De 5 tips van Zwarte Cross-directrice Tante Rikie

Zwarte Cross 2016
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

De 23e editie van Zwarte Cross staat voor de deur. Komende donderdag openen de poorten van het festivalterrein in Lichtenvoorde. We vroegen Tante Rikie, de iconische frontvrouw van het festival, om 5 bijzondere acts of activiteiten uit te lichten. Haar antwoord was duidelijk: “Waarom maar vijf tips? Nou, dat is mij verzocht door de rigide typgeitjes van Festileaks. Het is toch ondoenlijk om slechts vijf dingen te selecteren uit een programma wat zich op 33 podia afspeelt… Maar goed, daar gaat ‘ie, lieve festivaldieren, hou je vast!” 

1. De zondagse kerkdienst

”De Zwarte Cross kerkdienst op zondagochtend. Dit is een jaarlijkse traditie, maar dit jaar pakken we groots uit in samenwerking met Amnesty International. Niemand minder dan Typhoon zal de karttrekker zijn en hij wordt muzikaal bijgestaan door het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, ZO! Gospel Choir, soliste Berget Lewis en Hammondorgel virtuoos Sven Figee. Uiteraard alles volledig in Zwarte Cross stijl, want er is ook freestyle motorcross bij. Een spetterende gospelhoogmis dus, met als overkoepelend motto: niks is onmogelijk!”

2. Het Rijksmuseum

”Twee ogenschijnlijk onverenigbare werelden vinden elkaar opnieuw: het Rijksmuseum komt dit jaar wederom naar de Zwarte Cross. Het pop-up paviljoen op de Zwarte Cross combineert een workshopatelier met een tentoonstellingsruimte. Iedereen is welkom om te schilderen of te etsen. Uit de beste werken stelt het Rijksmuseum een tentoonstelling samen. ’s Avonds komen de debuterende Hollandse Meesters en publiek samen om de tentoonstelling feestelijk te openen.”

3. Comedycafé ‘De Schaterbar’

”Hahaha, humor. Alleen het woord al! Ik parafraseer even mijn goede vriend Gummah, hahaha. Comedycafé ‘De Schaterbar’ is een nieuw podium op de Zwarte Cross en daar zou ik zeker even een kijkje gaan nemen. Je kunt er ook lekker beugels drinken, want Grolsch houdt ook van humor. Proost!”

4. De Krangklasse

”Nieuw op de crossbaan: Krangklasse. ‘Krang’ is wellicht één van de mooiste dialectwoorden die het oosten kent. Maar wat betekent het nu eigenlijk? Binnenstebuiten, achterstevoren, op de kop, ondersteboven… Eigenlijk zijn er meerdere vertalingen mogelijk. En zo is het ook met deze nieuwe klasse. Dit is er echt weer eentje voor de Willie Wortels onder jullie. Het is een grote uitdaging voor de bouwers, want bij elk voertuig dat de baan op gaat, moet het massaal toegestroomde publiek denken: “Wat zie ik nou weer die baan over gaan?!” Onze deelnemers stellen nooit teleur, dus mis het niet, lieve stervelingen.”

5. Dineren bij ‘Le Clique Claque’

”Een Michelin sterren automatiek: Le Clique Claque. Uitgebreid tafelen kan al jaren op de Zwarte Cross in sterrenrestaurant ‘Le Carburateur’, maar gedurende een driegangendiner mist een bezoeker toch al gauw 12 bands, 150 theaterartiesten en vijf crossklassen. Sterrenkok Rik Jansma trok zich, geïnspireerd door dit eerstewereld-probleem, terug in zijn culinair laboratorium en ontwikkelde drie sterrensnacks met diverse ingrediënten waaronder streekproducten. Het gegeven dat eten uit de snackmuur vaak niet van de beste kwaliteit is en dat dineren op sterrenniveau vaak enkele uren duurt, probeerde hij met de grond gelijk te maken. Ik mocht als eerste een kijkje nemen in de toekomst van festivalcatering en testte de sterrensnacks. Efficiëntie en wereldklasse kwamen nog niet eerder zo tezamen en ik besef me wederom: niks is onmogelijk!”

Zwarte Cross 2019

Zwarte Cross 2017

De 23e editie van de Zwarte Cross vindt plaats van 18 juli tot en met 21 juli 2019 in Lichtenvoorde. Het evenement was al op de eerste dag van de verkoop uitverkocht. Onder meer ScooterKraantje Pappie en The Mavericks kleuren dit jaar het affiche. Naast muziek en theater staat het festival bekend om zijn iconische crosses, zoals de naam al doet vermoeden. Benieuwd hoe een weekendje in Lichtenvoorde wordt ervaren? Check dan ons festivalrapport.

Zwarte Cross Logo

Zwarte Cross 2024

Locatie
Nederland
Lichtenvoorde, Nederland
Datum 18-21 juli 2024
Line-up
The Darkness
Joost
Status Quo
Tickets Kopen