Met Bruno Mars en Foo Fighters al aangekondigd, missen we nog slechts 1 headliner voor Pinkpop 2018. Het lijkt er steeds meer op dat deze spot ingenomen gaat worden door Pearl Jam. We zetten alle hints op een rijtje.

Hint 1: Pearl Jam-expert Dimitris

Op het officiële Pearl Jam forum is al sinds jaar en dag de gebruiker ‘dimitrispearljam’ actief. De Griek is groot fan, maar staat vooral bekend om zijn inside info. Zo wist hij de afgelopen 2 tournees al goed te voorspellen en meldde hij eerder dit jaar, voor de aankondiging, de komst van Pearl Jam naar Lollapalooza 2018.

Enkele weken geleden heeft hij gezegd dat hij geld aan het sparen is voor komende zomer, want die Europese tour: die komt er! Volgens Dimitris dan…

Hint 2: De community manager van het Mad Cool festival

Hey, mogen we je om een gunst vragen?

Onze website Festileaks is 7 jaar geleden opgericht vanuit de gedeelde liefde voor festivals. Nu zijn we genomineerd voor Website van het Jaar 2018 in de categorie events. Een mooiere waardering voor al dat harde werk van onze ijzersterke community kunnen ons we niet bedenken. Oneindig veel dank en ❤ voor je support so far, maar nu willen we winnen ook!
Klik ons dus het podium op via DEZE LINK. Dan zijn we je oneindig dankbaar!

De community manager van Mad Cool (Madrid) doet hier nog een schepje bovenop. Op de vraag of Pearl Jam in 2018 Europa weer links laat liggen in verband met terreuraanslagen, antwoordt hij: “Het ziet er naar uit dat er wel degelijk een tour komt in 2018.”

Hij geeft aan dat hij er niet zeker van is in welke landen de band zal optreden, maar verwacht in ieder geval een tour door West-Europa. De band wordt inmiddels, door latere uitspraken van de community manager, gezien als zekerheidje voor een optreden op Mad Cool festival.

Hint 3: De Italiaanse shows

Het Italiaanse muziekblog ‘Rockol’ voegt een ander gerucht toe aan deze lijst. Rockol weet dat Pearl Jam drie concerten zal geven in de zomer van 2018 in Italië: één in de buurt van Milaan, één in het noordoosten en één in het midden van het land. De muziekblog koppelt deze kennis vervolgens aan de festivals I-Days en Firenze Rocks, omdat die in dezelfde periode plaatsvinden. Firenze Rocks heeft echter haar 4 headliners inmiddels bekendgemaakt, dus daarvoor kunnen we Eddie Vedder en co. wel afschrijven.

Hint 4: Het circulerende tourschema

Er gaat een reeks data rond waarop de band zal optreden in Europa (zie hieronder). Volgens deze lijst zou Pearl Jam de tour aftrappen met twee shows in de Ziggo Dome, op 12 en 14 juni. De lijst kreeg extra geloofwaardigheid toen een oplettende fan op het Pearl Jam Forum merkte op dat het Jaz Hotel (gelegen naast de Ziggo Dome), tijdens diezelfde data inderdaad is volgeboekt. Is dit puur toeval of speelt er meer?

Het lijstje met data dat rondgaat is hieronder te zien.
12-06: Ziggo Dome, Amsterdam
14-06: Ziggo Dome, Amsterdam
16-06: Pinkpop Festival
18-06: O2 Arena, Londen
20-06: O2 Arena, Londen
24-06: Bologna
26-06: Stadio Olimpico, Rome
01-07: Praag
03-07: Krakau
06-07: Waldbühne, Berlijn
08-07: Rock Werchter
10-07: Barcelona
12-07: Mad Cool Festival
14-07: NOS Alive

Drie shows in Nederland lijkt misschien wat veel. Maar wanneer iemand dat aankaart op het Pearl Jam forum, antwoordt Dimitris: “Ze houden van Nederland. Het is het beste publiek waarvoor ze kunnen spelen.” Dat Pearl Jam een warme band heeft met Nederland, is verder geen geheim. De band speelde in 2014 vol trots in de gloednieuwe Ziggo Dome en heeft nog altijd de titel ‘meest legendarische Pinkpop set ooit’ (1992) op zak. Pearl Jam deelde recentelijk nog beelden van dit optreden op hun sociale media kanalen.

Hint 5: De aanwijzingen uit kamp Pinkpop

Foto: Bart Heemskerk (Pinkpop 2017)

Oké, dat die Europese tour er komt, lijkt dus wel zeker. Maar waarom maken ze die niet gewoon bekend? Volgens ingewijden doen ze dat pas begin/half december. Dat klopt ook precies met het schema wat ze bij al hun voorgaande tours, zoals in 2014 en 2012, aanhielden. Ook toen was de aankondiging in december.

Jan Smeets gaf eerder al bij Festileaks aan dat het festival tot december moest wachten voor het de derde headliner bekend kon maken. Mogen we het rekensommetje al maken?

De komst van Pearl Jam zou geen verrassing zijn, aangezien de band eigenlijk in 2017 al op het festival zou spelen. Zou de komst van Pearl Jam ook iets te maken kunnen hebben met de stijging van de ticketprijzen van Pinkpop? Houd je ogen open en je oren gespitst!

Overige bronnen

Naast de geruchten die op het forum van Pearl Jam opduiken weten steeds meer andere bronnen ook informatie naar buiten te brengen. Zo weet Pinkpop Fans te melden dat er een voorcontract getekend is voor Pinkpop. Ook Festileaks heeft uit meerdere kampen vernomen dat er sprake is van een voorcontract. Toch houden we nog een kleine slag om de arm: in het verleden heeft Pearl Jam vaker (op het laatste moment) toch nog afgehaakt.

Of ze in 2018 dan toch echt eindelijk op Megaland te zien zijn, is nog even afwachten. Maar het potlood mag erbij worden gehaald.