Advertisement

‘Processierups-piek dit jaar mogelijk eerder door zachte winter’

processierups
Photo: Festileaks

De eikenprocessierups lijkt dit jaar al eerder voor overlast te gaan zorgen dan de afgelopen jaren. Door de zachte winter komen de eitjes eerder uit, zo vertelt Bastiaan Meerburg van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) aan NU.nl. Festivals vroeg in het festivalseizoen zullen waarschijnlijk meer overlast gaan ervaren van de stekelige rups.

Volgens Meerburg zorgt de (aanhoudende) zachte winter ervoor dat de eikenprocessierups-eitjes waarschijnlijk al in maart uitkomen, een maand eerder dan normaal. “Of er dan ook meer rupsen zullen zijn, is moeilijk te voorspellen. Wel zal de piek, die vorig jaar op 15 juni lag, een maand naar voren schuiven”. Deze piekverschuiving is nadelig voor de festivals die al vroeg in het jaar plaatsvinden, zoals Paaspop en Dauwpop.

Enkel flinke (nacht)vorst lijkt de plannen van de rups nog in de war te kunnen brengen. Volgens Meerburg is het nu hét moment voor gemeentes en andere organisaties om plannen te maken en preventieve maatregelen te nemen.

De eikenprocessierups is de afgelopen jaren al vaker een grote plaag geweest voor de festivalwereld. Zo veroorzaakten de brandhaartjes van het beestje veel overlast op onder meer Best Kept Secret en Rock Werchter. Wil je dit seizoen het ongemak tot het minimum beperken? Check dan onze tips om jezelf te beschermen.