelijk een streepje voor op de meeste festivals. Wel was het een stuk drukker dan vorig jaar. De sfeer is gemoedelijk, en alhoewel veel mensen op tijd gingen slapen vonden er hier en daar toch heerlijk spontane mini-afterpartys plaats. Ook de actie met goedkope, lekker koude sixpacks bier kon op veel waardering rekenen.

Sanitair: 6.3

Foto: Kamiel Scholten Fotografie/Festileaks
Foto: Kamiel Scholten Fotografie/Festileaks

Het was vaak even spannend of er wel toiletpapier aanwezig was, maar de toiletten waren over het algemeen in ieder geval wel redelijk schoon. Echter, ondanks het toegenomen aantal bezoekers leek de capaciteit van de sanitaire voorzieningen niet meegegroeid. Gevolg: soms lange wachtrijen, zowel op het terrein als de camping. Dat een deel van het sanitair tijdelijk niet gebruikt kon worden door problemen met de leidingen hielp natuurlijk ook niet echt mee. Enkele bezoekers gaven aan de pee-trees van vorig jaar ook een beetje te missen. Hier is een boel ruimte voor verbetering.

Mobiel Netwerk: 8.8

Foto: Kamiel Scholten Fotografie/Festileaks
Foto: Kamiel Scholten Fotografie/Festileaks

Net zoals vorig jaar stond het mobiele netwerk op het festivalterrein als een huis. Nagenoeg overal op het terrein was het bereik goed. Even een berichtje naar het thuisfront voor vaderdag was zo gepiept. Ook snel het weerbericht checken (geen overbodige luxe) of je vrienden laten meegenieten van de set van Jamie xx ging makkelijk. Chapeau!

Weer: 5.9

Foto: Kamiel Scholten Fotografie/Festileaks
Foto: Kamiel Scholten Fotografie/Festileaks

De weergoden waren Best Kept Secret niet bepaald gunstig gezind. De vroege vogels konden op vrijdag hun tentje nog heerlijk opzetten in de zon, maar al snel daarna sloeg het weer om. Op zowel vrijdag als zaterdag trokken fikse regenbuien van tijd tot tijd over het terrein. Dit had tot gevolg dat er op sommige plaatsen op het terrein aardig wat modder te vinden was. Met name voor de ONE waren regenlaarzen geen overbodige luxe, iets wat wellicht verholpen had kunnen worden door het strooien van houtsnippers. Waarom de organisatie dit naliet is vooralsnog een goed bewaard geheim. Om positief af te sluiten: zondag was een heerlijke festivaldag waarop de zon zich af en toe liet zien en een enkeling zich liet verleiden tot een duik in het meer.

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van Festivalrapporten. We vragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan tien vaste categorieën en presenteren de gemiddeldes. Op die manier kunnen weer aan het eind van het jaar concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Check de voorgaande festivalrapporten of bekijk alle winnaars van 2015.

Eerder dit jaar…

Best Kept Secret Logo

Best Kept Secret 2023

Locatie
Nederland
Hilvarenbeek, Nederland
Datum 9-11 juni 2023
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen