Zo meld je je aan voor de testfestivals en concerten

Down The Rabbit Hole 2018
Foto: Debbie Spaan / Festileaks

UPDATE: Dit bericht is deels verouderd. Je vindt hier alle actuele informatie rondom de line-up en de ticket sales van de Fieldlab Back To Live evenementen.

Via de website Back to Live kun je aangeven dat je interesse hebt om een van de testevenementen van MOJO en ID&T te bezoeken. Op die manier ben je als eerste op de hoogte van het programma en de kaartverkoop.

Vanaf vandaag wordt er gestart met de testevenementen. Ook wordt er in maart gestart met de testfestivals. Maar hoe kun je je aanmelden voor die testfestivals en concerten? Zo kun je via de website Back to Live aangeven dat je interesse hebt in een van de testevenementen. Als je je aanmeldt kun je aangeven welk evenement je voorkeur heeft. Ook ben je als eerste op de hoogte van het programma en de kaartverkoop van deze evenementen. Het gaat om vier testevenementen die plaatsvinden op 6, 7, 13 en 14 maart. De evenementen die plaats vinden op 6 en 7 maart zijn een concert en een dance evenement in de Ziggo Dome. Op 13 en 14 maart vinden de testfestivals plaats op het evenemententerrein in Biddinghuizen.

Zo werken de testfestivals

Hoe gaan die testfestivals er dan uit zien? Het wordt een mini-versie van een festival, maar wel compleet met alles wat daarbij komt kijken: foodtrucks en meerdere podia. Het is niet de bedoeling dat het een medisch experiment wordt maar er wordt wel gekeken naar contactmomenten. Iedereen krijgt bij de ingang een tag. Daarmee wordt gekeken hoe vaak bezoekers elkaar tegen komen en hoe lang. Daarnaast wordt er gekeken op welke plekken er drukte ontstaat en hoe dit op te lossen is, door bijvoorbeeld meerdere toiletblokken neer te zetten. Het programma en de exacte data is nog niet bekend. De organisatie hoopt dit volgende week bekend te maken. Het evenement zal van ongeveer 15:00 tot vroeg in de avond duren. Elk festival telt 1.500 bezoekers.

Zo werken de testevenementen

Hoe gaan die testevenementen er dan uit zien? Als je een ticket koopt voor het evenement, kun je tegelijkertijd een afspraak maken voor een coronatest. Na de transactie krijg je een mail van de organisatie waar je de coronatest gaat afnemen. In deze mail wordt je gevraagd om je gegevens te delen in de IDA app. Hierdoor deel je je gegevens op een veilige manier met de testlocatie. Je deelt je gegevens door de chip in je identiteitsbewijs met je telefoon te scannen.

Bij de testlocatie scan je een QR-code om je aanwezigheid te bevestigen. Na de test ontvang je ongeveer 15 minuten later de uitslag in je mail. Als de test negatief is, mag je het evenement bijwonen. Bij het evenement scan je nog een keer een QR-code en geef je toegang om je testresultaat en pasfoto te delen met de controleur. Wanneer de controleur alles heeft goedgekeurd, mag je naar binnen om het evenement te bezoeken.

Fieldlab evenementen

Best Kept Secret 2018
Foto: Kamiel Scholten / Festileaks

Fieldlab is een initiatief van de evenementensector. Met deze evenementen wil Fieldlab duidelijk maken wat er nog meer nodig is om evenementen door te laten gaan in coronatijd. Tijdens deze proefevenementen wordt er gekeken naar het gedrag van bezoekers, het gebruik van mondkapjes en desinfectiemiddelen. Ook wordt er gekeken naar de luchtkwaliteit binnen de locatie van het evenement en de gevolgen voor kwetsbare groepen. Met deze informatie probeert Fieldlab zo snel mogelijk op een veilige manier terug te gaan naar evenementen op volle capaciteit.

Tijdens de testfestivals kijkt Fieldlab vooral naar de contactmomenten van de bezoekers. Hiermee wilt Fieldlab onderzoeken waar de knelpunten zijn op een festival. Waar komen bezoekers elkaar tegen en hoe lang komen ze met elkaar in contact. En daarbij dus ook: hoe is deze drukte te vermijden? Het doel van de evenementen is dus om te onderzoeken hoe het mogelijk is om op een veilige manier weer festivals te kunnen organiseren in coronatijd.