De 10 absolute hoogtepunten van Primavera Sound 2022 – Weekend 2

Photo credit: Sharon Lopez / Primavera Sound 2022

Wie jarig is, trakteert. Het Spaanse Primavera Sound blaast 20 kaarsjes uit en kwam daarom met een tweede festivalweekend. De logistieke problemen uit Weekend 1 voelen als een mensenleven geleden en dus was er dit tweede weekend vrij baan om grenzeloos te genieten van een line-up die het ‘originele’ festivalweekend misschien nog wel overtrof. Dit waren de absolute hoogtepunten van Primavera Sound 2022 – Weekend 2, in willekeurige volgorde.

Angèle

De inbreng van de Lage Landen op Primavera Sound is klein, maar de Belgische eer wordt in Barcelona zeker hoog gehouden door Angèle. Donderdagavond verscheen ze al op het grote hoofdpodium om voor 80.000 toeschouwers een nummertje mee te zingen bij Dua Lipa. Twee dagen later is de artieste uit Brussel terug voor een eigen show.

Op een kleiner podium, maar daar lijkt ze helemaal niks om te geven. Angèle is één en al dankbaarheid voor alle fans die rond middernacht zijn komen opdraven terwijl de lasers van Tame Impala verderop de hemel doorboren. Samen met de begeleidende dansers doet ze de ene na de andere strakke choreografie, elke keer uitbundig gesteund door het uitzinnige publiek. Amusementswaarde honderd.

Photo: Christian Bertand (Primavera Sound 2022)

Dua Lipa

Ruim 60 shows had Dua Lipa er al opzitten met haar Future Nostalgia zegetour: een collectie van de grootste arena’s overal ter wereld. Het Spaanse Primavera Sound markeerde het vervolg van die tour: de festivals. De productie mag dan inmiddels nog zo gelikt zijn, de mensenmassa overviel de 26-jarige superster tijdens haar grootste festivalshow tot nu toe.

Dua’s missie is duidelijk: aan showgehalte zal niet worden ingeleverd. Wie Future Nostalgia komt bekijken, zal hem in zijn volledige grootsheid en met zijn volledige spektakel zien. De beperkingen van festivals worden omgezet in kansen – en die mindset siert. Lees verder.

Bicep

Je hebt dj-sets en je hebt dj-sets. Waar de genre- en tijdslotgenoten van Disclosure het in Weekend 1 nog flink lieten afweten (het indrukken van de playknop was het energiekste dat er gebeurde), laat Bicep hier in Weekend 2 zien hoe het wel moet. In een indrukwekkend decor met tientallen in hoogte en diepte afwisselende schermen vuurt het duo hun housebangers af op de in grote getale aanwezige Dua-afterparty zoekers. Maar dit een afterparty noemen zou de show tekort doen: we kunnen met gemak spreken van een dubbel hoofdprogramma.

Bicep’s nieuwste plaat Isles voelde vanuit de thuisstoel ietwat soft, maar tracks als ‘Atlas’ en ‘Apricots’ springen er live uit. De anderhalf uur durende show voelt als één lange trip, met tracks die naadloos in elkaar overvloeien. Dat aangevuld met een flink arsenaal aan stroboscopen en lasers maakt de show van Bicep een sfeervol en kleurrijk spektakel. Een kroon op de eerste festivaldag.

Photo: Sharon Lopez (Primavera Sound 2022)

Zonnekloppers

Een van de hoofdpodia op Primavera openen is een hele eer, maar tegelijk niet echt een pretje. Wanneer de zon nog schijnt is het op en voor het podium erg warm, en zijn de nog redelijk schaarse festivalgangers lastig in beweging te krijgen. Maar twee bands kweten zich in het tweede weekend uitstekend van deze taak.

Donderdag waren dat Amyl & the Sniffers, een band uit Melbourne met een hartverwarmend baldadige frontvrouw die in hun korte maar krachtige songs zowat de hele punkgeschiedenis – van Blondie tot hardcore en terug – wisten te vatten. Songteksten als ‘Everybody’s laughing at me. You can keep fucking laughing.’ pasten bovendien perfect bij het festivalmotto dat niemand normaal is.

Vrijdag was op de valreep Hurray For The Riff Raff nog aan de line-up toegevoegd. Alynda Segarra uit New Orleans heeft haar roots in de americana, maar de ‘nature punk’ die ze op haar nieuwe plaat introduceerde klonk verrassend hedendaags, en haar maatschappijkritische teksten willen we thuis opnieuw horen.

Photo: Eric Pamies (Primavera Sound 2022)

Phoenix

Naast al die gigantische namen op de line-up werd ook Phoenix geprogrammeerd als headliner. Opvallend, want toch een act die formaat Paradiso nauwelijks ontstijgt (ze komen!). Maar geef Phoenix het vertrouwen, en ze geven je het in het kwadraat terug. Zanger Thomas Mars blijkt een frontman van het hoogste niveau te zijn die zijn publiek met gemak bespeelt. De visuals zijn misschien wel de prachtigste van het weekend: de band uit Versailles staat tussen meerdere lagen van schermen telkens in de mooiste decors.

Meteen starten met de grootste hit (‘Listzomania’) is dapper, maar het weerhoudt de band er niet van de aandacht ruim een uur vast te houden. De band werkt op hoog tempo een greatest hits show af, die je er aan doen herinneren hoeveel indie evergreens deze act eigenlijk heeft (‘If I Ever Feel Better’! ‘Entertainment’! ‘1901’!). Phoenix eindigt met een instrumentale versie van de recente track ‘Identical’, dat minutenlang opbouwt naar een climax die tienduizenden festivalgangers schreeuwend achterlaat. Hier staat een droomheadliner waarvan je niet eens wist dat ‘ie er was.

Lorde

Het is nog geen 10 jaar geleden dat Lorde met debuutsingle ‘Royals’ de wereld veroverde. De Nieuw-Zeelandse popster was toen amper 16 jaar oud. Inmiddels zijn we 3 albums verder, en heeft ze de hits én stage presence van een absolute headliner.

De ene na de andere zomerse knaller is op het publiek afgevuurd, en de glimlach is nooit meer van Lorde’s gezicht verdwenen. Op Primavera Sound 2022 bewijst ze deze grote headlineshows met gemak aan te kunnen. Lees verder.

Rappers’ Delight

De Amerikaanse rapper Jay Electronica – die er dertien jaar over deed om in 2020 zijn uitstekende debuutplaat te lanceren, maar wel zowat op elke track een onvermelde Jay-Z mocht verwelkomen – bevestigde donderdag helaas het oude cliche dat je met rappers nooit weet wat je zal krijgen. Hij saboteerde zijn eigen show door het hele publiek op het podium uit te nodigen, gooide hen al zijn dure spullen toe en gaf er al na een half uur de brui aan.

Hij was gelukkig de enige: in het eerste weekend zagen we indrukwekkende performances van Little Simz en Earl Sweatshirt, MIKE zette op maandag La Textil op zijn kop, en ook de hiphopheadliners maakten grote indruk. Run The Jewels begon met een overweldigende uppercut van dansbare boast tracks, maar maakte aan het einde een vuist met meer politiek getint materiaal.

En Tyler, the Creator? Die was twee keer helemaal zichzelf. Op een kunstmatige heuvel voor een scherm met nachtelijke natuurbeelden barstte hij af en toe uit in de razernij van zijn vroege werk, maar hij ging net zo lief op zijn rug in het valse gras liggen om lekker mellow weg te mijmeren bij recentere, romantische songs, als in een minimusical.

Photo: Dani Canto (Primavera Sound 2022)

Jessie Ware

De meer dan tien jaar jongere Dua Lipa ging dit weekend met de meeste pluimen lopen, maar ook haar landgenote Jessie Ware bouwde zaterdagavond een fijn feestje met songs uit een lockdownalbum dat alleen maar hits lijkt te bevatten. Primavera is waar ze zich had voorgesteld de nieuwe nummers live te spelen, vertelde ze aan het begin van het prachtige ‘Remember Where You Are’, dat aan Minnie Riperton deed denken.

Verder haalde ze vooral inspiratie bij de disco in al zijn incarnaties, met de ene onweerstaanbare meezinger na de andere. Die heeft ze deels te danken aan haar uitstekende netwerk. Als voormalige achtergrondzangeres en danseres heeft Ware veel contacten in de popwereld, die haar schijnbaar allemaal graag wilden helpen met haar nieuwe plaat.

Ook haar podiumact verraadde die achtergrond. Tien jaar geleden leek ze vaak wat onbeholpen en eenzaam, in haar eentje op het podium met een band. Maar deze keer had ze die band gewoon thuisgelaten, en alleen een groep zangers en dansers uitgenodigd om haar te vergezellen.  

De Primavera vibe

Vooruit: toch één niet muzikale act in deze hoogtepuntenlijst. Want het moet echt genoemd worden. In hun promotie zette de organisatie al flink in op diversiteit en tolerantie, en ook op het festivalterrein wordt hier veel aandacht aan besteed. Met succes: het Primavera-publiek is enorm divers en draagt dat ook met plezier uit. Er is duidelijk veel aandacht besteed aan outfits – het pad richting de main stages zou zo kunnen dienstdoen als modeshow.

En toch lijdt dit niet af van de muziek, want Primavera is ook nog altijd een festival voor liefhebbers. Zeker op de kleinere podia wordt er met veel respect geluisterd naar de fantastische optredens, maar ook keihard losgegaan waar dat kan. Het ontgaat de artiesten niet: bijna allemaal benadrukken ze hoe dankbaar ze zijn om hier op te treden, hoe erg ze ernaar uitkeken en hoe bijzonder dit voor ze is. Gevolgd door een oorverdovend applaus van het publiek. Telkens weer.

Photo: Eric Pamies (Primavera Sound 2022)

DJ Coco

Dj Coco – daar heb je waarschijnlijk nog nooit van gehoord als je niet eerder op Primavera bent geweest. Maar hier in Barcelona zijn zijn sets berucht. De lokale dj sluit nagenoeg elke editie van Primavera Sound af met sunriser slots tot 6 uur ’s ochtends. 2022 is geen uitzondering.

Een even wonderlijke als eclectische, maar bovenal bijzonder vrolijke, mix van tracks wordt op de afgeladen Cupra stage afgevuurd. Van de grote hits van de acts die hier afgelopen weken stonden, via obscure Bruce Springsteen albumtracks, tot cheesy singalongs op Katy Perry en Journey.

Vrienden worden teruggevonden. Vuurwerk schiet de lucht in. Tranen worden gelaten. Besef daalt in. Primavera Sound 2022 zit erop. Strik erom. Een 12-daagse om nooit te vergeten.

Wat vind jij van Primavera Sound 2024?

Geef je mening voor het Festivalrapport van Primavera Sound 2024! Festileaks vraagt bezoekers op tientallen festivals door heel Europa naar hun mening op zes vaste categorieën van de festivalbeleving plus naar een totaalscore.

De festivals met de beste rapportcijfers winnen in september de Festileaks Festival Awards, de publieksprijzen voor festivals.

Kom maar doorrr

Line-up
Randprogramma
Sfeer
Festivalterrein
Eten & Drinken
Prijs-kwaliteit
Totaalscore
Primavera Sound Logo

Primavera Sound 2022

Locatie
Spanje
Barcelona, Spanje
Datum 1-12 juni 2022
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.