Terugblikken op Pinkpop 2019: wat we nooit meer vergeten van de 50e editie

2060
Die Antwoord - Pinkpop 2019
Photo: Bart Heemskerk (Pinkpop 2019)

Deze week blikken we terug op Pinkpop 2019. Met de 50 opeenvolgende edities kroonde het Landgraafse festival zich tot langstlopende festival van Europa – een ongeëvenaarde serie waar dit jaar helaas een einde aan komt. Toch zijn er genoeg hoogtepunten om op terug te kijken. Dit zijn 8 dingen die we nooit meer vergeten van Pinkpop 2019.

1. Nieuw, oud en ouder

Fleetwood Mac - Pinkpop 2019
Photo: Bart Heemskerk (Pinkpop 2019)

Aftrappen doen we uiteraard met de koplopers van het weekend: Mumford & Sons, The Cure en Fleetwood Mac. Met dit rijtje headliners pakt Jan Smeets precies de gedachte van een 50-jarige bestaan. Elke headliner vertegenwoordigt een belangrijke periode in de muziekgeschiedenis en voor Pinkpop. Mumford & Sons weet de eerste avond af te sluiten als ‘nieuwe’ headliner, The Cure pakt het publiek op Megaland op zondag gigantisch in met hun jaren 80/90 new wave rock en de klapper Fleetwood Mac zet de laatste avond het festival op zijn kop. Deze afsluiter keerde voor het eerst sinds 1971 terug naar Landgraaf en wist het echte, oude gevoel over te brengen naar het publiek.

2. Vernieuwde Brightlands Stage

Photo: Thijs Jacobs / Festileaks

De kaarsjes zijn nog niet uitgeblazen of Jan Smeets kan al een wens laten uitkomen: de vernieuwde Brightlands Stage. Een gloednieuwe knalroze tent is vanachter het festival en van bovenop de berg te spotten naast de Main Stage. Het innovatieve geraamte elimineert alle nodige palen in de tent waardoor het zicht van binnen- en buitenaf optimaal is. Kortom, een succesvolle terugkerende vernieuwing voor de komende jaren.

3. Marco Borsato voor het eerst op Pinkpop

De headlineshow van Armin van Buuren is een memorabel moment in de gehele 50 jaar geschiedenis van Pinkpop. Pinkpop krijgt namelijk voor het eerst een vergunning om langer door te gaan op de zondag en daar maakt de Nederlandse DJ gigantisch goed gebruik van. Lasers, lampen en vuurwerk domineren in de nacht op Megaland. Daarnaast strikt Armin van Buuren een handjevol gastartiesten, dat hem bijstaat tijdens de gig. Zo staat hij onder meer vrij vroeg in de set samen met David Lee Roth (Van Halen) op het podium om de legendarische hit ‘Jump’ te performen. De grootste verassing laat echter op zich wachten tot de een-na-laatste track van de set: Marco Borsato betreedt voor de eerste keer het podium van Landgraaf. Op de jubileumeditie knalt hij samen met Davina Michelle en Armin van Buuren megahit ‘Hoe Het Danst’ over de festivalweide.

4. Frank Lammers Stage Dive

Voor alle trotse Limburgers die voor de IBA Parkstad Stage stonden te wachten op hun Limburgse trots Rowwen Hèze stond een verrassing gepland: niemand minder dan Frank Lammers kondigt de band aan. Dat de acteur, die in zijn Undercover-personage Ferry Bouman aanwezig was, later nog terug het podium zou betreden voor de afsluiter Bestel Mar kwam dan ook als een nóg grotere verrassing. En als je klomp nog niet gebroken is, gaat hij nu echt aan gort: hij zingt het hele nummer mee en besluit een grandioze stagedive tegemoet te gaan. Niet geheel succesvol, aangezien hij al vrij snel de planken voor het podium bereikt in plaats van de gewenste handen. Achteraf wordt hij nog door het publiek opgetild en komt het toch nog allemaal goed.

5. Wisselvallig weer

Alhoewel de gouden bandjes van de jubileumeditie van Pinkpop behoorlijk lijken op de zon in de wolken, kan het festival helaas niet de hele week genieten van zijn warmte. Voorafgaand aan het festival werden de campings later geopend in verband met noodweer en ook op maandag wist het hemelse water de poncho’s van menig Pinkpopganger te bereiken. Een geintje tegenover 2014, maar wisselvallig kun je het wel noemen.

Ga mee op een onvergetelijke busreis naar twee bucketlist-festivals in Oost-Europa

Festileaks Festivalvakantie 2022

6. Toch nog een beetje The Police

Photo: Ben Houdijk / Pinkpop 2019

Wie Jan Smeets het aller-, aller-, allerliefste helemaal bovenaan het affiche had gewild, was al jaren duidelijk: The Police. Lang wisten de geruchten aan te houden dat een reünie van de Britse groep aanstaande was. Helaas heeft dit niet plaats kunnen vinden. Een schrale troost: de gitarist van The Police, Andy Summers, wist zijn weg wél naar Landgraaf te vinden. Met zijn eigen fototentoonstelling wist hij Megaland op een andere manier in te pakken. Toch een beetje The Police op Pinkpop 2019. De tentoonstelling is tot 27 oktober 2019 te zien in het bonnefantenmuseum in Maastricht.

7. Een gebroken scheenbeen, twee gescheurde kniebanden en een beschadigde meniscus verder

Geëindigd op een 19e plaats in de top 25 van Pinkpop 2019 is niemand minder dan Cage The Elephant. De Amerikaanse band onder leiding van zanger Matthew Shultz gooit op de IBA Parkstad Stage hoge ogen. Met zijn Mick Jagger achtige stageperformance pakt Shultz het publiek volledig in. Gitarist Nick Bockrath heeft duidelijk iets minder geluk in Landgraaf: de gitarist loopt behoorlijke verwondingen op tijdens het optreden op Pinkpop. Ondanks het gevolg dat Cage The Elephant de hele Europese tour heeft moeten cancelen, heeft iedereen op Pinkpop 2019 hun naam opgeslagen.

Beeld van de opgelopen verwondingen: te zien in de video op 15.10.

8. Een ontroerde Jan Smeets

Het laatste memorabele moment van Pinkpop 2019 kan van niemand anders komen dan van Mister Pinkpop himself, Jan Smeets! Tijdens zijn jaarlijks terugkomende eindtoespraak ontroert hij het volle Megaland met zijn speech. Europese verkiezingen sloot hij niet uit maar zijn grootste dankwoord ging uit naar zijn vrouw, die hem al zo lang ondersteunt bij het organiseren van Pinkpop. Zijn traan liet het hart van iedere Pinkpopganger net iets harder kloppen en het enige wat ons nog rest: Jan, tot volgend jaar!

Geen festivals? Festileagues sleept je de zomer door!

Festileaks organiseert dit jaar jouw festivalzomer met Festileagues. Tijdens Festileagues kun je jezelf en je vriendengroep verzekeren van het gouden festivalticket. Dat zijn kaarten voor onder andere Best Kept Secret, Zwarte Cross én Sziget. Ja, je leest het goed: niet of, maar én.

Winnen doe je door tijdens diverse opdrachten, challenges en live events zo veel mogelijk punten te verzamelen met jouw festival-squad. Is jouw vriendengroep deze zomer het beste, dan verzeker je jezelf van een geweldige festivalzomer volgend jaar.

Janisje van alles binnen Festileaks. Schrijven, quizjes maken, cheffen, bier drinken - you name it. Liefhebber van bijna alles wat op vinyl gedrukt staat en trotse verdediger van het Limburgs erfgoed. Is normaal gesproken altijd te porren voor een festival of concert, maar weet tijdens de vastelaovendj van toeten noch blazen. Down The Rabbit Hole is mijn favoriete zomercarnaval.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.