Niek Murray: “Doorgang Pinkpop 2021 zeer onwaarschijnlijk”

Foto: Bart Heemskerk (Pinkpop 2018)

De kans dat Pinkpop 2021 plaats gaat vinden is klein. Dat concludeert festivaldirecteur Niek Murray nadat eerder op de dag bekend werd dat het nieuwe garantiefonds van het kabinet alleen geldt voor evenementen vanaf 1 juli. Het Landgraafse festival staat gepland in juni.

Net als veel festivals heeft Pinkpop ook zwaar te lijden onder de coronacrisis. Omdat Pinkpop 2021 van 18 tot 20 juni zou plaats moeten vinden, komt het waarschijnlijk niet in aanmerking voor een garantiefonds. Het garantiefonds van 300 miljoen euro is bedoeld voor evenementen vanaf 1 juli, twee weken na Pinkpop. “Met de toezegging dat het pakket vanaf 1 juli is – we moeten de details nog afwachten – is het steeds realistischer dat het festival niet doorgaat”, zegt Niek Murray, de directeur van Pinkpop, in een gesprek met 1Limburg. De festivaldirecteur vindt het jammer en zit met vragen. “Het is prettig dat we gehoord worden als evenementenbranche, maar voor ons is het jammer. Weet het kabinet meer dan wij?”, zegt Murray. Hij vraagt zich af hoe zeker het kabinet al is dat evenementen voor 1 juli onmogelijk zullen zijn.

Een officieel statement heeft Pinkpop nog niet naar buiten gebracht. Wel is Murray realistisch over de kansen van Pinkpop 2021. “De kogel is nog niet door de kerk, maar de kans dat we in juni een Pinkpop hebben zoals het bedoeld was, wordt kleiner en kleiner”, laat hij weten. Er wordt volop naar andere opties gekeken door het festival om toch een festival te kunnen bieden aan haar bezoekers in 2021. “Dan zouden we dus moeten gaan verplaatsen, iets anders doen of het festival in een andere vorm organiseren. Maar dat zou echt heel jammer zijn na vijftig geweldige jaren”, besluit Murray. De organisatie liet eerder wel weten open te staan voor het verplaatsen van Pinkpop naar de nazomer. Pinkpop is niet het enige festival met problemen, eerder vandaag maakte Glastonbury bekend in 2021 niet door te zullen gaan. Vorig jaar was Glastonbury ook één van de eerste dominostenen die ervoor zorgde dat veel andere festivals niet door konden gaan in 2020.

Pinkpop 2021

Major Lazer - Pinkpop 2019
Photo: Festileaks / Thijs Jacobs

Pinkpop is het oudste jaarlijks terugkerende festival ter wereld. Het festival kent een vaste formule: drie dagen lang, drie van de allergrootste acts van deze planeet, aangevuld met een divers dagprogramma. En veel meer dan dat moet het ook niet zijn. Verwacht geen gigantische randprogrammering of sprookjesachtige locaties. Het draait om de muziek op Pinkpop: kwalitatief goede, bewezen muziek. Vorige zomer zouden onder andere Red Hot Chili PeppersPost Malone en Guns N’ Roses op de planken van het Limburgse festival staan. Red Hot Chili Peppers en Twenty One Pilots zouden terugkeren voor de editie in 2021, maar helaas ging ook deze editie niet door vanwege het coronavirus. Pearl Jam is bevestigd als eerste act van 2022.

  • Locatie: Landgraaf, Nederland
  • Datum: AFGELAST
  • Tickets: kaarten van 2020 en 2021 blijven geldig voor 2022
  • Meer informatie vind je terug op de officiële website.

Pinkpop Logo

Pinkpop 2023

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 16-18 juni 2023
Line-up
Tickets Kopen