Glasto50: The Pyramid Stage, van Hippie-driehoek tot Festivaltempel

Photo: Kris Williams

Dit jaar bestaat Glastonbury 50 jaar! Dit wordt groots gevierd met optredens van onder andere Taylor Swift en Paul McCartney. Wij blikken voor de gelegenheid terug op de rijke geschiedenis van het festival, en lichten de meest memorabele momenten uit . Vandaag kijken we naar een van de grootste blikvangers van het terrein: The Pyramid Stage.

Het immense terrein van Glastonbury heeft veel verhalen te vertellen, maar geen plek op het terrein heeft zoveel iconische momenten gecreëerd als The Pyramid Stage. Door de jaren heen hebben hier ontelbare artiesten hun kunsten vertoond. Van David Bowie tot Kanye West, en van The Rolling Stones tot Oasis. Het record voor het drukste concert dat er ooit gegeven is staat op naam van The Levellers, geschat op een aantal van ruim 200.000. Het podium heeft echter wel wat transformaties doorgaan voordat het op het bakbeest leek dat er nu staat. Van Hippie-driehoek, tot koeienschuur, tot uiteindelijk een podium van formaat.

Grote Hippie-driehoek

De oorsprong van het podium ligt in een droom van ontwerper Bill Harkin. Staand in een publiek en kijkend naar een lichtgevende pyramide, kwam het idee tot hem. Het stond vast, zo’n bouwstelsel moet er ook op Glastonbury komen. In 1971 begint de bouw en de Grote Piramide van Giza wordt als inspiratiebron genomen. Ondertussen is iedereen alleen maar enthousiaster geworden, want na wat research blijkt dat een piramide een van de ‘krachtigste’ vormen is die er bestaat. De top van de vorm trekt energie van de zon en de sterren aan, wat weer een positieve invloed zou hebben op de omgeving. Het perfecte decor voor een modderig veld vol hippies, die zich maar al te graag richtten naar deze energiebron.

https://www.instagram.com/p/BVuChaFja01/?utm_source=ig_embed

Permanente constructie

Na 10 jaar was het toch echt tijd voor een nieuwe versie van de heilige driehoek, en deze keer werd er gekozen voor een permanent podium. De organisatoren waren het zat om elke keer maar weer die gigantische piramide op te bouwen, en maakte in 1981 plannen voor een constructie die het hele jaar te gebruiken was. In de winter mochten de koeien van de oprichter en eigenaar van de grond het gebruiken als schuilplek.

Maar zelfs het grote Peace-teken op de top kon het podium niet beschermen voor de vlammenzee waar het in terecht kwam in 1994. Vlak voordat Glastonbury weer op de planning stond brandde het af, en in de jaren erna werd er noodgedwongen met een tijdelijke constructie gewerkt.

Zoals we hem kennen

Glastonbury 2017

Een nieuw millenium, een nieuw podium! In het jaar 2000 was het weer tijd om een nieuwe twist te geven aan het, toen 30 jaar oude, ontwerp te geven. Kosten nog moeite werden gespaard voor deze versie en het uiteindelijke resultaat was maar liefst 4 keer zo groot als het origineel. Met zijn 30 meter torent hij hoog boven de rest van het festivalterrein uit, en is het een waardig middelpunt. Helaas voor de koeien blijft na het festival alleen het frame staan, dus geen schuilplek voor onze gevlekte vrienden. Maar voor festivalgangers van over de hele wereld staat een bezoek aan dit podium hoog op de bucketlist. The Pyramid Stage, het meest iconische festivalpodium dat er is.

Glastonbury 2020

Glastonbury
Foto: Kris Williams

Aankomend jaar viert het legendarische Glastonbury haar vijftigste verjaardag. De verwachtingen zijn daarom hooggespannen. Met Taylor Swift, Paul McCartney en Aerosmith heeft het festival al een paar acts van wereldformaat op het affiche staan. Verder gaan er veel geruchten over andere wereldsterren. Zo zou Fleetwood Mac nog een kanshebber zijn voor een show op het festival.

  • Locatie: Pilton, Somerset, UK. 
  • Datum: 24-28 juni 2020
  • Prijs: £ 270 (Omgerekend 305 euro) – uitverkocht
  • Meer informatie vind je op de website van Glastonbury

Alvast voorbereiden op de aankomende editie? Beluister dan ook onze Glastonbury 2020 Spotify-playlist.

Glastonbury Logo

Glastonbury 2025

Locatie
Verenigd Koninkrijk
Pilton, Verenigd Koninkrijk
Datum 25-29 juni 2025
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen