Onderaan de poster van Pinkpop en Rock Werchter: SYML

De headliners zijn de grote blikvangers van een festivalposter, maar de grootste verrassingen schuilen vaak in een klein hoekje. In ‘Onderaan de Poster’ laten we je kennismaken met de headliners van de toekomst. Aan de hand van drie video’s nemen we je mee naar drie hoogtepunten in de carrière van kleinere festivalacts. Vandaag onder de loep: SYML op zowel Pinkpop als Rock Werchter 2019!

Muzikaliteit stroomt door de aderen van de in 1983 geboren Brian Fennell, de artiest achter SYML. Na een muziekopleiding in Seattle te hebben genoten, begon hij in 2005 de band ‘Barcelona’. Ruim 10 jaar en 7 albums later vond hij het tijd om het als solo-artiest te gaan proberen. Hetgeen heeft geresulteerd in het in 2016 opgerichte solo-project SYML. De naam SYML is een verwijzing naar zijn roots, die in Wales liggen. Het staat namelijk voor ‘simpel’ in het Welsh. Met SYML laat Fennell zijn zachte kant meer naar voren komen. De eerste EP’s staan vol met sfeervolle ballads met gevoelige teksten. Maar hij heeft zeker meer in huis, laat hij zien op het debuutalbum dat dit jaar is uitgekomen. Hierop worden de ballads afgewisseld met indiepop en folk, met daarnaast verrassende elektronische invloeden. Kortom, genoeg om je op te verheugen deze zomer op Pinkpop en Rock Werchter dus!

  • Wie: SYML
  • Waar: Pinkpop en Rock Werchter
  • Wanneer: Zaterdag 8 juni (Pinkpop, IBA Parkstad Stage, tijd onbekend) en zaterdag 29 juni (Rock Werchter, Klub C, 15.15u)
  • Wat: Indiepop, Ballads

Tip: Wij hebben deze week SYML geinterviewd over zijn wildste festival ervaringen, nieuwe shows en meer! Lees het hier!

1. De eerste EP: Hurt for me

In 2016 bracht SYML zijn eerste EP Hurt for me uit, bestaande uit 6 nummers. Op deze EP laat Fennell zich gelijk van zijn gevoeligste kant zien en de piano speelt een hoofdrol. Dit gecombineerd met zijn volle, zwoele stem zorgt voor een warm bad aan muziek. In 2017 waagde hij zich aan een instrumentale remake van de EP. Op deze versie voeren viool en piano samen de boventoon.

2. De grote hit

In 2018 is het echte succes daar, want met het nummer ‘Where’s My Love’ weet SYML een groot publiek te bereiken. 20 weken in de Billboard chart, tegen de 100 miljoen Spotify-plays en op #1 in de top 20 van meerdere landen. In dit prachtige nummer wordt de piano naar de achtergrond geschoven om plek te maken voor de akoestische gitaar. Dit alles resulteert in een fantastische lied!

3. Het debuutalbum

Na het drie jaar gehouden te hebben bij singles en EP’s is het in 2019 echt zo ver, het debuutalbum! Met het gelijknamige album, SYML, gaat Fennell veel kanten op. Zo zijn de vertrouwde ballads nog terug te vinden, maar hij waagt zich ook aan wat meer up-beat muziek, zoals het nummer ‘Clean Eyes‘. Daarnaast experimenteert de zanger er ook goed op los met wat elektronische klanken. Het album is een mooie mix van rustige, gevoelige muziek, up-beat songs en elektronische invloeden. Dat moet wel zorgen voor een mooie live-show, dus zet hem maar alvast in je planning voor Pinkpop en Rock Werchter!

Pinkpop 2019

Pinkpop 2018
Foto: Luca Bopp / Festileaks

Dit jaar viert Pinkpop zijn vijftigste verjaardag, en het volledige affiche is inmiddels bekend: Mumford & SonsThe Cure en Fleetwood Mac zijn de headliners. Het festival vindt plaats in het pinksterweekend: 8, 9 en 10 juni 2019. De kaartverkoop verloopt voorspoedig. In het eerste verkoopweekend zijn er namelijk 60.000 tickets verkocht.

Ben je nieuwsgierig geworden naar het Limburgse festival? Check in ons festivalrapport wat bezoekers van de afgelopen editie vonden. Ook kun je interessante artikelen uit de rubriek ‘50 jaar Pinkpop‘ lezen, zoals over de dance-acts die de afgelopen jaren op Pinkpop hebben gestaan.

Beluister uiteraard ook onze Spotify-playlist van de aankomende editie om alvast in de stemming te komen.

Rock Werchter Logo

Rock Werchter 2019

Locatie
België
Werchter, België
Datum 27-30 juni 2019
Tickets Niet meer beschikbaar.