15 nieuwe headliners die Pinkpop de winter door kunnen helpen

pinkpop
Photo credit: Buro Pinkpop (Flickr)

Eerder liet Pinkpopdirecteur Niek Murray in een interview doorschemeren zich zorgen te maken over de vergrijzing van headliners. De vijver van “zo’n 15 acts” waaruit ze normaal gesproken vissen lijkt steeds leger te raken. Natuurlijk zou Festileaks niet Festileaks zijn als we daarom niet zelf -met een knipoog- een paar acts naar voren zouden schuiven. Wij helpen het festival graag een handje met het uitbreiden van de ‘headliner poule’. Hier zijn onze vijftien suggesties. Voor Pinkpop 2024, of wellicht voor Pinkpop 2030.

1. Harry Styles

Hij kwam, zag en overwon: met zijn nieuwe album als drijfveer toverde hij in 2022 de Ziggo Dome om tot ‘Harry’s House’. De hele zaal ging plat vanwege zijn hits én zijn charme. Harry Styles is dan ook niet meer weg te denken uit het rijtje van hedendaagse popsterren. Zo won hij recentelijk in Londen nog vier Brit Awards in de categorieën beste song, album en pop-act. Ook werd hij verkozen als artiest van het jaar.

Hoewel festivaldirecteur Murray in het interview wel liet weten Styles “in de gaten te houden”, zou je misschien wel kunnen stellen dat de zanger Pinkpop inmiddels bijna al ontgroeid is. Begin juni keert hij in ieder geval terug naar Amsterdam voor maar liefst drie shows in de Johan Cruijff ArenA. Ook brengt hij eind juni een bezoekje aan onze buren in het Belgische Werchter, in het kader van zijn succesvolle Love on Tour.

2. Dua Lipa

Zeven jaar geleden stond ze nog in de Vera tijdens Eurosonic Noorderslag 2016, maar inmiddels sluit ze grote festivals als Sziget af op het hoofdpodium. Dit in combinatie met hits als ‘Levitating’, ‘New Rules’ en ‘Cold Heart’, in samenwerking met icoon Elton John, maakt Dua Lipa volgens ons zeker headlinerwaardig.

3. Stromae

Vorig jaar keerde Stromae terug op het podium na een lange afwezigheid vanwege een burn-out. En hoe! Met zijn exclusieve show op Lowlands 2022, waar zelfs het Noord Nederlands Orkest voor moest wijken, blies hij alles en iedereen rondom de Alpha omver. Daarnaast weet hij dit jaar maar liefst vijf (!) keer de Ziggo Dome te vullen. Komende zomer sluit hij als headliner de eerste dag van Rock Werchter 2023 af. Wij denken dat ‘Santé’, ‘Ta Fête’ en ‘L’enfer’ het ook goed zouden doen op het Limburgse podium.

4. Miley Cyrus

Bijna 100 miljoen streams op Spotify in één week: met ‘Flowers’ verbrak Miley Cyrus alle Spotify-records en stootte daarmee Adele haar ‘Easy On Me’ van de troon. Zelf dacht ze eigen hits als ‘Wrecking Ball’ niet meer te overtreffen, maar met haar nieuwe album Endless Summer Vacation zet ze zichzelf opnieuw goed op de kaart. Dat ze ook nog eens een ijzersterke live performance neer kan zetten, blijkt maar weer uit haar nieuwe Backyard Sessions. Pinkpop, bellen jullie Miley alvast?

5. Calvin Harris

Hij verschijnt regelmatig op grote festivals als Tomorrowland en Sziget. Met een enorme rugzak aan hits lijkt Calvin Harris ons daarom een mooie en diverse toevoeging aan het affice van een toekomstige Pinkpop editie. En misschien zit er nog een cross-over in op het podium tussen de dj en Dua Lipa?

6. Taylor Swift

Uiteraard kan Taylor Swift niet ontbreken in dit rijtje. De eerste shows van haar Eras Tour hebben laten zien dat ze een fantastisch optreden (van drie uur!) kan neerzetten en een enorme achterban heeft. Als de Pinkpop kaartjes met Swift als headliner niet de deur uitvliegen, dan weten wij het ook niet meer.

7. Slipknot

Het is misschien even slikken als je deze negen metalheads ziet staan op een podium. Echter vinden wij dat Slipknot niet achter mag blijven en zeker noemenswaardig is als headliner. Het Belgische Graspop Metal Meeting 2023 verwelkomt ze deze zomer al en op 13 juni speelt de metalband in de Amsterdamse Ziggo Dome. Verwacht een energiek optreden met moshpits, crowdsurfers en special effects, onder het genot van beukende blastbeats en ronkende gitaren.

8. Lizzo

Popfenomeen Lizzo heeft inmiddels Rock Werchter, Roskilde en Primavera Sound op haar naam staan. Ook liet ze afgelopen jaar een goede indruk achter in de Ziggo Dome. It’s about damn time dus om toegevoegd te worden als headliner in de vijver van Pinkpop!

9. BLACKPINK

De populaire Zuid-Koreaanse K-pop band BLACKPINK is een van de headliners van Coachella 2023. Nu horen we je denken, K-pop op P-pop? Het is op het eerste gezicht misschien een niet zo voor de hand liggende gedachte, maar het genre wordt steeds populairder. Zo ook in Nederland: in 2019 stond de groep in de AFAS Live en afgelopen december betraden ze het podium in de Ziggo Dome. Ook de Koreaanse boyband BTS deed het erg goed, zij stonden zelfs in een uitverkochte Ziggo Dome. Voor ons dus zeker een reden om een balletje op te gooien.

10. Bring Me The Horizon

De Engelse metalcore band Bring Me the Horizon brak in 2019 al een keer het tweede podium van Pinkpop doormidden. Neem daarbij het succes van het optreden van afgelopen februari in de Ziggo Dome, en je hebt een uitstekende match met het hoofdpodium op een van de toekomstige edities van Pinkpop te pakken.

11. Billie Eilish

Festivaldirecteur Nick Murray gaf zelf al aan Billie Eilish in de gaten te houden. Ook wij vinden Eilish een ijzersterke headliner. Dit jaar is ze helaas niet beschikbaar tijdens Pinkpop, maar wij hopen haar zeker te zien op een toekomstige editie van het festival. Kleine troost, ze is deze zomer wél te bewonderen als headliner op Lowlands en Pukkelpop.

12. Kendrick Lamar

Kendrick ‘K-Dot’ Lamar. Zijn optreden op Lowlands 2018 was weergaloos en legendes zeggen dat er anno 2023 nog steeds een aantal fans ‘HUMBLE.’ staan te schreeuwen op de weide. Zijn optredens zijn goed voor een bak aan muzikaal geweld en zetten alles in vuur en vlam. Met Kendrick Lamar hoog op je affiche trek je geheid een groot en divers publiek aan. Weer een naam die dus zeker toegevoegd moet worden aan de poule.

13. Måneskin

Sinds hun overwinning op het Eurovisie Songfestival in 2021 kun je niet meer om de Italiaanse rockgroep Måneskin heen. Ook zeker niet in Nederland: ze verkochten binnen no-time de AFAS Live uit en afgelopen februari gaven ze een dynamische show in een uitverkochte Ziggo Dome. Zowel binnen als buiten Europa boeken ze succes en verkopen ze gehele tours en concertzalen uit. Vorig jaar stonden ze al op Pinkpop, destijds nog als opwarmer voor headliner Pearl Jam. Maar inmiddels stevent het kwartet zelf in moordend tempo op die eervolle titel af.

14. Queens of the Stone Age

Rock Werchter 2023 boekt ze als sub-headliner, Pinkpop dit jaar (nog) niet. De Amerikaanse band met Josh Homme als frontman ziet men graag verschijnen op festivals. Ze hebben zeker een aantal waardige festival anthems op hun naam staan en weten een goede show neer te zetten. We hopen Queens of the Stone Age in de toekomst daarom hoger terug te zien op het affiche.

15. Acda en De Munnik

We sluiten af met dé comeback van de eeuw. Even dachten we dat het vuur voor altijd gedoofd was. Maar net als Herman in 1999, krijgt heel Nederland een tweede kans. Na negen jaar kondigden Acda en De Munnik afgelopen maand namelijk een reünieconcert aan in de Ziggo Dome. De kaartjes waren niet aan de slepen: binnen een uur was alles uitverkocht. Waar aanvankelijk één concert gepland stond, ging de organisatie al snel overstag voor maar liefst zés concerten.

Het duo geeft zelf aan dat dit echt de laatste concerten zijn, maar wij hopen stiekem dat we ze nog een keer mogen bewonderen als headliner op Pinkpop. Want zeg nou zelf, zou het niet fantastisch zijn om in de open lucht met zo’n 70.000 man te zingen dat het zonnestralen regent? Wij voorzien hier in ieder geval een geluksmomentje van de bovenste plank.

Pinkpop Logo

Pinkpop 2023

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 16-18 juni 2023
Tickets Niet meer beschikbaar.