Geruchtenoverzicht: wie kunnen we wel en niet terug zien op Graspop 2019?

Graspop 2018 - Volbeat
Photo: Graspop Press

Het festivalseizoen van 2019 is nog maanden ver weg. Toch gaan de eerste geruchten nu al rond. Welke artiesten zien we volgend jaar misschien wel terug op Graspop 2019?

De afgelopen editie van Graspop was spectaculair. Het festival had een xl editie, met een extra dag, had fantastische headliners en raakte zelfs uitverkocht. Zouden ze dit in 2019 na kunnen streven en welke artiesten kunnen we verwachten? De geruchten beloven veel goeds.

KISS

Kiss Group Shoot 2009

Afgelopen maand kondigde KISS hun afscheidstournee aan. Wanneer deze gehouden wordt is nog niet duidelijk. Vermoedelijk begint de tour begin 2019. Er is een goede kans dat KISS Graspop niet overslaat. De band heeft namelijk al drie keer op het Belgische festival opgetreden. Ze kunnen Graspop toch niet vergeten in hun allerlaatste tour?!

Bon Jovi

Photo: Norman Jean Roy

In september plaatste Live Nation een aantal posts op Instagram die hintte naar de terugkeer van Bon Jovi. Dit gaf hoop aan iedere Bon Jovi fan die al sinds 2013 wacht op de terug keer van de artiest. Tot nu toe is er nog niks vernomen over Jovi. Festivaloptredens zijn zeker niet uit te sluiten. De enige vraag die blijft is: Is Bon Jovi ‘metal’ genoeg om te headlinen op Graspop 2019?

Slipknot

Met de tiende verjaardag van het album All Hope Is Gone, waar een verjaardagseditie van uit komt, nieuw materiaal in de maak én de belofte van frontman Corey Taylor om volgend jaar terug te keren, krijgt Slipknot het druk. De band, een graag geziene headliner op Graspop, heeft hierdoor een goede kans voor een headlinespot op de Desselse festivalweide

Slayer

Foto: Martin Hausler

Slayer was al bezig met een afscheidstournee, maar besloot deze te verlengen tot het einde van 2019. Met deze verlenging zijn de kansen om te headlinen op festivals groot. Download Australia en Hellfest hebben de band al met trots op hun affiche mogen zetten. Is Graspop de volgende?

Def Leppard

In een interview liet gitarist Phil Collen weten dat Def Leppard weer gaat touren in 2019. Er staat een hele ‘world tour’ op het programma. Het eerste festival van deze tour is zelfs al aangekondigd: Rock Fest Barcelona 2019. Dit Spaanse festival vindt slechts twee weken voor Graspop plaats. Dit maakt Def Leppard een waardige toevoeging aan het geruchtenlijstje.

Rammstein

Rammstein
Credits: R.P. Brown

Al meerdere maanden gaat het gerucht dat Rammstein aankomend jaar gaat touren. Met het nieuwe album bijna klaar is dit een grote mogelijkheid. Gitarist Paul Landers liet in een interview weten dat de band ook verschijnt op een paar grote festivals. Zou Graspop 2019 een van deze festivals zijn?

Manowar

Manowar is bezig met de Final Battle Tour, die begon in 2017. Tot nu toe staat er nog maar een festival op de planning: Hellfest 2019. Hellfest en Graspop vallen in hetzelfde weekend. Dat lijkt een één-tweetje. Het laatste optreden op het Belgische festival is alweer bijna 20 jaar geleden!

Scorpions

Al sinds 2017 zijn Scorpions bezig met de ‘Crazy World Tour’. Recent is de Duitse band bevestigd voor Rock in Rio 2019. Verder hebben ze nog een show op Cyprus in februari, het schema voor de festivalzomer is dus nog leeg. Of de Scorpions dit jaar echt op Graspop komen is nog maar de vraag. Afgelopen jaar waren ze al headliner op het Belgische festival. Volgend jaar terug te komen is niet de meest logische optie.

Slash ft. Myles Kennedy & The Conspirators

slash

Afgelopen editie stond Slash met Guns ‘N’ Roses op de mainstage van Graspop. Toch heeft de gitarist zijn focus weer verlegt naar zijn andere band Myles Kennedy and the Conspirators. Het nieuwe album van de band is net uit en de kans is groot dat ze aankomende zomer een tour geven. Er zijn tot nog toe geen shows aangekondigd. Mocht er een tour komen, is Graspop 2019 een grote kanshebber.

Tool

Zou het dan toch…? Het lang verwachte album van Tool komt in 2019 uit. Ruimte genoeg voor een tour tijdens de festivalzomer. Tool als headliner op Graspop is de droom van iedere fan. Toch is de komst niet zeker. Komt het album wel op tijd uit? Komen ze wel naar Europa of blijven ze toch met een tour in de Verenigde Staten?

Uitgesloten

Naast deze vele geruchten zijn er ook een paar artiesten op wie we niet hoeven te rekenen. Zo heeft Metallica aangekondigd een stadiontour te geven deze zomer, het is onwaarschijnlijk dat ze nog festivals af gaan. 16 juni 2019 treden ze op in Brussel, waardoor een plek op het affiche van Graspop niet heel waarschijnlijk lijkt.

Ozzy Osbourne, Judas Priest en Iron Maiden hebben nog weinig op de planning staan. De kans dat ze op festivals gaan optreden is aanwezig. Toch hoeven we niet op deze artiesten te rekenen. Afgelopen editie stonden zij als headliners al op het podium, de kans dat ze aankomend jaar weer komen is hierdoor klein.

Graspop 2019

Graspop
Foto: Koen van den Broeck

Graspop Metal Meeting 2019 vindt plaats van 21 t/m 23 juni in Dessel, België. Het festival weet ieder jaar een line-up te presenteren met de grootste namen uit de hardrock en metal. Zo stonden voorgaande jaren al acts als Volbeat, Black Sabbath en Slayer op de planken. Vooralsnog zijn er geen bevestigingen voor Graspop 2019. Maar niet getreurd: Festileaks houdt je op de hoogte van het laatste nieuws