Advertisement

Lowlands 2018 maakt blokkenschema bekend: dit zijn de 10 lastigste clashes!

Lowlands 2017
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Vandaag – donderdag 26 juli – verscheen als bijlage bij de nrc.next de Lowlands programmakrant. Traditiegetrouw neemt Festileaks deze in de vroege uurtjes voor je door voor het belangrijkste nieuws. Wat dacht je bijvoorbeeld van de belangrijkste keuzes die jij moet maken in het blokkenschema? Hier is de top 10!

Het is zover: de officiële programmakrant van Lowlands 2018 is eindelijk daar! Mét daarin de langverwachte tijdsindelingen, allerlei achtergrondinfo én leuke nieuwtjes. Het eerste wat onze aandacht trekt is natuurlijk het blokkenschema. En o, o, o, Lowlands wat doe je ons aan? Hoe moeten we dan kiezen? Even heen en weer snellen lijkt geen optie met deze programmapijnpunten. Of is er dan misschien een geheime sluiproute tussen Alpha en India?

1. Vrijdag: Protomartyr vs. The Wombats

Een ouderwetse keiharde clash komt op Lowlands 2018 direct in de eerste uurtjes. Op de vrijdagmiddag mag je dus al een keuze maken: wil je aftrappen met de pikzwarte postpunk van de Amerikaanse Protomartyr (India / 15:50 – 16:50)? Of toch liever de voetjes van de vloer gooien bij de geboren en getogen Liverpudlians The Wombats (Alpha / 15:45 – 16:45)?

Lowlands-vrijdag: clash #1

View Results

Laden ... Laden ...

2. Vrijdag: The War On Drugs vs. Maribou State

Eén ding is zeker: op vrijdag tussen 19:15 en 20:45 kun je je heerlijk verliezen in mooie muziek. De vraag is: ga je dit doen bij The War On Drugs of Maribou State? In de Alpha (19:15 – 20:30) kun je relaxen bij de alternative classic American rock van The War On Drugs. Daartegenover kun je je in de wat intiemere India (19:45 – 20:45) weg laten voeren op de bezwerende dansklanken van het Britse Maribou State.

Lowlands-vrijdag: clash #2

View Results

Laden ... Laden ...

3. Vrijdag: Bicep (live) vs. Blaudzun

Bicep (Bravo / 20:30 – 21:30) breekt door in 2017 dankzij het gelijknamige debuutalbum en voert dit jaar een ware zegetocht langs de grote festivals. Verwacht daarom gerust een uiterst dansbare en misschien wel euforische set van dit Ierse elektro-duo. Reden genoeg om Bicep te gaan bekijken, ware het niet dat Blaudzun (Heineken / 20:45 – 21:45) ook op het programma staat en wel in de Heineken (+/- 10 minuten lopen) voor eenieder die in is voor zwaarmoedige folkpop.

Lowlands-vrijdag: clash #3

View Results

Laden ... Laden ...

4. Vrijdag: Gorillaz vs. Warhaus

Damon Albarn is geen vreemde van Lowlands, zo stond hij eerder al met zowel Blur als The Good, The Bad & The Queen op het festival. Maar dit jaar heeft hij dan voor het eerst een headline-spot te pakken en wel met Gorillaz (Alpha / 21:15 – 23:00). Maar wij geven je graag stof tot nadenken. Want staat Balthazar-frontman Maarten Devoldere met zijn Warhaus (India / 21:45 – 22:45) wellicht voor een van de laatste keren op een Nederlands festival? Het Vlaamse Balthazar is tenslotte weer aan de slag in de studio

Lowlands-vrijdag: clash #4

View Results

Laden ... Laden ...

5. Zaterdag: Rhye vs. Sofi Tukker vs. Bonobo

Op zaterdagmiddag botsen maar liefst drie heerlijke festivalacts met elkaar. Ten eerste de sexy, downtempo zwoelsoul van Rhye (Heineken / 15:10 – 16:00), die tegenwoordig solo is, maar wél een band meeneemt. Zo goed als tegelijkertijd laat Sofi Tukker (India / 15:20 – 16:10) een zeer aanstekelijke mix van pop, funk en house horen. En iets later op het programma brengt triphopmeester Bonobo (Alpha / 15:45 – 16:45) zijn publiek gegarandeerd in dromerige sferen. Met wie wil jij de zomer vieren?

Lowlands-zaterdag: clash #1

View Results

Laden ... Laden ...

6. Zaterdag: Nile Rodgers & Chic vs. BØRNS

De tweede clash op de Lowlands-zaterdag is eigenlijk simpelweg een keuze maken tussen oud en nieuw. Ga je op de vroege avond voor de 70’s disco-funk van Nile Rodgers & Chic (Bravo / 18:30 – 19.45) of kies je liever voor de hedendaagse eigenzinnig indiepop van singer-songwriter BØRNS (India / 18:30 – 19:30)?

Lowlands-zaterdag: clash #2

View Results

Laden ... Laden ...

7. Zaterdag: Ritchie Hawtin Close vs. Miles Kane

Ook de laatste clash van deze tweede festivaldag dwingt je duidelijk kleur te bekennen. Wordt het beuken op de technobeats van de Canadese Ritchie Hawtin (Bravo / 20:45 – 22:00) met zijn nieuwe show Close? Of is de brutale britrock van Miles Kane (Heineken, 21:00 – 22:00) meer jouw ding? Zijn nieuwe album Coupe de Grace is dan net verschenen, reden genoeg om even een kijkje te nemen.

Lowlands-zaterdag: clash #3

View Results

Laden ... Laden ...

8. Zondag: Smartlappenkaraoke vs. Spinvis vs. uitbrakken op de camping

Dan zijn we toe aan de laatste festivaldag. De start van de zondag is misschien wel de moeilijkste van het hele weekend. Zo kun je je ongeneerd uitleven op een breed assortiment van Neerlands muzikale misère en uit volle borst zingen voor een megapubliek tijdens de Smartlappenkaraoke (Alpha / 13:30 – 14:30). Maar mocht het opwarmen van je stembanden niet meer tot de mogelijkheden behoren, kun je je ook onderdompelen in de melancholische klanken van singer-songwriter/producer Spinvis (Heineken / 13:10 – 14:10). Maar ach, wie houden we nou voor de gek? Grote kans namelijk dat ‘uitbrakken’ (camping / n.t.b.) deze clash gaat winnen…

Lowlands-zondag: clash #1

View Results

Laden ... Laden ...

9. Zondag: Amber Run vs. Patti Smith vs. DMA’s

De zondag heeft helaas nog meer dilemma’s voor je in petto en het is dus geen makkelijk afsluiten. Zo kun je je op een fijn potje indierock laten trakteren door het Britste trio Amber Run (India / 16:25 – 17:25). Of zie je toch liever punklegende Patti Smith (Bravo / 16:30 – 17:45) heilige huisjes omver blazen? Gegarandeerd dat je haar inmidddels 30-jarige hit ‘Because The Night’ kan meezingen. Alsof dat niet genoeg is, kun je even verderop genieten van de britpop-achtige rock van het DMA’s (Heineken / 17:00 – 18:00). Oasis-referenties te over; check bijvoorbeeld die sneer en volvette gitaren in ‘Too Soon’. Australië heeft nog nooit zo 90’s Brits geklonken.

Lowlands-zondag: clash #2

View Results

Laden ... Laden ...

10. Zondag: Ezra Furman vs. ZHU vs. Sevdaliza

De laatste keuze die we je voorleggen is een ware strijd tussen de kleinste podia op Lowlands. Ezra Furman (Lima / 18:00 – 19:00) heeft dit jaar zijn inmiddels zevende studioalbum (Transgelic Exodus) uitgebracht en tourt met zijn nieuwe band The Visions. Maar ook de geheimzinnige Chinees-Amerikaanse producer ZHU (X-ray / 18:15 – 19:00) scoort met spannend nieuw werk, maar neemt ook zeker zijn meest wulpse dance-hits mee. Tot slot hebben we dan het licht hese stemgeluid van de Iraans-Nederlandse zangeres Sevdaliza (India / 18:15 – 19:15), die je met duistere beats en hartverscheurende teksten in een andere wereld brengt. Oef.

Lowlands-zondag: clash #3

View Results

Laden ... Laden ...

Lowlands 2018

Lowlands 2017
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

In 2018 vindt het festival in Biddinghuizen plaats van 17 t/m 19 augustus. Afgelopen jaar vierde het festival haar 25e verjaardag. Toen waren Mumford & Sons, Editors en The xx de headliners. Dit jaar kun je dus optredens van onder meer Kendrick Lamar, The War On Drugs, Gorillaz en N.E.R.D verwachten. Tickets voor de aankomende editie zijn ondertussen uitverkocht. Voor meer informatie over komende editie kun je terecht op de officiële website.

Lowlands Logo

Lowlands 2024

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 16-18 augustus 2024
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.