5

Report: Hoe zit het met het festivalgevoel op de Rock Werchter Zomerbar?

Photo by @Jokko (Rock Werchter Zomerbar 2020, Selah Sue)

Dit jaar geen Rock Werchter. Dat is de harde realiteit. Maar helemaal geen livemuziek op het Werchterse Festivalpark? Daar is maar moeilijk vrede mee te vinden. Zo vond ook de organisatie van het Belgische festival. Zij stampen deze juli de Rock Werchter Zomerbar uit de grond. Zie hier wellicht ons enige festivalverslag van deze zomer.

Het festivalgevoel. Die lastig te omschrijven mix van euforie, ontlading en vermoeidheid, aangelengd met (aangelengd) bier. We moeten het dit jaar missen. Maar toch ook niet helemaal, want de livemuzieksector is een creatieve sector. En dus ontstaat het ene na het andere initiatief om livemuziek aan te bieden voor een écht publiek. Alsof het 2019 is. Vanuit kamp Rock Werchter werd een heuse ‘Zomerbar‘ geopend die in juli echte festivalgangers én echte live acts over de vloer krijgt. Of beter: op de weide. Maar is er ook een beetje festivalgevoel?

In Werchter hebben ze één ding altijd onder controle: hoe goed alles geregeld is. Zo ook de Rock Werchter Zomerbar. Het is een geoliede machine die niets aan het toeval overlaat. En laat dat nu net goed van pas komen bij het organiseren van een besmettingsrisicovrij feestje.

Tafeltjes waaraan je met je bubbel kan zitten, drank en eten die via je smartphone bestelt, obers die alles opdienen én ophalen. Opvallend: er werd minder bier besteld dan verwacht, en meer cocktails en cava. Bubbels in bubbels.

Photo by @Jokko (Rock Werchter Zomerbar 2020)

De Rock Werchter Zomerbar voelt aan als een soort Apero XXL, maar dan met livemuziek. Goede livemuziek. Die kwam, toen wij er waren, van Portland. Deze sympathieke bende mocht vorig jaar op deze plek nog The Barn voltrekken en dat deden ze verdienstelijk. Het fragment van Groot Hitje ‘Pouring Rain’ is lang blijven hangen. Geen wonder dat ze die nu opspaarden tot de bis, waarin er zelfs mocht worden rechtgestaan en meegeklapt. Ook pakweg ‘Killer’s Mind’ en nieuwe single ‘Ally Ally’ gingen er even goed in als een Leffe in een echt (!) glas. Het was mooi. En lief. En mooi.

En dat mooi, mag gerust worden doorgetrokken worden naar de hele Rock Werchter Zomerbar. Het zag er allemaal piekfijn uit: de bars, het podium, de van veel gebladerte voorziene Casa Bacardi en de North West Walls als backdrop. En hoewel ‘mooi’ niet het enige is dat we met een festival (willen) associëren, zal er dit jaar niets dichterbij dat festivalgevoel komen. Bedankt Werchter, want livemuziek, de geur van gras, het applaus, het samenzijn, behoren bij de mooiste dingen die er zijn. Dan kunnen we voor volgend jaar weer uitkijken naar plastic bekers, modder, moshpits en crowdsurfen.

De Rock Werchter Zomerbar: nog tot eind juli

Photo by @Jokko (Rock Werchter Zomerbar 2020)

Wil je nog vlug wat meepikken van de Rock Werchter Zomerbar? Dan moet je snel zijn, want de meeste concerten zijn al uitverkocht. Voor info en tickets kan je terecht op de website van Rock Werchter. Op het programma staan nog onder andere IBE, Equal Idiots, Compact Disk Dummies, Arno, Brihang en Het Zesde Metaal.

Rock Werchter is het grootste pop-/rockfestival van België. En een absolute must op je Festival Bucketlist. Met bijna 90.000 bezoekers per dag is het tevens een van de grootste festivals van Europa. De formule is simpel: Rock Werchter brengt zo veel mogelijk van de grootste pop- en rockacts ter wereld tezamen tijdens die vier dagen in het Belgische dorpje Werchter.

In 2021 ging het festijn helaas niet door. Wegens de coronacrisis werd Rock Werchter verboden. Onder andere Pearl Jam, Twenty One Pilots en Gorillaz sierden toen de poster. Op Rock Werchter 2022 staat een deel van de line-up van 2021, zoals Pearl Jam en Twenty One Pilots. Daarnaast vinden we enkele nieuwe namen op het affiche, waaronder Metallica en Red Hot Chili Peppers.

  • Locatie: Werchter, België
  • Datum: 30 juni-3 juli 2022
  • Tickets: €243 euro voor een weekend, €110 euro voor een dag
  • Meer informatie vind je op de festivalpagina
Rock Werchter Logo

Rock Werchter 2022

Locatie
België
Werchter, België
Datum 30 juni - 3 juli 2022
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.