Vooruitblik op Best Kept Secret met programmeur Roel Coppen

Foto: Jokko (Best Kept Secret 2018)

Eind mei gaat de zevende editie van Best Kept Secret van start. Een van de dragende krachten achter het festival is Roel Coppen. Hij programmeert de acts op Best Kept Secret en maakte iedere editie van dichtbij mee. Samen met Roel blikken we vooruit op de aanstaande editie.

Hebben jullie overwogen om de populaire Lizzo op een groter podium te zetten?

”We hebben deze boeking afgelopen jaar al afgerond. Daarbij heb je natuurlijk wel een idee van wat je hoort en wat je bespreekt. Je hoopt natuurlijk altijd dat die stijging in populariteit na een nieuwe plaat doorzet. We hebben met het team van Lizzo veel gesproken en de opties bekeken. De optie is dat je dit podium (FIVE, red.) headlinet, of een plek op een groter podium krijgt. Dat zou dan weer betekenen dat de show wellicht eerder op de dag zou zijn. Zoiets gaat allemaal gewoon in goed overleg dus. We hebben dit dus ook samen bepaald. Wat dat betreft kan je er soms beter voor kiezen om te underplayen dan dat je op een te groot podium staat.”

Verwachten jullie geen overvolle TWO tijdens The Raconteurs en Interpol?

”Het is vooraf natuurlijk moeilijk om te zeggen of het overvol gaat worden. Alhoewel een volle tent natuurlijk sowieso goed nieuws is. Ik denk dat veel mensen beide acts willen zien. En ik weet niet of ik dit mag verklappen, maar volgens mij gaat de TWO er ook anders uitzien dan de afgelopen jaren. Onder andere een verbetering in de zichtlijnen daar. Op die manier kunnen mensen buiten de tent ook meer van de optredens volgen. Daarnaast vind ik het van belang dat er een lijn in het programma zit. Juist die lijn op ONE met Christine & the Queens en Carly Rae Jepsen stond heel mooi. The Raconteurs en Interpol pasten mooi op de TWO.”

Gaat Christine een Engelstalige of Franstalige set doen?

”De laatste keer dat ik Christine zag, dat was volgens mij in de AFAS Live, was dat gewoon een mix. Voor zover ik weet wordt de set niet bewust aangepast op taal. Dus ik denk dat dat in het geval van Best Kept Secret ook niet zo zal zijn. De invulling van een show is natuurlijk ook aan de artiest zelf en ik vind het ook niet iets waar wij als team iets van moeten vinden. Je weet natuurlijk wat je programmeert en dat doe je met een reden. De artiest kan vervolgens zelf invulling geven aan zijn/haar show. Daar moet je denk ik niet voorafgaand met elkaar iets over af willen spreken.”

We zien duidelijk dat er met Best Kept Secret een nieuwe richting is ingeslagen. Welke acts glipten er tussendoor dit jaar?

”Als je kijkt naar de line-ups van 2013 en 2014 is misschien een heleboel niet meer relevant. Wij willen geen festival zijn dat alleen maar gitaarbands programmeert, want er is zoveel meer. Ik denk dat de line-up dit jaar wel heel breed is in genres. Dat klopt. Maar we hebben erg bewust gekozen voor artiesten uit elk genre. We zoeken ook graag de verdieping op, waar het nieuwe podium SEVEN natuurlijk ook op inspeelt. Soms vallen dingen echt op hun plek, zoals dit jaar met Christine en Carly Rae. Ik denk daarbij ook dat het hele muzieklandschap is veranderd ten opzichte van 6 á 7 jaar geleden. Dus dat je ook als festival, waar muziek centraal staat, daar gewoon naar moet blijven kijken. Ik denk dat het belangrijk is om niet vast te blijven houden aan een genre.”

”Persoonlijk had ik graag Beach House gehad. Ik ben daarnaast erg lang bezig geweest met Phoebe Bridgers. Dat vind ik ook een hele relevante act om te hebben op dit moment. Hetzelfde geldt voor FKA twigs. Die volgens mij met een hele mooie nieuwe plaat gaat komen. Maar goed, soms passen dingen ook gewoon niet qua tourschema’s of hoe dingen lopen en dat is dan gewoon jammer. Of een act besluit om later naar Europa te komen, of überhaupt niet meer te komen. Laat ik het zo zeggen: de line-up waar je mee begint wanneer je gaat boeken is vaak toch op veel vlakken anders dan de uiteindelijke line-up.”

Is er al zicht op een of meerdere uitverkochte dagen?

”Wij verwachten tussen de 22.000 en 23.000 mensen per dag. We zitten nu zo’n anderhalve week voor de wedstrijd en hebben daar nu redelijk goed zicht op. Kijk, we hebben de afgelopen twee edities met redelijk bizarre namen als Arcade Fire, Radiohead en Arctic Monkeys twee topedities gehad die uiteindelijk uitverkochten. Zoals ik al zei verwachten we dit jaar ongeveer 22.000 of 23.000 mensen en daar zijn we heel erg blij mee met een capaciteit van 25.000.”

Meer festival interviews

We hebben nog meer festivaldirecteuren gevraagd een blik te werpen naar de zomer van 2019. Lees daarom ook het interview met Eric van Eerdenburg over Lowlands, die met Tamás Kádár van Sziget en die van Ide Koffeman over Down The Rabbit Hole

Best Kept Secret 2019

Foto: Nathan Reinds (BKS 2018)

Best Kept Secret vindt dit jaar plaats in het laatste weekend van mei en begin juni. Op 31 mei, 1 en 2 juni 2019 strijkt het festival neer in Hilvarenbeek. Onder meer Bon Iver, Kraftwerk en Christine and the Queens schitteren op het affiche. Tickets zijn inmiddels in de verkoop via de officiële festivalwebsite.

Benieuwd hoe een bezoekje aan Best Kept Secret precies wordt ervaren? Check dan het festivalrapport van afgelopen editie. Natuurlijk kun je ook alvast inkomen en luisteren naar onze Spotify-playlist van de aankomende editie.

Best Kept Secret Logo

Best Kept Secret 2019

Locatie
Nederland
Hilvarenbeek, Nederland
Datum 31 mei - 2 juni 2019
Line-up
St. Paul
Bon Iver
Whispering Sons
Tickets Niet meer beschikbaar.

Over de auteur ✍️

Sam van Reenen

Trotse Head of News en muzikaal omnivoor. Voorliefde voor het hardere soort muziek, maar van alle markten thuis. Van Kendrick Lamar tot La Dispute en Deafheaven en van Sigur Rós naar Burial en Atmosphere. Vernoemde zijn hond naar de beste zangeres van Nederland en werkzaam als verpleegkundige. In de zomer steevast te vinden op Rock Werchter en Best Kept Secret.

Meer van Sam