Getrainde honden om corona op te sporen: ook inzetbaar bij festivals?

Dauwpop 2019
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

In Duitsland zijn speurhonden getraind om coronabesmettingen te detecteren. Onderzoek wees uit dat de honden voor zo’n 94% betrouwbaar zijn. Kunnen de honden ook ingezet worden bij festivals en concerten?

De speurhonden worden getraind om het coronavirus in menselijk speeksel te ruiken. Cellen van besmette personen zouden anders ruiken dan de cellen bij gezonden mensen. De honden kunnen met ongeveer 94% betrouwbaarheid ruiken wie besmet is met het coronavirus en wie niet. Volgens Holger Volk, hoofd van de dierenkliniek waar de honden worden opgeleid, kunnen de honden zelf het verschil tussen symptomatische en asymptomatische besmettingen ruiken.

Onder velen enthousiastelingen zit ook minister-president van de Duitse staat Nedersaksen: Stephan Weil. Zo gaf hij aan onder de indruk te zijn van het onderzoek en wil hij de speurhonden inzetten bij zogenaamde haalbaarheidstudies. Deze studies onderzoeken en analyseren de potentie van een project. Voordat de honden in het dagelijks leven ingezet kunnen worden, kunnen er bijvoorbeeld haalbaarheidsonderzoeken gedaan worden bij testfestivals.

Festivals

Essential 2019 / Publiek
Photo: Monique Biermans / Festileaks

Begin februari werd bekendgemaakt dat de eerste testfestivals waarschijnlijk al in maart worden gehouden. Zo’n testfestival zou dus de uitgelegen kans zijn om de getrainde honden in te zetten. Bij succes biedt dit ook kansen voor de festivalzomer. Eerder werd al gespeculeerd over het vaccinatiebewijzen of verified status bij Ticketmaster, grootschalig testen en sneltests. Als de testfestivals uitwijzen dat het inzetten van de speurhonden een verschil kan maken, kunnen de honden ook zeker ingezet worden tijdens de festivalzomer.