Glasto 50: De natste en modderigste jaren van Glastonbury

glastonbury 1992 mud

Dit jaar bestaat Glastonbury 50 jaar! Dit wordt groots gevierd met optredens van onder andere Taylor Swift en Paul McCartney. Wij blikken voor de gelegenheid terug op de rijke geschiedenis van het festival en lichten de meest memorabele momenten uit. Deze keer gaan we het hebben over het weer. Ja echt, het weer. Regen speelt een grote rol op Glastonbury en zorgt voor mooie verhalen en plaatjes!

De regen op Glastonbury heeft door de jaren heen voor heel wat struggles gezorgd maar heeft ook tal van mooie momenten opgeleverd. Éen ding is zeker: zeg je Glastonbury, dan zeg je modder. In de vijftig jaar hebben er flink wat stortbuien en stormen over het festivalterrein geraasd: we nemen je mee in de natste en modderigste jaren van Glastonbury.

https://www.instagram.com/p/B63fGAUlCpc/

1982: de eerste lasershow!

Een muddy year op Glastonbury. Op de vrijdag van het festival viel de meeste regen in de afgelopen 45 jaar in Engeland! Dit leverde een modderige grond op met veel glijpartijen en alles wat daar bij komt kijken. Lichtpuntje: de eerste Britse lasershow op een festival vond plaats bij het optreden van Tubeway Army tijdens ‘Are Friends Electric’.

1997: ‘The year of the mud’

Flinke stortbuien zorgde dit jaar dat het festival werd omgedoopt als ‘The year of the mud’. Maar de festivalgangers deed het niks: laarzen aan en gaan! De headliners waren dit jaar onder andere Radiohead en The Prodigy. Radiohead had twee werken eerder hun album OK Computer uitgebracht. Tijdens dit optreden kwamen veel nummers van dat album langs, wat het optreden volgens BBC ‘one of the greatest sets’ maakte. De festivalgangers konden de regen accepteren want met deze muziek voor je op het podium heeft niemand een droog pak nodig.

https://www.youtube.com/watch?v=e3mpSZpEepY

1998: nieuwe traditie ‘mud surfing’

Het volgende jaar was het weer niet veel beter. Wederom veranderde het terrein in een bruin moeras. Dit jaar ontstond er een nieuwe traditie op het festival: ‘mud surfing’. Denk aan buikschuiven, worstelen in een modderbad of van een berg afrollen, je kunt het je zo gek niet bedenken of het gebeurde. Ook werd het festival dit jaar weer een flink stuk groter, ondanks al de natte ellende die uit de lucht kwam vallen. Met 1000 artiesten verdeeld over 17 podia en een nieuwe festivaltent voor opkomende bandjes ging de groei gestaag door.

2004: ‘Working together for a greener Glastonbury’

Het festival begon met prachtig weer, maar op de zaterdag sloeg het volledig om. De hemel brak open en het regende pijpenstelen. De dag erna was de zon alweer terug, maar veel hielp dit de grasvelden niet. Het terrein was toen alweer veranderd in, je raadt het al, modder! Dit was wel het jaar van een groener Glastonbury. 32% van al het afval is gerecycled een 110 ton van het groenafval is gecomposteerd. Glastonbury heeft het imago om voor een betere natuur te zorgen, zo haalde ze dit jaar weer veel geld op voor Greenpeace.

https://www.instagram.com/p/B6LwloJlCfZ/

2005: het jaar van de overstromingen…

Dit is wel een van de heftigste jaren als het om het weer gaat. In een paar uur viel er zo veel regen dat het leek alsof het twee maanden non-stop geregend had. Tenten waren overstroomd en er waren overal enorme plassen water. Zodra je het de edite Glastonbury 2005 opzoekt, zie je alleen maar water, overstromingen en modder. Maar de festivalgangers op Glastonbury zijn helden en lieten zich niet kisten door een beetje nattigheid. Zondag brak de zon door en zo was het festival toch nog een geslaagde editie.

2007: betere afwatering maakte de regen wat draaglijker

Weer een jaar vol regen en modder – wat een verrassing – maar dit jaar was er een betere afwatering waardoor het allemaal wat draaglijker werd. Iedereen trok zijn laarzen aan en daar gingen ze weer met zijn allen. Muzikaal was er dit jaar weer genoeg te genieten. De Artic Monkeys speelden hun eerste Glastonbury show op The Pyramid Stage en The Who sloot de zondag af, voor dat soort optredens wil iedereen wel een beetje modder doorstaan.

2011: Radiohead als suprise-act

Dit jaar zorgde de regen ervoor dat het optreden van U2 een natte zooi was. Maar zodra de band begon deed het weer er niet meer toe voor festivalgangers. Langzaam baande de festivalgangers zich door de regen naar het optreden naar de langverwachte suprise-act. Deze was niet mis: het publiek werd getrakteerd op een onverwacht optreden van Radiohead. Even dreigde het helemaal mis te gaan op donderdag, donkeren wolken naderde maar gelukkig waaide het over en ging het festival rustig verder.

2016: ‘I set fire to the rain’

Wederom een modderig en regenachtig jaar. Maar gelukkig regende het niet elke dag en was er genoeg zonneschijn te vinden. Een complete overstroming was niet aan de orde, maar de modder bleef lang liggen. Gelukkig kwam Adele dat jaar optreden. In 2007 maakte ze haar debuut op Glatonbury. Daarna zei ze dat ze liever niet meer optrad voor zo’n groot publiek, ze werd er onzeker en bang van. Maar in 2016 is het Glastonbury toch gelukt om haar weer op een podium te krijgen. Met ’I set fire tot he rain’ jaagde ze het slechte weer weg.

Als je dit jaar naar Glastonbury 2020 gaat, houd het weer goed in de gaten en bereid je voor op moddergevechten, regenbuien en lekkende tenten. Maar vooral op een geweldige 50e editie die voor veel spektakel gaat zorgen. En wie weet zijn de weergoden ons goed gezind en wordt het heerlijk weer in Pilton!

Glastonbury 2020

Glastonbury
Foto: Kris Williams

Aankomend jaar viert het legendarische Glastonbury haar vijftigste verjaardag. De verwachtingen zijn daarom hooggespannen. Met Taylor SwiftPaul McCartney en Aerosmith heeft het festival al een paar acts van wereldformaat op het affiche staan. Verder gaan er veel geruchten over andere wereldsterren. Zo zou Fleetwood Mac nog een kanshebber zijn voor een show op het festival.

  • Locatie: Pilton, Somerset, UK. 
  • Datum: 24-28 juni 2020
  • Prijs: £ 270 (omgerekend 305 euro) – uitverkocht
  • Meer informatie vind je op de website van Glastonbury

Alvast voorbereiden op de aankomende editie? Beluister dan ook onze Glastonbury 2020 Spotify-playlist.

Glastonbury Logo

Glastonbury 2023

Locatie
Verenigd Koninkrijk
Pilton, Verenigd Koninkrijk
Datum 21-25 juni 2023
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.