St. Paul over zijn passieproject: de FOUR van Best Kept Secret

BKS 2019 St. Paul
Photo: Ben Houdijk / Best Kept Secret Festival

Al sinds de eerste editie van Best Kept Secret is St. Paul de kracht achter Stage FOUR. De veelzijdige DJ host ondertussen al voor de 7e keer deze stage en heeft door de jaren heen al veel meegemaakt hier. Wij spraken met hem, vroegen naar zijn hoogtepunten en wat dit podium nou zo speciaal maakt.

Ontstaan van FOUR

”Voor de eerste editie werd ik gebeld met de vraag: ‘Wil jij de sleutels hebben van Stage FOUR?‘ Dat was natuurlijk een droomvraag; een eigen stage op een festival waarvan de line-up je heel erg aan staat. Een Carte Blanche hebben en helemaal vrij mogen programmeren. Als DJ draai ik zelf zonder regels. Echt heel erg breed. Genres tellen voor mij niet. Alleen goede muziek. En zo heb ik het podium ook in willen vullen; extremen opzoeken in elk genre. Hierbij dan een DJ of artiest zoeken die ergens voor staat en een uur lang zijn of haar favoriete platen gaat draaien. Het klinkt heel simpel maar het werkt heel erg goed.”

”Vrijdag was daar een perfect voorbeeld van. Het begon met Tim Knol die een uur lang mensen los liet gaan op countrymuziek en waar elke banjo-solo juichend werd ontvangen. Met daarna Black Mamba die juist een hele jonge alfa-/hiphop-sound heeft. Daar gaat dan ook iedereen op los! Dan heb je binnen een paar uur al die uitersten die ik graag zoek. Ieder moment dat je binnen loopt kan je een totaal ander genre verwachten, maar in een hele goede sfeer. Ik noem het altijd; dansen wat de pot schaft. Je komt binnen met een open geest en gaat gewoon dansen!”

Ontwikkeling van het podium

”Er komen zeker genoeg veranderingen door de jaren heen op de FOUR. In eerste instantie bestond het podium voornamelijk uit containers en was het veel kleiner. Een soort arena van containers. Het regende de eerste editie ook en we waren omringd door modderglijbanen. Maar al meteen die goede sfeer en non-stop gedans op alle genres die langs kwamen. Vanuit daar is het dan ook steeds groter geworden en verder gegroeid.”

”De stage is een paar keer van plek veranderd, maar op de spot waar de stage nu staat komt hij optimaal tot zijn recht. Dat is nu voor het 3e jaar zo. Dit voelt ook wel als de definitieve plek. Groter dan dit is ook niet nodig. Het is vet dat het massaal is en veel mensen bereikt, maar het moet niet zo zijn dat je daardoor andere muziek gaat draaien. Dat je moet gaan pleasen. Het is nu de perfecte combi van het festival-gevoel en het liefhebbers-idee vanuit de DJ.”

BKS 2019 St. Paul
Photo credit: Ben Houdijk / Best Kept Secret Festival

Hoogtepunten

”Ik ben groot fan van Caribou, en die heeft hier een geweldige dj-set gedraaid. Wat ik zo mooi aan hem vind, is dat hij eruit ziet als een wiskundeleraar en gewoon de vetste elektronische dansmuziek denkbaar maakt. Hij is zo voorkomend en relaxed. Een echte held voor mij. Ik vind het heerlijk om zo iemand achter de schermen mee te maken, en dat hij ook gelijk reageert op wat ikzelf aan het draaien ben.
Dat zoek ik altijd heel erg op als ik artiesten vraag om te komen draaien. De liefhebber in de artiest.”

Artiesten enthousiasmeren

”In het begin moesten we nog vaak uitleggen aan artiesten wat het podium precies inhield, maar ondertussen heeft het zo’n goede reputatie gekregen dat dat niet meer nodig is. Dus ik merk ook dat het veel makkelijker is geworden om mensen te vragen. Ik weet hoe leuk het is om voor een publiek te staan dat niet in de verzoekjes-modus staat, maar in de ‘laat het allemaal maar gebeuren’-modus. Alle artiesten die een set hebben gedraaid, komen er ook altijd helemaal gelukkig vandaan.”

”Als ik een artiest vraag om te komen draaien, schrijf ik altijd een hele lange mail. Eigenlijk meer een soort van romantische liefdesbrief. Om ze over te halen om te komen draaien. Vaak zeggen artiesten dan het heel leuk te vinden, maar dat ze nog niks met zekerheid kunnen zeggen. Zo draaide Khruangbin vorig jaar een set. Die lieten echt pas op het aller-laatste moment iets weten. Echt een half uur van tevoren kreeg ik pas een appje dat ze er zin in hadden. En die set was dan ook echt helemaal te gek!”

Droomartiest op FOUR

”De droom was vorig jaar, maar dat was niet gelukt. Toen heb ik de langste mail die ik ooit geschreven heb verstuurd naar James Murphy. Maar dat zat er helaas niet in. Als je daar aan begint weet je ook al dat het een long-shot is. Die vanuit eigen helft, met een ongelofelijke curve, in de kruising moet vallen. Maar die staat wel echt op nummer 1 voor mij, als die nog een keer terug komt naar Best Kept Secret schrijf ik een boek voor hem!”

Best Kept Secret

BKS 2018
Foto: Ben Houdijk (Best Kept Secret 2018)

Best Kept Secret vindt dit jaar plaats in het laatste weekend van mei en begin juni. Op 31 mei, 1 en 2 juni 2019 strijkt het festival neer in Hilvarenbeek. Bon IverKraftwerk en Christine and the Queenszijn de headliners van dit jaar. Om alvast in de stemming te komen, hebben we de hoogtepunten van de eerste festivalshow van Christine and the Queens op een rijtje gezet.

Benieuwd hoe een bezoekje aan Best Kept Secret precies wordt ervaren? Check dan het festivalrapport van afgelopen editie. Natuurlijk kun je ook alvast inkomen en luisteren naar onze Spotify-playlist van de aankomende editie.

Best Kept Secret Logo

Best Kept Secret 2019

Locatie
Nederland
Hilvarenbeek, Nederland
Datum 31 mei - 2 juni 2019
Line-up
St. Paul
Bon Iver
Whispering Sons
Tickets Niet meer beschikbaar.