Indie remixes in 2020 om de winter mee door te komen

The National / Matt Berninger / Lowlands
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

2020 is toch nog een vruchtbaar jaar gebleken voor artiesten wereldwijd. Door de zeeën van tijd die Covid-19 deze artiesten ‘gegund’ heeft, is het aantal releases van singles, platen en online concerten dit jaar omhoog geschoten. Zo ook in de wereld van de indie muziek. Omdat er een gebrek is aan concerten en festivals hebben artiesten zich gewijd aan het schrijven en uitbrengen van nieuwe muziek en het bedenken van creatieve alternatieven voor hun tours. Wat opvalt is de hoeveelheid remixes van en door indie artiesten die in 2020 het web op zijn geslingerd.

De waarde van de indie remix

Veel artiesten brengen platen uit en voegen een aantal remixes van hun nummers toe als een extraatje. Hierbij kan het verschillen wie de remixes uitvoert. Vaak zijn het DJ’s of de artiest zelf. Maar soms – en dat is de meest interessante categorie – zijn het indie collega’s die de liedjes onder handen nemen en er hun eigen draai aan geven. De interpretaties die deze artiesten aan de liedjes geven, leveren vaak een unieke sound op. Hierdoor worden de liedjes dansbaar en groovy of juist melancholisch en intens.

Kortom: wanneer ik een toffe combinatie zie van ‘remixer en remixee’ is mijn interesse gewekt. Hieronder volgt een aantal remixes uitgebracht in 2020. Van of door artiesten die in dit jaar de Europese festivals zouden aandoen. En waarvan onzeker is of zij in 2021 wel zullen verschijnen. Om je een beetje warm te maken voor wat 2021 ons te bieden heeft!

Matt Berninger – One More Second (Future Islands remix)

Future Islands is een ‘indie darling’ die vaak op festivals te zien is en het niet schuwt een draai aan de muziek van hun collega’s te geven. Zo heeft de band een andere indie darling aangepakt, namelijk top single One More Second van The National zanger Matt Berninger. The National zou headliner zijn op de vrijdag van Best Kept Secret dit jaar. Het gemis is gelukkig wat gecompenseerd met Berninger’s solowerk en nu deze indie remix. Wat het origineel aan ziel en emotie bevat, wordt verdiept door de ambiance die Future Islands normaal gesproken met hun eigen muziek creëert. Dit is een dikke aanrader om je lekker te maken voor welk festivalbezoek dan ook.

Foals – In Degrees (Purple Disco Machine remix)

Foals is typisch zo’n band die bijna elk jaar diverse festivalweides omver blaast. Ze hebben ze allemaal wel bezocht: Down The Rabbit Hole, Rock Werchter, Lowlands, enz. In 2019 brachten zij maar liefst twee (redelijk harde) albums uit waarmee zij de bühne op wilden. Dat feestje ging door corona niet door. Dus startten zij een ander feestje: de ‘Lockdown After Party’, waarin zij hun laatst uitgebrachte ‘Collected Reworks’, remixes van hun nummers, online streamden. Zo ook deze groovy remix van In Degrees door Purple Disco Machine.

*Deze versie In Degrees van Purple Disco Machine is technisch gezien uitgebracht in 2019, maar is opnieuw verschenen op de Collective reworks van Foals in oktober 2020.

Local Natives ft. Sylvan Esso – Dark Days (Foals remix)

Daarnaast heeft Foals zelf een leuke indie remix uitgebracht in 2020, namelijk Dark Days van Local Natives ft. Sylvan Esso. Foals zou de band dit jaar in haar voorprogramma meenemen door Noord-Amerika. Foals drummer Jack Bevan bedacht als alternatief hierop om dit fijne nummer te transformeren tot een zwoele dans track.

Brittany Howard – Short and Sweet (Bon Iver remix)

Vorig jaar kwam de eerste soloplaat van Alabama Shakes’ powerhouse Brittany Howard. Hiermee zij nog even benadrukte wat een veelzijdige en geweldige muzikant zij is. Luister maar eens naar 13th Century Metal en je weet genoeg. Bon Iver vond dit duidelijk ook. Hij pakte het lieflijke nummer Short and Sweet aan en voegde een partij diepte toe zoals alleen hij dat kan. Howard zou op Down The Rabbit Hole 2020 staan, maar in afwachting van haar aan- of afwezigheid op de komende editie dient deze gelaagde indie remix als verzachting van het leed.

Gorillaz ft. Robert Smith – Strange Timez (AURORA remix)

Misschien wel dé samenwerkingsplaat van 2020. Song Machine, Season one: Strange Timez, waarop Gorillaz met ontzettend veel artiesten samenwerkt. Een knaller is hun samenwerking met The Cure zanger Robert Smith op het nummer Strange Timez. Gorillaz probeert in 2021 weer de festivals te bezoeken, The Cure had in 2019 een prachtige festivalzomer met o.a. Rock Werchter, EXIT en Hurricane  Gorillaz en Smith hebben een lekkere EDM saus over de track heen gegoten onder de noemer AURORA. Het geeft het net die schwung die live op een festival heel goed uit zal kunnen pakken.

Beck – No Distraction (Khruangbin remix)

Een band die met hun aanstekelijke ‘Thai funk’ veel furore heeft gemaakt op festivals wereldwijd, is Khruangbin. Hun unieke sound maakt elk lied funky en zwoel. Zo ook de uptempo track No Distraction van indie grootheid Beck. Hij zou in 2020 Rock Werchter en Down The Rabbit Hole aandoen. Het nummer is sterk verdraaid maar de twist die Khruangbin aan het geheel geeft is waar een indie remix voor staat: een eigen interpretatie.