De headliners van Glastonbury 2019: alle geruchten op een rijtje

Glastonbury
Foto: Russel McGovern

We leven in het seizoen dat de dagen steeds korter worden en de nachten langer. Gelukkig bieden de eerste festivalaankondigingen licht in deze donkere tijden. Daarom is het de hoogste tijd om de belangrijkste geruchten voor Glastonbury 2019 op een rij te zetten. 

Het Britse festival Glastonbury nam in 2018 zijn reguliere pauze, maar in de zomer van 2019 staat het meest gewilde Europese festival opnieuw op de planning. Ook voor de aankomende editie gingen de tickets er razendsnel doorheen: na 35 minuten was het alweer uitverkocht. Dit is geen verrassing, omdat de Britten keer op keer een geweldige line-up weten neer te zetten. In 2017 stonden andere Radiohead, Foo Fighters en Ed Sheeran op het programma.

Hieronder laten we jou de grootste kanshebbers voor een hoge spot op Glastonbury 2019 zien.

Stormzy

Stormzy - Lowlands 2018
Foto: Kamiel Scholten / Festileaks (Lowlands 2018)

Stormzy is de headliner van de vrijdag van Glastonbury als we de Engelse festivalwebsite eFestivals mogen geloven. Daarnaast plaatst James Stirling, het hoofd van de muziekcommissie van BBC, onderstaande tweet. Het zou zo maar kunnen dat de uitspraak verwijst naar de 1,96m grote rapper. Mochten de geruchten waar zijn dan is het niet voor het eerst dat Stormzy op het festival te bewonderen is. In de editie van 2017 stond de Engelsman ook al op Glastonbury.

Kendrick Lamar

De verwachting is dat Kendrick Lamar in 2019 zijn Europese tour van 2018 een vervolg gaat geven. Waar de Amerikaanse rapper dit jaar voornamelijk de festivals in augustus bezocht, bestaat de kans dat hij volgend jaar eerder in het festivalseizoen actief is. In het verleden heeft Glastonbury bewezen dat het niet bang is om grote rappers als headliner neer te zetten: Jay-Z stond in 2008 op het Britse podium en in 2015 was het de beurt aan Kanye West. Het is dus geen gekke gedachte dat het de organisatie in 2019 opnieuw lukt een zeer grote rapper te presenteren.

The Cure

The Cure heeft inmiddels al veel Europese festivals op de planning staan in 2019, waarvan een groot deel rond Glastonbury plaatsvindt. Onder andere Rock Werchter, Roskilde en Rock en Seine hebben de band rond de excentrieke zanger Robert Smith gepresenteerd. In Groot-Brittannië is tot dusver geen datum voor The Cure aangekondigd en de Engelse groep heeft nog een leegte in zijn agenda tijdens Glastonbury. Daarmee zou het zo maar kunnen dat we voor de vierde keer hits als ‘Why Can’t I Be You’ en ‘Close To Me’ meezingen op de Pyramid Stage.

Kylie Minogue

Kylie Minogue stond op het programma van Glastonbury 2005. De Australische popzangeres moest dit optreden helaas annuleren, vanwege de gevolgen van borstkanker. De laatste jaren gaat het een heel stuk beter met haar en ze staat als vanouds te schitteren op het podium. Momenteel is de zangeres bezig aan Europese clubtour, die onder andere de AFAS Live aandoet. Volgens de Engelse krant The Sun zijn Kylie Minogue en Glastonbury al rond met elkaar.

Liam Gallagher

Photo: FIB Benicassim 2018

Liam Gallagher is momenteel op tournee ter viering van zijn eerste solo-album As You Were. Op 23 november komt het lid van Oasis naar de Ziggo Dome. Tijdens deze tour heeft de zanger de plaats Pilton, een dorp dicht in de buurt van Glastonbury, bezocht. Na het optreden heeft de zanger via Twitter de organisatoren van het evenement bedankt en hij zette de woorden ’tot volgend jaar’ in deze tweet.

Paul McCartney

Foto: MJ Kim

Volgens Emily Eavis, de organisator van het festival, begint de programmering van Glastonbury vorm te krijgen. Zij stelt daarnaast dat Paul McCartneyieder jaar bovenaan haar wensenlijst staat. De ex-Beatle heeft onlangs het album Egypt Station uitgebracht, wat de speculaties voedt over een tour. Eind juni staat de Britse legende nog in de Amerikaanse stadions, maar wie weet maakt de zanger daarna de oversteek naar Europa. In 2004 stond McCartney voor het laatst op Glastonbury.

Elton John

Elton John is bezig aan zijn Farewell Yellow Brick Road tour. In 2019 staat de Engelse legende tweemaal in de Ziggo Dome. Elton John gaat in zijn afscheidstournee ten minste op één festival spelen, aangezien het Franse Festival de Nîmes hem heeft aangekondigd. Tot dusver zijn er slechts twee shows in Engeland bekend, waardoor een optreden op Glastonbury tot de mogelijkheden behoort.

The Strokes

Julian Casablancas, de zanger van The Strokes, heeft in januari van dit jaar verklaard dat de band op zijn vroegst in 2019 gaat optreden. Daarnaast gaan er geruchten dat de band bezig aan een nieuw album, dat in datzelfde jaar zal moeten verschijnen. Als er inderdaad een nieuwe plaat komt, heeft de band voldoende redenen om op Glastonbury te verschijnen. Vooralsnog zijn Casablancas en Albert Hammond Jr., de gitarist van de band, druk in de weer met hun eigen projecten.

Arctic Monkeys

Photo: Zackery Michael

Arctic Monkeys heeft dit jaar de plaat Tranquility Base Hotel and Casino uitgebracht. Hiermee is de band in de zomer heel Europa afgegaan. Door de pauze van Glastonbury werd het Engelse festival niet vereerd met een bezoek. Volgens de bookmakers gaat het viertal Glastonbury niet overslaan en brengen ze komend jaar een bezoek aan Worthy Farm. De vorige keer dat de band op Glastonbury stond was in 2013.

Childish Gambino

Foto: The Cosmopolitan of Las Vegas

De Amerikaanse website HITS Daily Double stelt dat Childish Gambino headliner is op Coachella 2019. Doorgaans betekent dit dat een Europese tour in het verschiet ligt. Aangezien de Amerikaanse artiest nog geen optredens heeft aangekondigd, is de kans aanwezig dat het gaat om een klein aantal shows in Europa. Áls hij de oversteek maakt, betekent het dat Glastonbury, als grootste festival van Europa, een goede kans maakt.

Eminem

Met twee albums in twee jaar, inclusief het verrassingsalbum Kamikaze, is Eminem helemaal terug. De Amerikaanse rapper heeft onlangs een tour door Oceanië aangekondigd, die in februari en maart volgend jaar plaatsvindt. In de wandelgangen wordt gesproken over een vervolg van deze reeks concerten in Europa, maar daarover is tot op heden niets bekend. Mocht er een Europese tournee volgen, dan is de kans groot dat ook Glastonbury zich mag opmaken voor een optreden van een van de grootste rappers aller tijden.

Bruce Springsteen

Bruce Springsteen en zijn E-Street band zijn in 2019 in Groot-Brittannië te vinden. Tijdens een interview met NME vertelt de zanger dat het ‘tijd is om weer naar zijn gewone baan te gaan’. Ook vertelt Springsteen dat hij bezig is met een nieuw solo singer-songwriter album. Met de aankondiging van een tour door Groot-Brittanië hoort ook Glastonbury tot de mogelijkheden voor Springsteen en zijn E-Street band.

Afvallers

Helaas is er ook een aantal bands dat we op voorhand kunnen afschrijven voor een optreden op Glastonbury. De organisatie heeft geruchten over Madonna, Fleetwood Mac en Led Zeppelin naar het land der fabelen verwezen.

Glastonbury 2019

Glastonbury
Foto: Kris Williams

Glastonbury 2019 is een vijfdaags festival dat tussen 26 en 30 juni plaatsvindt in Pilton, Somerset, Engeland. Het staat bekend als het grootste openluchtfestival van de wereld en daarmee staat het op de bucketlist van zowat iedere festivalganger en anders zou het erop moeten staan. Naast de muzikale optredens biedt het festival een podium aan dans, komedie, theater, circus en andere activiteiten. Glastonbury werd voor het eerst in 1970 georganiseerd en sinds 1981 vindt het festival plaats in termijnen van vier jaar, gevolgd door een rustjaar. In 2019 start de cyclus van vier opeenvolgende jaren opnieuw. De tickets waren na 35 minuten al uitverkocht, maar in april volgt een herkansing voor de mensen die hebben misgegrepen: tickets die dan nog niet betaald zijn, worden opnieuw in de verkoop gebracht. Voor meer informatie over Glastonbury kun je terecht op de officiële festivalwebsite.

Glastonbury Logo

Glastonbury 2024

Locatie
Verenigd Koninkrijk
Pilton, Verenigd Koninkrijk
Datum 28-30 juni 2024
Line-up
SZA
Coldplay
Dua Lipa
SZA, Coldplay, Dua Lipa +91 meer
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.

Over de auteur ✍️

Michel Stempher

Mijn eerste festivalbezoek was in 2012 op Pinkpop, waarvoor ik op het allerlaatste moment een gratis ticket ontving. Sindsdien ben ik veel meer in het festivalleven gegroeid en bezoek ik ieder jaar wel twee grote festivals. Gedurende al deze liveshows heb ik een eigen muziekvoorkeur ontwikkeld: metal + alternatieve rock. Mijn favoriete bands zijn bijvoorbeeld System Of A Down, Tool en Within Temptation, maar ook rustigere bands zoals Radiohead en Sonata Arctica vind ik zeer goed.

Meer van Michel