5 Belgische bands die in de top der Lage Landen horen

Natuurlijk heeft België nog veel meer goede artiesten naast grootmachten als Stromae, Clouseau, Charlotte de Witte en Soulwax. De vijver aan talent blijft daar ieder jaar voller dan vol stromen. We nemen je mee naar 5 kleinere Belgische acts die absoluut in de Festivalacts Top 100 der Lage Landen horen.

SONS

SONS op Rock Werchter 2018

In 2018 doet SONS mee aan een van de bekendste talentenjachten van België: De Nieuwe Lichting. Hierin gaat Studio Brussel op zoek naar nieuw (jong) Belgisch talent. Elk jaar schrijven honderden bands zich in, waaruit een professionele jury de beste bands kiest. Uiteindelijk is het aan de luisteraars van de radiozender om te stemmen en drie winnaars te kiezen. SONS valt in dit programma op door de keiharde punkrock en wordt al snel publieksfavoriet. Het is voor velen dan ook geen verrassing dat de band als een van de winnaars uit de bus is gekomen. Na deze overwinning wordt de band geboekt om te spelen op het hoofdpodium van Rock Werchter 2018.

SONS heeft al een aantal festivals helemaal plat gespeeld. In 2019 stonden zij onder meer op Down The Rabbit Hole en namen zij een speciaal Festileaks dagboek op. In 2021 konden gelukkig Crammerock en Weitjerock nog doorgaan. Bij SONS is het vaak mee headbangen of springen tot je niet meer kan. De Belgen zorgen er tijdens een liveshow voor dat je jouw portie rock ’n roll niet vergeet.

Compact Disk Dummies

Compact Disk Dummies / De Warmste Week 2019

Dansen, dansen en nog eens dansen. Je kan simpelweg niet stilstaan als je naar de Compact Disk Dummies luistert. De twee broers Lennert en Janus Coorevits maken elektronische punk en dance muziek. Inmiddels gaat de groep al bijna 15 jaar mee en wonnen zij de Belgische Music Industry Awards (MIA’s). In mei 2020 kwam hun tweede album Neon Fever Dream uit, waar het zeer aanstekelijke ‘I Remember’ op staat.

Het maakt niet uit of de band op Pukkelpop, Crammerock, De Gentse Feesten of Into The Woods staat, De Compact Disk Dummies zorgen er bij een liveshow altijd voor dat de sfeer optimaal is. Ze rennen het hele podium over of klimmen in de tentpalen, niks is te gek. Het enige dat altijd zeker is, is dat je na al het dansen helemaal kapot naar huis gaat. 😉

Glints

Glints op Pukkelpop 2019

‘Bugatti’ Bugatti Bugatti? Eigenlijk kan je deze hit uit 2019 niet gemist hebben. Glints is rapper en is bekend van zijn hiphopshow op Studio Brussel. Deze alleskunner maakt naast zijn eigen muziek ook nog tijd voor collabs. Denk bijvoorbeeld aan de track ‘Look At Me’ van Warhola en Tessa Dixon. In 2020 kwam zijn debuutalbum Choirboy uit waar vooral ‘Lemonade Money’ de kroon spant.

Glints combineert hiphop, elektronica en pop in zijn nummers, waardoor zijn muziek een brede doelgroep aantrekt. Hij speelde al eerder op Pukkelpop, Woo Hah! Crammerock, Lokerse Feesten en Eurosonic Noorderslag. Daarnaast was de alleskunner geboekt voor Rock Werchter 2021. We kunnen niet wachten tot hij in 2022 eindelijk zijn festivalshows kan inhalen!

Trixie Whitley

Trixie Whitley op Pinkpop 2013

Zangeres en muzikant Trixie Whitley is van een ander kaliber. De uit Gent afkomstige zangeres is half Amerikaans en heeft daar een groot deel van haar leven gespendeerd. Met een hele muzikalen familie en veel studiobezoekjes in haar jonge jaren heeft ze ook met grote producers gewerkt. In 2013 verscheen Trixie’s eerste solo album Fourth Corner. Na amper één week kreeg ze in België een gouden plaat voor haar debuutalbum, waarna ze aan een tournee door Europa begon en onder meer op Pinkpop speelde.

Trixie Whitley heeft een unieke sound, haar stem zorgt in combinatie met de muziek voor een bijzondere sfeer. Haar derde album Lacune is geheel opgenomen in New York. Uit liefde en nieuwsgierigheid voor muziek maakt ze ook muziek met anderen. Zo heeft ze bijvoorbeeld al eerder met Robert Plant samengewerkt. Enorm muzikaal en excentriek in haar eigen muziek: tijdens haar liveshows weet ze het kippenvel op je armen te toveren.

Equal Idiots

Equal Idiots op Lokerse Feesten 2021

De tweekoppige garagerockband Equal Idiots bestaat uit zanger en gitarist Thibault Christiaensen en drummer Pieter Bruurs. De vrienden vormden in 2012 de band. In 2016 wonnen ze De Nieuwe Lichting en bereikten de finale van Humo’s Rock Rally. Met ‘Put My Head In The Ground’ braken ze in 2017 echt door op #1 in De Afrekening van Studio Brussel te staan.

Misschien ken je zanger Thibault Christiaensen inmiddels wel van Studio Brussel. Daar heeft hij namelijk sinds 2020 zijn eigen radioprogramma. In 2020 presenteerden zij het tweede album Adolescence Blues Community, waarvan ’16’ en ‘Adolescence Blues’ de hitlijsten veroverden.

Heb jij de moshpits afgelopen jaren gemist? De twee mannen hebben niet veel nodig om het festivalpubliek op z’n kop te zetten. Gegarandeerd mee rocken en crowdsurfen horen bijna standaard bij een optreden. Alle remmen los bij de aankomende festivalzomer van Equal Idiots!

Festival Acts Top 100 der Lage Landen

Normaal organiseert Festileaks jaarlijks de competitie Festivalacts Top 100: de lijst met de beste festivalacts van de afgelopen zomer. Omdat er afgelopen jaar zo weinig te festivallen viel, trakteren we op een speciale editie van de FAT 100. Om artiesten van eigen bodem in de spotlights te zetten, gaan we op zoek naar de beste Festivalacts der Lage Landen.

De stemperiode loopt van maandag 24 januari tot en met donderdag 3 februari. De grote winnaar wordt op vrijdag 4 februari bekendgemaakt.

Eerdere winnaars van de FAT100 zijn Arcade Fire (2014), Muse (2015), De Staat (2016), Radiohead (2017), Pearl Jam (2018), The National (2019) en Muse (2020).