Rosalía schittert op Primavera Sound 2019 in thuisstad Barcelona

rosalia primavera sound
Photo: Sergio Albert

Afgelopen weekend werd Primavera Sound gehouden in het Spaanse Barcelona. Op zaterdag nam rijzende ster Rosalía de headlinerspot op zich. Voor de zangeres was het optreden als thuiskomen: ze komt oorspronkelijk uit de omgeving van Barcelona. Ze is in korte tijd tot een grote popartiest uitgegroeid, en dit maakte ze met haar optreden nog eens goed duidelijk. Wij waren aanwezig, en laten je zien waarom je Rosalía absoluut niet mag missen als je naar bijvoorbeeld Rock Werchter of Down The Rabbit Hole gaat.

De warming-up

Nathy Peluso / Photo credit: Sharon Lopez

Op het begin van de zaterdag merk je direct dat het publiek op Primavera Sound anders is dan de dagen ervoor. Terwijl er op donderdag en vrijdag veel internationale bezoekers over het terrein struinen, zie je op zaterdag juist veel meer Spanjaarden. Dit is geen toeval: naast Rosalía tref je die dag ook onder andere Nathy Peluso (foto), Kali Uchis en J Balvin op de hoofdpodia van het festival.

De sfeer zit er dan ook al vroeg in. Toch lijken bezoekers voornamelijk uit te kijken naar Rosalía: ondanks de boeiende show van Kali Uchis, trekken veel mensen een kwartier voor het einde al naar het andere hoofdpodium voor een goed plekje bij de Barcelonese zangeres.

De performance

Rosalía / Photo credit: Sergio Albert

Net voordat de zon helemaal is weggezakt achter de skyline van Barcelona komt Rosalía stipt op tijd het podium op. Ze begint met ‘Pienso En Tu Míra’, een hit van haar recente album El Mal Querer. Het meezinggehalte van het refrein zorgt dat ze het publiek van Primavera Sound direct achter zich heeft.

Er wordt gedurende de show slim afgewisseld op het gebied van tempo. Tijdens de meer rustige, ingetogen performances staat de Catalaanse alleen op het podium en is alle aandacht op haar prachtige stemgeluid gericht. Tijdens de up-tempo nummers trekt Rosalía alle toeters en bellen uit de kast, met gechoreografeerde back-up dansers, confettikanonnen en vuurwerk niettemin. De show doet op die momenten niet af aan die van gevestigde sterren als Janelle Monáe of Miley Cyrus.

Het publiek

Rosalía / Photo credit: Sergio Albert

De bezoekers van Primavera Sound vreten alles op wat Rosalía aan ze geeft. Wanneer er niet uit volle borst wordt meegezongen, wordt er wel uitbundig gedanst. Een pluspunt daarbij is het hoge Spaanse gehalte van het publiek; de muziek van de zangeres is namelijk volledig in het Spaans gezongen. Desondanks weet ze de emotie in haar muziek ook over te brengen aan niet-Spaanse festivalgangers in het publiek.

Het optreden voelt haast aan als een ererondje voor Rosalía. In de twee jaar nadat haar debuutalbum Los ángeles in 2017 uitkwam, is haar carrière in een stroomversnelling geraakt, en daar plukt ze nu de vruchten van met een headline-optreden in haar thuisstad. Het publiek verwelkomt haar in ieder geval met open armen terug.

De setlist

Voor haar show op Primavera Sound leunt Rosalía voornamelijk op haar geprezen tweede album El Mal Querer, waarop ze haar Spaanse flamenco roots mixt met modernere pop en R&B. Zo klinkt ‘Que No Salga La Luna’ traditioneler, terwijl ‘Malamente’ en ‘Bagdad’ meer modern en wijd toegankelijk klinken. Laatstgenoemde is zelfs gebaseerd op ‘Cry Me A River’ van Justin Timberlake.

Vroeg tijdens de show is er onder luid gejuich van het publiek een gastoptreden van James Blake. Samen spelen de twee artiesten hun duet ‘Barefoot In The Park’. De zangeres eindigt haar set met de gloednieuwe single ‘Aute Cuture’, gevolgd door misschien wel de Spaanse zomerhit van 2019: ‘Con Altura’, een duet met J Balvin. De blokkenschema’s van Down The Rabbit Hole en Rock Werchter zijn inmiddels beschikbaar; vergeet Rosalía zeker niet aan te kruisen.

Was jij op Primavera Sound 2019? Geef je mening in het Festivalrapport!

[awards poll=”festileaks-festival-awards-2019″ festival=”primavera-sound”]

Rosalía

Rosalia 2019

De Spaanse zangeres Rosalía begon in 2013 haar carrière met een focus op dans en muziek. Na wat kleinere projecten kwam in 2017 haar debuutalbum Los ángeles uit, wat al snel werd opgevolgd door El Mal Querer in 2018. De muziekstijl van de zangeres staat bekend om het moderne popgeluid wat tegelijkertijd gebaseerd is op invloeden van traditionele Spaanse flamenco. Ze heeft hiermee ondanks de Spaanstalige muziek al snel grote bekendheid buiten haar thuisland weten te bereiken.

Naast Primavera Sound heeft Rosalía deze zomer optredens gepland staan op onder andere Down The Rabbit Hole, Rock Werchter, Glastonbury en Roskilde.

Primavera Sound 2019

Photo: Joris Bakker / Festileaks

Primavera Sound werd voor het eerst gehouden in 2001 en vindt elk jaar plaats in Barcelona. De editie van 2019 vond plaats van 30 mei tot en met 1 juni. Ieder jaar tovert het festival weer een gigantische line-up tevoorschijn. Dit jaar stonden onder meer Tame Impala, Solange en Miley Cyrus op het programma. Meer informatie vind je op de website van het festival. Snuif ook nog wat van de sfeer van de vorige editie mee in ons festivalrapport van 2018. Volgend jaar vindt het Spaanse festival opnieuw begin juni plaats; met Pavement is de eerste naam inmiddels bekend.

Primavera Sound Logo

Primavera Sound 2024

Locatie
Spanje
Barcelona, Spanje
Datum 30 mei - 2 juni 2024
Line-up
SZA
PJ Harvey
Mitski
SZA, PJ Harvey, Mitski +91 meer
Tickets Kopen