Deze Nederlandse artiesten maken kans op de titel Festivalact van 2019

Rico & Sticks / De Staat
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Het is natuurlijk erg lastig om een stemlijst van maximaal tien acts in te vullen met al dat moois dat in de zomermaanden voorbij is gekomen. Alleen al van Nederlandse bodem zijn er te veel bands om op te noemen. Daarom helpen wij je een handje met deze selectie uit de eigen kweekvijver. We zetten de grootste kanshebbers voor de felbegeerde titel Festivalact van het jaar 2019 voor je op een rijtje.

De beste Festivalact van vorig jaar was Pearl Jam. Het is vervolgens een hele tijd wachten tot de beste Nederlandse act: Kensington op de 21e plaats. Hoe gaan de Nederlanders het er dit jaar van afbrengen? De beste notering van een Nederlandse act ooit was in 2016. De Staat wist dit jaar zelfs kampioen te worden! Ook dit jaar maken de heren een goede kans. We zetten hieronder alle Nederlandse kanshebbers op een rij.

De Staat

De Staat
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

De eerste Nederlandse kanshebber voor het goud is De Staat. Als invaller van The Prodigy treedt de band aan als headliner op Lowlands. Je zou dan kunnen verwachten dat het allemaal een beetje te veel is voor de opkomende mannen, maar niets is minder waar. Volgens jullie is deze show namelijk helemaal fantastisch en het wordt nóg beter als ook Rico & Sticks het podium worden opgetild. Lowlands is overigens niet het enige festival in 2019 van de groep rond zanger Torre Florim. Down The Rabbit Hole, Rock Werchter, Paaspop, Dauwpop, Appelpop en de Zwarte Cross worden ook getrakteerd op een groot feest.

Within Temptation

Nederlandse act Within Temptation
Photo: Arjen Kremer

De tweede Nederlandse parel is Within Temptation. De band rondom zangeres Sharon den Adel treedt in 2019 voor het eerst aan als headliner van Graspop. We kunnen wel stellen dat je tot de absolute wereldtop in de metalscene behoort als je dit festival mag headlinen, want de andere knallers zijn niemand minder dan Kiss en Slipknot. Het is heel goed mogelijk dat deze nieuwe positie van de symfonische metalgroep leidt tot een zeer hoge notering in de Festival Act Top 100.

Armin van Buuren

Nederlandse act Armin van Buuren
Photo: Ben Houdijk

Het is misschien een vreemde eend in de bijt, omdat het een DJ is. Maar niet zomaar eentje. Armin van Buuren sluit de tweede dag van Pinkpop af. Hij is de eerste act die op het langstlopende festival van Europa na middernacht mag aantreden en dit pakt hij dan meteen groots aan! De een na de andere grootheid verzorgt een gastoptreden tijdens deze headlineshow. Zo stonden Marco Borsato en David Lee Roth, de zanger van Van Halen, op de bühne naast de diskjockey. Wij weten zeker dat alle Pinkpop-gangers kunnen beamen dat Armin van Buuren een zeer goede act is, en een waardige opvolger van de andere grootheid op de zondag van het festival: The Cure.

Rowwen Hèze

Velen zullen Limburg vooral kennen van carnaval, van de vlaaien en van Pinkpop. Onze zuidelijke provincie kent echter ook nog heerlijke festivalbands. De grootste daarvan is dit jaar toch wel Rowwen Hèze. Zij maakten er onder meer op Appelpop en Pinkpop een compleet volksfeest van. ‘Limburg’, ‘De Neus Umhoeg’, ‘Voorwaarsch’. Iedereen kent de tekst wel van deze meezinghits. Tijdens het afsluitende ‘Bestel Mar’ vindt Frank Lammers het het ideale moment om eens even lekker te stagediven.

The Opposites

The Opposites are back! Eerst zouden ze alleen op Appelsap staan, maar al snel komt daar ook Pukkelpop bij. Dit lijkt lang alles te zijn, maar op Lowlands ontstaat langzaam maar zeker een steeds sterker worden gerucht dat de heren een verrassingsoptreden geven. Nadat alle fans van de band zelfs de teennagels al eraf hadden gegeten, kwam daar het verlossende woord: The Opposites staan ook op Lowlands! Deze reünie is dusdanig goed in de aarde gevallen dat het ons niet zal verbazen wanneer de twee mannen hoge ogen gooien in de Festivalacts Top 100.

Nog meer Nederlandse kneiters

De lijst is nóg groter. Andere Nederlandse kanshebbers op de titel Festivalact van 2020 zijn in willekeurige volgorde:

  • De Jeugd van Tegenwoordig
  • Heideroosjes
  • Martin Garrix
  • Anouk
  • Golden Earring
  • Krezip

Stem nu voor de Festivalacts Top 100 van 2019

Wat waren de meest memorabele optredens die jij zag dit festivalseizoen? Jij bepaalt namelijk wie de opvolger van Arcade Fire (2014), Muse (2015), De Staat (2016), Radiohead (2017) en Pearl Jam (2018) zal zijn. Dus stem mee en deel de lijst met je vrienden!

Festivalacts Top 100

DTRH
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Nu het festivalseizoen ten einde is, is het weer tijd voor de ultieme eindstrijd. Zoals ieder jaar sluit Festileaks af met de Festivalacts Top 100: de lijst met de beste festivalacts van afgelopen zomer. De stembussen zijn geopend van maandag 16 tot en met woensdag 25 september.

Op donderdag 26 september hoor je om 09:45 de bekendmaking van de top 3 live op KINK. Op diezelfde radiozender wordt vrijdag 27 september de hele Festival Acts Top 100 van 2019 uitgezonden.

Over de auteur ✍️

Michel Stempher

Mijn eerste festivalbezoek was in 2012 op Pinkpop, waarvoor ik op het allerlaatste moment een gratis ticket ontving. Sindsdien ben ik veel meer in het festivalleven gegroeid en bezoek ik ieder jaar wel twee grote festivals. Gedurende al deze liveshows heb ik een eigen muziekvoorkeur ontwikkeld: metal + alternatieve rock. Mijn favoriete bands zijn bijvoorbeeld System Of A Down, Tool en Within Temptation, maar ook rustigere bands zoals Radiohead en Sonata Arctica vind ik zeer goed.

Meer van Michel