Best Kept Secret 2019 wint Festival Award voor ‘Beste Eten & Drinken’

BKS 2019 food
Photo: Festileaks

Festileaks heeft de winnaars van de Festileaks Festival Awards 2019 bekendgemaakt, de publieksprijzen voor festivals. Duizenden festivalgangers hebben afgelopen seizoen rapportcijfers uitgedeeld in zeven vaste categorieën. Best Kept Secret gaat er vandoor met de Festival Award 2019 voor ‘Beste Eten & Drinken’.

Bekijk hier alle winnaars van de Festileaks Festival Awards 2019.

1. Best Kept Secret (8.5)

BKS 2019 food
Photo: Festileaks

Best Kept Secret maakt al jaren indruk met een gevarieerd drank- en voedselaanbod, waarbij ze streven naar een divers en zo duurzaam mogelijk aanbod rekening houdend met diëten en allergieën. In 2019 wilden ze de ecologische voetafdruk verder verkleinen en daarom bood elke foodtruck minimaal één vega(n)gerecht aan. Sterren in de food line-up waren o.a. de Beyond Burger (100% vegan) en de Kapsalon (zowel vegetarisch als kipvariant). En niet te vergeten: de champignon-truffelbal van Balls & Glory.

Met een kater smaakt een vette hap nu eenmaal het best, maar ondanks het grote succes van vorig jaar is de frikandellenvlaai in 2019 geen onderdeel meer van het voedselspektakel op BKS. Maar gelukkig heeft de frikandel in z’n originele vorm wel een plekje gekregen. Bijna dan. Bij Karma Shoarma vind je dit jaar als special de frikandel. Maar dan dus wel 100% vegetarisch!

2. Down The Rabbit Hole (8.4)

DTRH Camping BBQ, eten
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

De Nederlandse festivals doen het dit jaar goed in de categorie ‘Eten & Drinken’, want op de tweede plek vinden we Down The Rabbit Hole. De barren zijn goed bemand en je kan van wat specialers genieten met bijvoorbeeld Fuze Tea cocktails en een Dewar’s whiskey proeverij. Of je gaat op zoek naar het Brand speciaalbierenterras of de verscholen Hendrick’s Gin rozentuin.

Het festival had een aantal lekkere, maar ook bijzondere gerechten op het menu staan. Zo konden de échte fijnproevers naast de heerlijkste ramen of verse pokébowls zelfs kreeft bestellen bij de Visafslag. Natuurlijk is er ook ruimte voor minder spannende gerechten, maar friet met truffelmayonaise of een broodje kroket zijn op Down The Rabbit Hole toch luxer dan normaal. Met het lekkerste eten uit alle uithoeken van de wereld en een barbecue op de vooravond van het festival, komt het festival uit op een welverdiende tweede plaats.

3. Electric Castle (8.4)

Electric Castle, eten
Photo: Sam Kragtwijk/Festileaks

Op slechts enkele enkele honderdsten van Down The Rabbit Hole vinden we de ‘Beste Eten & Drinken’ Festival Award winnaar van vorig jaar. Electric Castle verdient met een uitstekend aanbod opnieuw een podiumplek. Vorig jaar werd het festival geroemd om het lekkere eten en drinken voor een lage prijs, maar er staan ook veel bijzondere gerechten op het menu. Wat te denken van een kwarteleimarshmellow, gefrituurde inktvis of een Hongaarse Lángos die vooral lijkt op een zoete oliebol met allerlei soorten beleg? Op het festival zijn bovendien Italiaanse varianten te vinden van bitterballen met bijvoorbeeld twee soorten olijven of mozzarella en truffel.

4. Zwarte Cross (8.3)

Rikie

In het op een-na-laatste jaar met Tante Rikie als festivaldirecteur valt Zwarte Cross net naast het podium in de categorie ‘Eten & Drinken’. De muntprijs ligt dit jaar op 2,50 euro, wat een stuk lager is vergeleken met andere festivals. Bier is nog steeds het favoriete drankje van de Zwarte Crossers, maar je kan ook je geluk op met een Nozem Oil cocktail. Wist je trouwens dat ze hele lekkere koffie met koeken verkopen?

Het festival in de Achterhoek blijft qua eten vooral bij de basis, maar doet dat wel op geheel eigen wijze. Ja, een ‘frietje met’ of een pizzaburger behoren tot de belangrijke gerechten op het festival. Maar diep verscholen in de bossen kun je chique dineren in pop-up sterrenrestaurant Le Carburateur. Om het menu een extra luxe randje te geven presenteerde Zwarte Cross dit jaar nog iets bijzonders: een luxe snackmuur. Zo kon je dit jaar snacks met een Michelinster uit de muur trekken. Makkelijker lekker eten gaat je niet lukken.

5. Pohoda (8.3)

Pohoda Festival 2018, eten
Photo: Ruben den Boer / Festileaks

Het was een waar gevecht voor de 5e plek in deze categorie. Met slechts één honderdste punt verschil weet Pohoda een plek te bemachtigen in de Festival Award top 5 ‘Beste Eten & Drinken’. Het eten en drinken op het festival is zeer gevarieerd, met traditioneel Slowaaks eten enerzijds en veel vegetarische opties anderzijds. Het is elke festivaldag uitstekend opstarten met een smakelijk ontbijtbuffet met soep, brood, lokale specialiteiten en heerlijke koffie. De ideale bodem voor je eerste biertje (van maar liefst 0,4 liter!).

Over de Festileaks Festival Awards

Photo: Ben Houdijk (Rock Werchter 2019)

Op 51 festivals verspreid over heel Europa vroegen we festivalgangers naar een rapportcijfer voor de zeven belangrijkste categorieën van de festivalbeleving: line-up, randprogramma, sfeer, locatie, eten en drinken, logistiek en – nieuw dit jaar – duurzaamheid. Festileaks biedt daarmee tegenwicht aan de industrieprijzen die door vakjury’s worden toegekend. In 2019 werden opnieuw de grootste festivals van Europa beoordeeld, zowel dicht bij huis (Pinkpop, Lowlands) als internationaal prestigieuze festivals als Lollapalooza, Mad Cool, Rock Werchter en Sziget.

Festileaks.com is de online ontmoetingsplek voor het verkrijgen en delen van de laatste nieuwtjes, geruchten en ervaringen van en over festivals en evenementen. Na de winst in 2018, is de festivalwebsite in 2019 opnieuw genomineerd voor Website van het Jaar.

Best Kept Secret Logo

Best Kept Secret 2019

Locatie
Nederland
Hilvarenbeek, Nederland
Datum 31 mei - 2 juni 2019
Line-up
St. Paul
Bon Iver
Whispering Sons
Tickets Niet meer beschikbaar.