‘Pearl Jam stelt tournee uit tot 2022’

Pearl Jam press photo

Pearl Jam stelt wegens de pandemie de tournee een jaar extra uit tot 2022, zo stelt een welingelichte fan van de Ten Club. De tournee moet in 2020 langs onder meer Pinkpop en Rock Werchter trekken. Zij moeten op zoek naar een nieuwe headliner, als de geruchten kloppen.

Het bericht over het nogmaals uitstellen van de tour komt van gebruiker LeafsJaysCubsRaptorsFan. De fan meldt op het forum van Ten Club: “What I’m hearing is 2022. Sorry guys and gals. Hopefully things change.” Hoewel er nog niets bevestigd is, zou een eventuele afzegging slecht nieuws zijn voor Pinkpop en Rock Werchter. De festivals waren van plan om de band de komende editie te verwelkomen. Vóór de coronacrisis stond de Amerikaanse band al op het programma van Rock Werchter, welke show in 2021 zou worden ingehaald. Pinkpop kondigde de band van knallers zoals ‘Even Flow’ en ‘Black’ aan ter vervanging van Guns N’ Roses. De rockformatie rond Eddie Vedder had hiernaast een afspraak staan in de Amsterdamse Ziggo Dome.

Hoewel fans natuurlijk het nodigen speculeren, wordt dit bericht zeer serieus genomen. Eerder bewees de gebruiker namelijk al over veel inside information te beschikken. Ook gaf de president van Live Nation aan dat bezoekers ook in 2021 afstand moeten houden tijdens concerten. Dit ondanks positieve berichten over vaccins.

UPDATE 16-12-2020 14:00 – De bron nuanceerde zijn informatie iets later door erbij te vermelden dat hij niet specifiek naar Europese data had gevraagd. De Amerikaanse tourdata van Pearl Jam vallen echter wel pas na de Europese festivals, in de herfst van 2021. Mocht de band dus wel twijfels hebben over shows in het volgende najaar, zijn optredens op zomerfestivals alles behalve zeker.

Pearl Jam

Foto: Danny Clinch

Pearl Jam zag in 1990 het levenslicht en staat net als Nirvana en Soundgarden bekend als een van de grunge-grootheden. In 1991 bracht de groep het debuutalbum Ten uit, welk een groot succes werd. Met onder meer hits als ‘Jeremy’, ‘Alive‘ en ‘Black’ werd de band rond Eddie Vedder in één klap bekend. In de jaren daarna volgden nog negen andere studioalbums. Begin 2020 verscheen Gigaton, de langverwachte opvolger van Lightning Bolt.

De band groeide in de beginjaren al snel uit tot een legendarische festivalact; zo staat het concert op Pinkpop 1992 bij vele bezoekers nog altijd in het geheugen gegrift. In 2018 stonden de mannen voor het laatst op festivals als Pinkpop en Rock Werchter. De single ‘Can’t Deny Me’ kwam in datzelfde jaar uit. In 2022 staat de volgende festivalronde gepland: naast Pinkpop en Rock Werchter vindt je Eddie & co ook op Lollapalooza Parijs en Stockholm.