Een eerbetoon aan Avicii: check zijn laatste show op Tomorrowland in 2015

Avicii

Vijf jaar na het tragische overlijden van Tim Bergling, beter bekend als Avicii, blijft de impact van de dj en producer voelbaar. Door zijn unieke stijl is hij een van de meest invloedrijke artiesten in de EDM-wereld. Met hits als ‘Wake Me Up’, ‘Levels’ en ‘Hey Brother’ wist hij wereldwijd miljoenen fans te bereiken. De Zweed leverde ook onvergetelijke shows op festivals over de hele wereld, zoals zijn optredens op Pinkpop en Sziget in 2015.

Het lijkt als de dag van gisteren, maar het is inmiddels al vijf jaar geleden dat de muziekwereld wordt opgeschud door het plotseling overlijden van Tim Bergling. De Zweedse superster, beter bekend als Avicii, wordt op 28-jarige leeftijd dood gevonden in een hotel in Oman. Uit een verklaring van de familie blijkt, dat de dj zelfmoord heeft gepleegd. Na zijn overlijden brengen diverse festivalorganisaties en artiesten eerbetonen aan Avicii. Zo speelt Kygo een tribute voor Avicii op Coachella en eren bezoekers op Tomorrowland de Zweed met een publieksactie tijdens de show van Nicky Romero.

Legendarische festivalshows

Tijdens zijn imposante carrière weet Avicii meerdere mijlpalen te behalen. Zo is de Zweed een van de eerste EDM-acts in de geschiedenis die een prominente spot op Pinkpop inneemt. Ultra Music Festival in Amerika, verwelkomt Bergling maar liefst negen keer tussen 2011 en 2016. Daarnaast was de artiest op alle edities van het Belgische Tomorrowland aanwezig tussen 2011 en 2015. Wil jij nog een keer genieten van de hits van Avicii? Luister, huiver en geniet dan van onderstaande opname!

Avicii’s nalatenschap

De dj, muziekproducent en songwriter verwerft in zijn loopbaan wereldwijd bekendheid door zijn unieke stijl van elektronische dansmuziek. Zijn muziek wordt alom geprezen om de innovatieve mix van EDM, house en pop. Hierdoor wordt hij beschouwd als een van de belangrijkste figuren in de opkomst van de EDM-beweging.

Door zijn vermogen om de grenzen tussen verschillende genres te overschrijden en zijn unieke stijl te combineren met populaire muziek, reikt de invloed van Avicii verder dan zijn eigen hits. Naast dj’s zoals Martin Garrix en Kygo, worden ook popartiesten beïnvloed en geïnspireerd door de Zweed. Zo maakt Madonna de nummers ‘Rebel Heart’ en ‘Wash All Over Me’ met Tim Bergling. De Amerikaanse zangeres en Kygo noemen de Zweed beiden een “genie”. Chris Martin, frontman van Coldplay, noemt Avicii daarnaast ook een “ongelofelijk getalenteerde songwriter” en een “fantastisch producer“.

De nalatenschap van Avicii blijft voortleven en zijn muziek blijft nieuwe generaties van artiesten en luisteraars inspireren en beïnvloeden.

Avicii

Biografie

Tim Bergling breekt in 2010 door met de hit ‘Seek Bromance’ onder de naam Tim Berg. Hij gebruikt in het begin van zijn carrière verschillende namen, waaronder ook Tom Hangs en Timberman. Pas later verandert hij zijn naam naar Avicii (een kleine variatie op avici, wat zoveel betekent als het laagste niveau van de boeddhistische hel).

Zijn grote internationale doorbraak volgt met de hit ‘Levels’ in 2011, waarna zijn ster almaar blijft rijzen. Dankzij zijn wereldwijde hits, stroomt Avicii’s agenda al snel vol met optredens. Die eerste vier jaar van zijn loopbaan vindt Avicii ‘fantastisch’. Maar het succes van vele hitsingles én -albums begint z’n tol te eisen. In 2016 laat Bergling weten geen optredens meer te geven en alleen nog als producer verder te gaan. Een nieuw pad, maar van korte duur blijkt achteraf.

Meer lezen over het leven van Tim Bergling? Check dan ‘Tim’, de intieme en officiële biografie van Avicii.

Tomorrowland Logo

Tomorrowland 2024

Locatie
België
Boom, België
Datum 19-28 juli 2024
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.