Festivalrapport: Pinkpop 2016 blijft aan de festivaltop

Hoewel het allang Pinksteren geweest is, vond afgelopen weekend de 47e editie van Pinkpop plaats. Het festival dat ooit traditiegetrouw met Pinksteren gehouden werd wijkt al jaren af van dat plan, als het moet. Landgraaf stond weer drie dagen in het teken van het oudste festival van Nederland. Festileaks was erbij en vroeg ruim 100 festivalgangers naar hun mening. Dit is Pinkpop 2016 volgens festivalbezoekers.

Programma: 7,2

Pinkpop // Pyro
Foto: Bart Heemskerk

Het affiche van Pinkpop is elk jaar weer de meeste besproken line-up van het jaar. Dit jaar wordt de ‘pop’ in Pinkpop flink benadrukt (it’s all in the name). Vrijdag is met Years & Years, Bastille, Major Lazor en James Bay een dag voor jongere bezoekers. Zaterdag is met Puscifer en Rammstein vooral een feest voor de fans van de harde gitaren. Desondanks zijn die harde gitaren er vooralsnog volgens velen te weinig: “Te veel singer-songwriters,” is het commentaar. Op de afsluitende zondag maakt de Rammstein-merchandise plaats voor shirts van The Beatles. Wat betreft headliners, Red Hot Chili Peppers, Rammstein en Paul McCartney, heeft Pinkpop dit jaar de absolute jackpot, maar daaromheen had de randprogrammering spannender gekund. Al is de keuze voor Doe Maar als opwarmer voor Rammstein een van de spannendste en best geslaagde van de afgelopen jaren.

Sfeer: 7,8

Foto: Bart Heemskerk
Foto: Bart Heemskerk

De sfeer zit er dit jaar goed in bij feestacts als Major Lazor, Lionel Richie en Doe Maar. Hossende mensen, dansende jongeren en ouderen die meeschreeuwen met de – ja, we worden allemaal een jaartje ouder – hits uit de gouden jaren. Af en toe heeft het publiek opstartproblemen, met als gevolg dat de acts te maken krijgen met een lauwe interactie. Dat krijgt een extra zwart randje wanneer enkele bezoekers besluiten die interactie voort te zetten met de vuisten. Gelukkig is het tijdens de terugweg naar de camping een stuk aangenamer. ‘La, la, la, lalalala! Lalalaa! Hey Jude!’ en ‘DU! DU HAST!’ klinkt het aan alle kanten, drie dagen lang. Wellicht cliché, maar ontzettend gezellig.

Aankleding: 7,5

IMG_5339

Pinkpop is niet van de uitbundige aankleding. Wel is de aankleding de afgelopen jaren verbeterd. De kalm-aan-laan is rijkelijk versierd met zitzakken, rustplekjes en bijzondere eettentjes (vergeet niet (!), dat is allemaal op Pinkpop begonnen). Daarnaast is sinds een aantal jaren de Garden of Love een leuke toevoeging, waar aanstormende singer-songwriters in de voetsporen kunnen treden van Douwe Bob. Verder is rond stage 4 de vaste festivalmarkt met een kapper en vele kledingkraampjes en kent de Brand Bier Stage een nieuwe aankleding met grote lampionnen. Allemaal heel leuk, maar primair gaat Pinkpop toch echt om muziek, en dat is met de uitzonderingen daargelaten ook te zien.

Geluidskwaliteit: 8,2

Pinkpop // Sfeer
Foto: Bart Heemskerk

Piepende oren is een negatieve bijwerking van festivals, maar juist dit jaar is dat vrijwel niet het geval. De geluidskwaliteit is overal in balans en nergens staat de muziek te hard. Soms is de bas ietwat aan de harde kant, maar sommige muziek – leest u mee, Noisia? – smeekt nou eenmaal om een flink pak bas-rammel. Nou is goede gehoorbescherming natuurlijk nooit een overbodige luxe, maar een festival die rekening houdt met de trommelvliezen van haar bezoekers krijgt een extra pluim.

Eten & Drinken: 8,6

IMG_5290

“Dit is mijn 32e keer! 32 jaar geleden had je friet, knakworsten, melk en een broodje. Nu zag ik zelfs een Tibetaans restaurant,” met een goed gevoel voor Doe Maar-klassiekers spreken de bezoekers over het uitgebreide aanbod aan eten. Vorig jaar haalde Pinkpop al een mooie 8 voor Eten & Drinken, en ook dit jaar is het weer helemaal in orde. De pinkpopfriet is van goede kwaliteit, iets dat Jan niet vaak genoeg kan herhalen. Maar denk ook aan een pita met in bier gestoofd rundvlees, een frozen banana of een kaasfondue. De keuze is reuze! Een vers getapt biertje erbij en je festivalbeleving is compleet. Dat het nog steeds duur is, nemen we maar voor lief.

Bereikbaarheid: 7,7

IMG_5317

Landgraaf is voor veel mensen niet echt om de hoek en dat maakt de aanrijroute soms lang. Als er dan ook nog een file staat, maakt dat het begin van je festivalweekend op zijn zachts gezegd vermoeiend. Naast de gebruikelijke opstoppingen is de rest in orde. Pendeltreinen tussen station Heerlen en Landgraaf rijden om de haverklap en ook de pendelbussen tussen, station, campings en festivalterrein rijden volgens plan. Minpuntje: de treinen en bussen zitten vaak overvol. Door de regen op zondag moesten sommige auto’s even uit de modder worden geduwd, maar niemand zegt dan ook dat het vanzelf gaat. Zelfs de enkeling die geen routeplanner heeft, hoeft niet te verdwalen. Borden langs de wegen bevestigen nog maar eens waar het dit weekend heen moet: Landgraaf. Er is overigens verbetering beloofd: een nieuwe randweg die speciaal voor Pinkpop wordt aangelegd moet orde op zaken stellen in de rommelige infrastructuur van de Parkstad. De zoektocht naar Megaland zal dus volgend jaar nóg wat makkelijker zijn.

Camping: 7,4

IMG_5333

Pinkpop kent drie campings: A, B en C. Al met al is de festivalbezoeker positief. Het eten & drinken is goed, de koffie vers en douches schoon. Ook de nachtbraker komt aan zijn trekken op camping A en B, waar het feestje tot ver na middernacht gewoon doorgaat. Bezoekers van camping C moeten wat langer lopen en zijn minimaal een half uur onderweg richting terrein. Dit kan je volgend jaar overigens makkelijk voorkomen door gewoon een paar uurtjes eerder te komen.

Sanitair: 7,6

IMG_5291

Een heikel punt op elke festival: hoe is het sanitair? Op het festivalterrein in ieder geval goed. De wc’s kunnen doorspoelen, er is voldoende wc-papier én ze worden regelmatig schoongemaakt. Misschien dat de traditionele toilet-scheurkalender ontbreekt, maar veel meer dan dit kunnen we ook niet wensen op een festival. Ondanks de lange rijen is het.. nou, ja, het wachten toch wel waard. Op de campings is men minder positief over het sanitair. Daar willen de dixies na een heftige nacht nog wel eens heel vies zijn.

Mobiel Netwerk: 7,9

Foto: Bart Heemskerk
Foto: Bart Heemskerk

Het mobiele netwerk is dit jaar uitstekend in orde. De wifi die beschikbaar is op het terrein wil alleen niet meewerken, niks, nada, noppes. Wie meer dan 3 MB per maand te besteden heeft komt niet in de problemen, een appje, fotootje of tweetje kan makkelijk worden verstuurd. Een zwak punt is de Brand Bier Stage, waar de ontvangst iets minder is. Al met al een ruime voldoende voor het mobiele netwerk, waarbij ook veel bezoekers nog aangeven het niet eens te gebruiken. Luxeproblemen dus, maar dat zijn ook problemen.

Weer: 7,8

IMG_5335

Pinkpop = Weer, Weer = Pinkpop. Onweer dit, noodweer dat. Het is dit jaar een veelbesproken onderwerp op Pinkpop. Krijgen we slecht weer of niet? Om te beginnen is het weer op vrijdag en zaterdag perfect. Het is niet te warm, niet te koud en de zon laat zich ook nog zeer regelmatig zien. Op de zondag is dat anders: de zon maakt plaats voor donkere wolken boven Megaland. Die wolken leidden uiteindelijk tot een enorme wolkbreuk. Pinkpop en regen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Twee mooie dagen minus een enkele mindere dag is nog altijd een positieve uitkomst, toch?

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van Festivalrapporten. We vragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan tien vaste categorieën en presenteren de gemiddeldes. Op die manier kunnen wee aan het eind van het jaar concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Check de voorgaande festivalrapporten of bekijk alle winnaars van 2015.

Eerder dit jaar…

Pinkpop Logo

Pinkpop 2016

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 10-12 juni 2016
Line-up
Walking On Cars
Midas
Tickets Niet meer beschikbaar.