Dit waren geweldige vervangers op de festivals van 2019

De Staat
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Nog niet zeker over je keuze voor de Festivalacts Top 100? Doe inspiratie op met deze fantastische vervangers van 2019. Onverwachtse optredens kunnen namelijk zomaar het hoogtepunt van je festival zijn.

Festivals krijgen er (bijna) ieder jaar weer mee te maken: acts die hun show cancelen. Soms kleine artiesten, soms grotere en soms zelfs headliners. Dit is natuurlijk balen, maar het leidt meestal wel tot een onverwacht optreden van een vervanger. En de beste acts, die schuilen vaak in een klein – en in dit geval vooral onverwachts – hoekje. Dit waren de beste vervangers van 2019!

Duncan Laurence vervangt First Aid Kit

Iets minder dan een maand voor aanvang van Pinkpop 2019 zegt First Aid Kit haar optreden af. Toevallig vindt op dezelfde dag de finale van het Eurovisie Songfestival plaats, waar Duncan Laurene – Nederland vertegenwoordigend – de winst binnen haalt. Een week later wordt bekend dat de zanger First Aid Kit vervangt op Pinkpop. Actueler, meer gehyped en populairder kan natuurlijk niet. Het is dan ook geen verrassing dat de tent stampvol staat tijdens de show. Duncan Laurence laat op Pinkpop 2019 zien dat hij meer is dan alleen ‘Arcade’. De recensies zijn enkel lovend; Duncan is één van de grote verrassingen van de festivalzomer!

Toto vervangt Snow Patrol

Toto
TOTO’s 40 Trips Around The Sun is due out Feb. 9.

Minder dan een maand voordat het festival begint, komt Bospop 2019 met een zuur bericht: headliner Snow Patrol moet om medische redenen de show afzeggen. Naar voor de fans, maar niemand minder dan Toto vervangt. En hoe de legendarische band dat doet! Het veld staat afgeladen met Toto-fans, en de mannen bewijzen zich een terechte vervanger. De recensies liegen er niet om, en ook jullie vonden Toto een geweldig cadeautje op Bospop!

Nile Rogers & Chic vervangt Sting

Het zit Bospop totaal niet mee in 2019: na de afzegging van headliner Snow Patrol, zegt ook een tweede headliner af. Terwijl het festival al in volle gang is, blijkt op de laatste dag dat het optreden van Sting die avond niet doorgaat. Doordat de afzegging zo last-minute is, is het onmogelijk nog een waardige vervanger te regelen. Het optreden van Nile Rodgers & Chic wordt daarom doorgeschoven en dus aan hen de eer om het festival af te sluiten. De avond verloopt dan misschien anders dan gepland, maar een feest is het zeker! De show is een groot visueel spektakel, waarbij Nile Rodgers de ene hit na de andere gooit. Niemand staat stil op de laatste avond van Bospop!

De Staat vervangt The Prodigy

Rico & Sticks / De Staat
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Het overlijden van Keith Flint – en daarmee logischerwijs de afzegging van The Prodigy voor Lowlands 2019 – kan niemand ontgaan zijn. Maar daarmee mist wel, alweer, een headliner. Ditmaal voor Lowlands. Maar De Staat zou De Staat niet zijn als zij niet in konden vallen als afsluiter van de Lowlands-vrijdag. Het is ongetwijfeld de grootste show ooit voor de groep uit Nijmegen, en ze halen dan ook alles uit de kast om er een onvergetelijke avond van te maken. De band begint met een eerbetoon aan Keith Flint, wat gewaardeerd wordt door het publiek. Hierna volgt een denderende show, met onder meer een gastoptreden van Rico & Sticks.

Parcels vervangt Sam Fender

Photo: Kamiel Scholten/Festileaks

Sam Fender moet festivaloptredens afzeggen vanwege gezondheidsproblemen. Na Pinkpop te hebben gecanceld, cancelt hij ook Down The Rabbit Hole. Parcels vervangt, en treedt op de laatste dag van het festival aan. Om 13.00 uur om precies te zijn; niet het makkelijkste tijdslot op de laatste dag van het festival. Maar als het om Parcels gaat, blijkt het niemand iets uit te maken hoe vroeg de wekker gaat: de Teddy Widder staat vol. Hoe erg je ook tot het gaatje bent gegaan op de zaterdagnacht van het festival, Parcels doet de kater als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Stormzy vervangt A$AP Rocky

Stormzy - Lowlands 2018
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks (Lowlands 2018)

De commotie rondom A$AP Rocky kan je de afgelopen zomer met geen mogelijkheid ontgaan zijn. Zijn arrestatie was zo’n hot topic dat de hele wereld – inclusief Donald Trump en de Kardashians – zich ermee bemoeide. Maar deze arrestatie leidt ook tot het cancellen van een enorm aantal shows. Voor een aantal van die shows – waaronder Melt en Open’er – valt Stormzy in. En hoe! De grime-koning pakt de festivals compleet in. Stormzy laat men moshen, Stormzy intrigeert en Stormzy inspireert. De show van de Brit is hard, maar tegelijkertijd sentimenteel.

Stem nu voor de Festivalacts Top 100 van 2019

Wat waren de meest memorabele optredens die jij zag dit festivalseizoen? Jij bepaalt namelijk wie de opvolger van Arcade Fire (2014), Muse (2015), De Staat (2016), Radiohead (2017) en Pearl Jam (2018) zal zijn. Dus stem mee en deel de lijst met je vrienden!

Festivalacts Top 100

DTRH
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Nu het festivalseizoen ten einde is, is het weer tijd voor de ultieme eindstrijd. Zoals ieder jaar sluit Festileaks af met de Festivalacts Top 100: de lijst met de beste festivalacts van afgelopen zomer. De stembussen zijn geopend van maandag 16 tot en met woensdag 25 september.

Op donderdag 26 september hoor je om 09:45 de bekendmaking van de top 3 live op KINK. Op diezelfde radiozender wordt vrijdag 27 september de hele Festival Acts Top 100 van 2019 uitgezonden.

Down The Rabbit Hole Logo

Down The Rabbit Hole 2019

Locatie
Nederland
Beuningen, Nederland
Datum 5-7 juli 2019
Line-up
Robyn
Janelle Monae
Foals
Tickets Niet meer beschikbaar.