Advertisement

Startersgids: Iron Maiden voor beginners

Iron Maiden
Foto: Rudy de Doncker

Komende zomer zou Iron Maiden voor de 10e keer te vinden zijn op Graspop Metal Meeting. Vanwege de coronamaatregelen moeten we nog even wachten op de show. In deze startersgids maken wij je wegwijs in de carrière van de Britten en laten we je kennis maken met de muziek die ze tot nu toe ten gehore hebben gebracht.

”Scream for me Dessel, scream for me Dessel!”. Dit is de wereldbefaamde kreet van Iron Maiden zanger Bruce Dickinson die we komende zomer over de weide van Graspop Metal Meeting zouden gaan horen. Door de coronamaatregelen is de festivalzomer helaas afgeblazen. Maar niet getreurd, duik met ons in de geschiedenis van de Britse band. Misschien koop je volgend jaar wel een kaartje voor Graspop?

Debut

https://www.youtube.com/watch?v=e86ng1MgTJU

Iron Maiden is een heavymetalband uit Leyton, Engeland. Na de oprichting in 1975 door bassist Steve Harris maakt de band mening wisseling van de wacht door voordat het debut-album verschijnt. In 1980 lanceert Iron Maiden zichzelf met een self titled debut-album in een carrière die zou uitgroeien tot een van grootste in de heavymetalgeschiedenis. Onder leiding van bassist Steve Harris maakt de band naam als pionier in een nieuw genre: New Wave of British Heavy Metal. Naast Harris stonden Paul Di’Anno (zang), Dave Murray (Gitaar), Dennis Stratton (Gitaar) en Clive Burr (Drums) op het podium.

Met de komst van ‘Killers’ in 1981 leek de toekomst voor de Britse band vrij rooskleurig, maar niets bleek minder waar. Gitarist Dennis Stratton werd vervangen door Adrian Smith. Vanwege overmatig drugs- en alcoholgebruik werd zanger Paul Di’anno aan het einde van 1981 door bandleider Steve Harris ontslagen. Ondanks de tegenslagen zorgde hits als ‘Killers’ en ‘Wrathchild’ voor de eerste doorbraak in de Verenigde Staten.

”The Golden Ages”

Na het ontslag van Paul Di’anno werd de zanger vervangen door ex-Samson-zanger Bruce Dickinson. Met de nieuwe stemklank van Dickinson en het kersverse album The Number of the Beast op zak schoot de Britse heavymetalband door naar de top. Het album kwam met hits als ‘The Number of the Beast’, ‘Run to the Hills ‘en ‘Hallowed Be Thy Name’ binnen op nummer 1 in de UK en wordt tot op de dag van vandaag gezien als een van de meest klassieke heavymetal-albums ooit.

Ondanks het succes van de band rondom The number of the Beast wisselde de band in 1983 nogmaals van formatie. Drummer Clive Burr kon wegens lichamelijke problemen, wat later multiple sclerose bleek te zijn, niet meer zijn werkzaamheden als drummer uitoefenen. Met vervangende drummer Nicko McBrain aan hun zijde marste Iron Maiden door naar glorie. De drie opvolgende albums Piece of Mind, Powerslave en Somewhere in Time wisten alle drie platina te worden. Door velen fans worden dit ook wel de ”Gouden Jaren” van Iron Maiden genoemd.

Het experimentele Iron Maiden

Na het grote succes van de vorige albums is Iron Maiden een meer experimentele kant opgegaan. Er werden meer conceptalbums gemaakt zoals Seventh Son of the Seventh Son en er werd geëxperimenteerd met synthersizers en meer laagse muziek. Vanwege deze reden verloor Iron Maiden in 1990 wederom een gitarist, dit maal Adrian Smith. Met Smiths opvolger Jannick Gers produceerde Maiden nog twee albums, No Prayer for the Dying en Fear of the Dark. En wat al een heel aantal bands in de geschiedenis de nek om heeft gedraaid gebeurde ook bij Iron Maiden: Bruce Dickinson verliet de band om zich te richten op een solo carrière.

Comeback

In 1999 was het zover: Bruce Dickinson en Adrian Smith komen terug bij Iron Maiden. Na zo’n vijf jaar en twee albums met vervangende zanger Blaze Bayley was het weer de beurt aan de zanger die vrijwel iedereen plaatst bij Iron Maiden. Ondanks de terugkomst van gitarist Adrian Smith bleef Jannick Gers in de band. Gewapend met drie gitaristen vaarde Maiden weer de ouderwetse koers. Sinds 1999 is de bezetting van de band hetzelfde gebleven en brachten ze nog vijf albums uit. Het eerste album sinds de hervorming was Brave New World. Met de nieuwe langspeler was Iron Maiden in een klap terug, om vervolgens niet meer te verdwijnen.

Iron Maiden

Iron Maiden is een van de grootste en bekendste metalbands aller tijden. De Britse band brak in de jaren ’80 door met nummers als ‘Number of the Beast’, ‘2 Minutes to Midnight’ en ‘The Trooper’. Het laatste album van de heren, The Book of Souls, dateert uit 2015. Ondanks gebrek aan recenter materiaal is de Britse metal band live een garantie op losgaan. In 2018 tourde de band nog langs festivals en stadions, met passages op onder meer Graspop en in de GelreDome.

Graspop

Het zilveren jubileum van Graspop Metal Meeting gaat niet door. Het Belgische festival zou in 2020 namelijk voor de 25e keer plaatsvinden, maar is wegens de coronacris verboden. Met onder andere Iron Maiden, Aerosmith, Judas Priest en Faith No More prijkten er veel publieksfavorieten bovenaan de poster. Het festival bevestigt dat er volgend jaar evengoed een XL editie van vier dagen komt, omdat het dit jaar niet doorgaat.

Graspop weet elk jaar weer haar affiche te vullen met de grootste en meest relevante hardrock-/metalbands. Het festival kende de afgelopen twee jaar uitverkochte edities en wist in 2019 onder meer de headliners Within TemptationSlipknot en Kiss te presenteren.