Goed nieuws: geen coronabesmettingen tijdens eerste testevenement

818
Best Kept Secret 2018
Foto: Kamiel Scholten / Festileaks

Op 15 februari vond het eerste Back To Live testevenement plaats, in het Beatrix Theater in Utrecht. De uitkomst biedt hoop: er heeft tijdens het congres geen enkele nieuwe coronabesmetting plaatsgevonden.

Dit is goed nieuws, want eerder werd bekend dat één medewerker besmet was met het coronavirus. Pas bij de PCR-test die na het evenement was afgenomen, werd dit duidelijk. Mensen die in aanraking zijn geweest met de desbetreffende persoon, kregen een melding op de coronamelder app. Zij hebben uiteindelijk allemaal een negatief testresultaat gekregen.

De bezoekers en medewerkers werden gevraagd om maximaal 48 uur voor het evenement een PCR-test te doen. Dit waren ruim zeshonderd mensen die zich hebben laten testen. Hiermee zijn er zes mogelijke besmettingsbronnen uit de testgroep gehaald. Deze mensen hadden geen klachten, maar werden wel positief getest.

Testfestivals

Zwarte Cross 2016
Foto: Kamiel Scholten / Festileaks

Inmiddels heeft Fieldlab al drie testevenementen gehad. In de eerste twee weekenden van maart vinden de andere testevenementen plaats. Vandaag is de lineup en de ticketinfo voor deze evenementen bekendgemaakt. Onder andere De Staat, Chef’Special en Froukje spelen op 14 maart op het popfestival op het Lowlands-terrein. Op het dancefestival, dat een dag eerder plaatsvindt, staan onder andere Joris Voorn, Reinier Zonneveld (live), Colin Benders en Nicky Elisabeth. De kaartverkoop voor deze testfestivals begint donderdag.

Fieldlab testevenementen

Best Kept Secret 2018
Foto: Kamiel Scholten / Festileaks

Fieldlab is een initiatief van de evenementensector. Met deze evenementen wil Fieldlab duidelijk maken wat er nog meer nodig is om evenementen door te laten gaan in coronatijd. Tijdens deze proefevenementen wordt er gekeken naar het gedrag van bezoekers, het gebruik van mondkapjes en desinfectiemiddelen. Ook wordt er gekeken naar de luchtkwaliteit binnen de locatie van het evenement en de gevolgen voor kwetsbare groepen. Met deze informatie probeert Fieldlab zo snel mogelijk op een veilige manier terug te gaan naar evenementen op volle capaciteit.

Tijdens de testfestivals kijkt Fieldlab vooral naar de contactmomenten van de bezoekers. Hiermee wilt Fieldlab onderzoeken waar de knelpunten zijn op een festival. Waar komen bezoekers elkaar tegen en hoe lang komen ze met elkaar in contact. En daarbij dus ook: hoe is deze drukte te vermijden? Het doel van de evenementen is dus om te onderzoeken hoe het mogelijk is om op een veilige manier weer festivals te kunnen organiseren in coronatijd.

Ga mee op een onvergetelijke busreis naar twee bucketlist-festivals in Oost-Europa

Festileaks Festivalvakantie 2022

Vanaf 2014 ben ik iedere zomer wel op een aantal festivals te vinden. Nog steeds een groot fan van pop-punk. Mijn all-time favoriete band is Green Day, verder vind ik Sum 41, Linkin Park en Muse helemaal geweldig. In mijn vrije tijd ben ik veel bezig het fotograferen van concerten en het verzamelen van platen. :)