Sziget dag #1, #2 en #3: Ed Sheeran, ABBA, vuurwerk en Macklemore bij Martin Garrix

Sziget
Foto: Rockstar Photographers

Het is zover, Sziget 2019 is officieel begonnen! Met artiesten als Ed Sheeran, The 1975 en de vetste randprogrammering is het mogelijk dat je wel eens iets mist. Heb je dingen gemist, of wil je nog even nagenieten? Check dan nu onze hoogtepunten van onze eerste drie dagen op het Hongaarse festival.

1. De Sziget Express (dag 0)

Sziget Express
Photo: Lotte Spek Photography

De feeststemming begint natuurlijk al in Amersfoort bij de Sziget Express. Veel festivalgangers nemen hun speaker mee, zodat ze zelf een feestje kunnen bouwen. In iedere coupé is er dus een eigen feestje, maar er is ook nog de partycoupé waar je tot 04.00 uur door kunt feesten. De dj’s zijn hier letterlijk gevraagd om minder springplaten te draaien, omdat ze bang waren dat de trein zou ontsporen. Bij onder meer ‘Narcotic’ van Liquido ging de trein namelijk op en neer. De Sziget Express is dus een rijdend festival op zichzelf.

2. Frank Turner & The Sleeping Souls (dag 1)

Dit bericht bekijken op Instagram

Show 2375, @szigetofficial – hello Budapest.

Een bericht gedeeld door Frank Turner (@frankturner) op

De eerste dag om 18.30 uur was het tijd voor Frank Turner & The Sleeping Souls. Het hele veld stond hier vol met Engelsen die letterlijk ieder nummer meezongen. Ook de moshpits, het springen en klappen ontbrak hier niet. Een show om te onthouden.

3. Ed Sheeran (dag 1)

De eerste avond zijn we al meteen getrakteerd op de grootste Sziget headliner ooit. Fans van over de hele wereld kwamen voor Ed naar Budapest. De ginger speelde het hele veld solo plat met zijn gitaar. Hits, hits en nog meer hits is wat er geserveerd werd, dus het was meezingen geblazen. Lekker gedaan, Edje!

4. Vuurwerkshow Les Commandos Percu: Silence! (dag 1)

Bij Sziget krijg je na de headliner nog een extra voorstelling getrakteerd. Iedere avond is er tussen 23.15 uur en 00.00 uur een voorstelling te vinden links van de A38. Dit jaar gaat dat gepaard met heel veel vuurwerk en drums, maar leidt naar het punt waarbij je uiteindelijk van de stilte geniet.

5. Wakker worden met de soundcheck (dag 2)

Het mooie aan Sziget is dat er geen scheiding is tussen de camping en het festivalterrein. Tentjes staan dus overal op het eiland waardoor menig bezoeker op dag twee (in de ochtend zelfs bewolkt) wakker werd met de stem van Matt Healy van The 1975. Dat is toch wel iets dat Sziget speciaal maakt. In de avond gaf The 1975 naar eigen zeggen ook hun beste show ooit weg.

6. ABBA Tribute band (dag 2)

De coverstage doet het ook erg goed dit jaar op Sziget. Met de ABBA Tribute band die vlak na The 1975 stond, zijn er veel mensen hun stem verloren. Er werd helemaal ingeleefd op klassieke hits als ‘Mama Mia’, ‘Super Trooper’, ‘Take A Chance On Me’ en ‘Money, Money, Money’. We kunnen nog wel even doorgaan met dit lijstje, want wát was het een feest! Mensen sprongen op de picknicktafels en toen de beveiliging deze in wilde klappen bij ‘Dancing Queen’ zag het publiek zijn kans om met de security guy te gaan dansen.

7. Cocktailemmers (dag 2)

Sziget
Foto: Marloes Verkade – Festileaks

De headliner van iedere dag is toch wel de cocktailemmer. Je kunt 0,5L, 1,4L of 2L van je favoriete gemixte drank bestellen en dat collectief met rietjes tot de bodem leegdrinken. Gegarandeerd succes op het eiland waar sowieso veel alcohol geschonken wordt.

8. Gang of Youths (dag 3)

De zanger van Gang of Youths, die qua uiterlijk ook wel vergeleken wordt met Kit Harrington, gaf samen met zijn band een hele goede show weg in de A38. Veel Australiërs kwamen hun landgenoten supporten en gingen helemaal los. De interactie met het publiek was goed, wat ook leidde tot flink wat crowd surfing.

9. Macklemore op het podium bij Martin Garrix (dag 3)

Op de vrijdagavond van Sziget 2019 haalt Martin Garrix ook nog even een gast op het podium en die is niet van het minste formaat. Macklemore komt na een kwartier het podium op wandelen om samen het nummer ‘Summer Days’ te doen dat in mei 2019 uit kwam. Mensen sprongen spontaan bij elkaar op de schouders en ook dat ging gepaard met heel veel vuurwerk. Martin Garrix was zelf ook verwarmd door het optreden.

10. De vibe in het Colosseum

Sziget 2018
Photo: Marloes Verkade / Festileaks

Bij het Colosseum kun je bijna altijd wel terecht voor een feestje. Tussen 12.00 en 06.00 uur zijn hier mensen aan het feesten. In de nacht is het nog mooier met alle lichten die door het ronde, houten podium te zien zijn. De DJ’s zorgen met hun beats dat iedereen tot in de vroege uurtjes door kan. Hier ben je voorlopig nog niet uit gedanst.

Sziget 2019

Sziget 2018
Photo: Rockstar Photographers (Sziget 2018)

Sziget beleeft in 2019 de 27e editie. Het festival vindt plaats van 7 tot en met 13 augustus op het Óbuda-eiland, in hartje Boedapest. Deze editie heeft het festival naast de eindeloze feestjes en randprogrammering maar liefst 8 headliners. Ed Sheeran, The 1975, Martin Garrix, Post Malone, Florence + The Machine, Twenty One Pilots en Foo Fighters zijn van de partij.

Sziget Logo

Sziget 2024

Locatie
Hongarije
Boedapest, Hongarije
Datum 7-12 augustus 2024
Line-up
Fred again..
Sam Smith
Martin Garrix
Tickets Kopen