Het grote festivalinterview met Zwarte Cross-directrice Tante Rikie

Zwarte Cross

Een festival geef je toch niet in de verste achterhoek van het land? En dan maak je toch niet je tante de festivaldirectrice? Nou, de Zwarte Cross doet dat allemaal gewoon wel. Nadat jullie vorige week massaal vragen instuurden, spreken we nu met Tante Rikie –festivaldirectrice van Zwarte Cross– over haar kindje.

De slogan van Zwarte Cross is dit jaar ‘Niks is onmogelijk’. Hoe had de line-up van 2019 eruit gezien als dat inderdaad het geval was?

“Persoonlijk ben ik heel erg verheugd met de line-up van de komende editie, maar als er echt geen enkele beperking zou gelden zou ik zeker Jimi Hendrix, Andy Kaufman, J.S. Bach en Arthur Schopenhauer toevoegen aan het programma. Daarnaast zou ik het mooi vinden om vanuit de camping van Zwarte Cross een raket de ruimte in te schieten zodat eventuele buitenaardse levensvormen kunnen kennismaken met de mensheid.”

Wat was uw meest iconische Zwarte Cross-moment?

“Poeh, dat zijn er te veel om op te noemen! De eerste dingen die mij zo te binnen schieten zijn het optreden van de Rainbowband op het hoofdpodium, de Naked Run For Freedom, de Bejaardenboot en het optreden van Teethgrinder.”

Op welk Zwarte Cross onderdeel bent u het meest trots?

“Ik ben vooral trots op mijn bezoekers. Alle edities zijn tot op heden verlopen zonder enige noemenswaardige calamiteiten en de gemoedelijke sfeer wordt tot verder buiten de landsgrenzen geroemd. Daar kan ik persoonlijk niets aan doen. Dat is volledig te danken aan alle Zwarte Crossers die er ieder jaar weer een onvergetelijk weekend van maken.”

Waarom kennen we de Oom van het festival niet?

“De Zwarte Cross is geen familiebedrijf en werk en privé houd ik goed gescheiden.”

Zwarte Cross 2016
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Koen Spronk vraagt zich af waarom de metalstage is verdwenen?

“Nou, dat was geen makkelijke keuze hoor. De uiteindelijke beslissing ging zelfs gepaard met een kleine traan. De reden is eigenlijk heel eenvoudig: de Metalweide werd bezocht door een vaste en toegewijde club liefhebbers, maar uiteindelijk was het niet druk genoeg in de weide. De Zwarte Cross ontvangt geen cent subsidie en de Metalweide was een van onze duurste podia qua programmeringskosten. Samen met mijn medewerkers heb ik er een aantal jaren mijn uiterste best voor gedaan, maar als er te vaak geld bij moet dan houdt het een keer op. Helaas! En dat meen ik echt en oprecht.”

Wat wordt in de toekomst belangrijker? De cross of de muziek?

“Alle programmaonderdelen zijn gelijkwaardig in mijn optiek. Ook in de toekomst!”

Zwarte Cross 2016
Foto: Kamiel Scholten / Festileaks

Een van de nieuwe plekjes van Zwarte Cross is de ‘schaterbar’. Heeft u zelf ook een leuk mopje in huis?

“Nee sorry, ik ben niet zo’n grappenmaker. Maar ik lach wel veel en graag. Het is gezond en goedkoop! Hahaha.”

Tante Rikie, ben eens eerlijk: drinkt u liever Nozem of toch bier?

“Ik drink geen bier, dus: Nozem!”

Komt er ook ooit een raceklasse voor mensen zonder brommer?

“Dat is al meerdere malen gebeurd. Ik noem bijvoorbeeld maar eens de Naked Run For Freedom en de Demonstratieklasse.”

Bent u nog een beetje aan het daten links en rechts?

“Ik heb weinig tot geen interesse in de politiek en houd mij niet bezig met links of recht.”

Zwarte Cross 2017
Foto: Zwarte Cross website

Hoe zorgen jullie ervoor dat de Zwarte Cross elk jaar een stukje groener wordt?

“Dat is moeilijk samen te vatten in een kort antwoord, maar ieder jaar maken wij hiermee achter de schermen flinke stappen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het beter inzamelen en verwerken van de verschillende afvalstromen, het verbruik van brandstoffen te minimaliseren, vervoersbewegingen tot een minimum te beperken, het OV steeds beter te regelen en te promoten onder onze bezoekers. Zo kan ik nog wel even doorgaan.”

Dan als laatste: wie zou een waardige opvolger voor u zijn?

“Donders, wat moet ik daar nou weer op antwoorden. Iedereen die tijdens zijn leven al een opvolger in gedachten heeft, zou zich sowieso eens goed achter de oren moeten krabben. Maar dat terzijde. In mijn geval zou het iedereen kunnen zijn. Het hele kerkhof ligt immers vol met onvervangbare mensen. Wat ik kan, kan iedereen. Echter, de meeste mensen doen het niet! En daar wil ik het graag bij laten.”

Zwarte Cross 2019

Zwarte Cross 2018_poort
Foto: Dianne de Kievit / Festileaks

De 23e editie van de Zwarte Cross vindt plaats van 18 juli tot en met 21 juli 2019 in Lichtenvoorde. Onder meer ScooterKraantje PappieThe Mavericks en The Black Eyed Peas staan dit jaar op het affiche. Naast muziek en theater staat het festival natuurlijk bekend om zijn iconische motorcrosses.

Nog geen ticket voor Zwarte Cross 2019? Dan heb je pech. Kaartjes voor het festival zijn niet meer te verkrijgen: het evenement was al op de eerste verkoopdag uitverkocht.

Zwarte Cross Logo

Zwarte Cross 2024

Locatie
Nederland
Lichtenvoorde, Nederland
Datum 18-21 juli 2024
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen

Over de auteur ✍️

Eva Wendt

Hi, I'm Eva, 19 years old and I want to work in the music/festival industry. I dont know yet what exactly, because there are many things I like about it. I used to organize my own festival for 6 years and studied IEMES (International Event Music & Entertrainment Studies). I quit this after around 8 months to start working at IFFR (Internional Film Festival Rotterdam). This February I started to write for Festileaks to gain experience in this as well!

Meer van Eva