Hoe kies je de beste festivalacts van 2023? 4 tips voor jouw FAT100-lijst

Lowlands 2023, photo credit: Nikki Born / Festileaks

Maandag 28 augustus lanceert Festileaks de jaarlijkse Festivalacts Top 100. Nu de festivalzomer van 2023 ten einde loopt is het tijd de balans op te maken. Dit is natuurlijk een hele kluif, en daarom geven wij jullie vier tips bij het samenstellen van je lijstje.

Festileaks is weer op zoek naar de beste festivalacts van het jaar.
Het publiek bepaalt de top 100!
Breng je stem uit en selecteer jouw top 10 festivalacts van 2023!

Ben je er al uit? Mooi! Voor de Festivalacts Top 100 van 2023 kan je nog tot en met donderdag 7 september op maximaal 10 artiesten stemmen. Iedere stem weegt even zwaar mee.

Red Hot Chili Peppers op Pinkpop 2023. Photo credit: Nikki Born /Festileaks

1. Unieke en onvergetelijke optredens

Vaak zeggen mensen dat je bij het maken van een keuze af moet gaan op je gevoel en de eerste gedachte. De meest unieke en onvergetelijke optredens zullen door je hoofd schieten. Keek je lang uit naar de knallende shows van Muse, Mumford & Sons of Red Hot Chili Peppers op Rock Werchter? Moest je meteen denken aan de dansmoves bij The Chemical Brothers op Best Kept Secret of P!nk en Queens of The Stone Age op Pinkpop? Was jij een van de eerste festivalgangers die een opkomend talent zag in de verste uithoek van een festivalterrein? Het kan van alles zijn. Het eerste optreden waar je aan moest denken mag zeker niet ontbreken in je top 10!

Photo credit: Thomas Heijligers / Festileaks

2. Raadpleeg je festivalvrienden

De beste manier om te stemmen voor de Festivalacts Top 100 van 2023 is natuurlijk met je festival vriendengroep. Nog een keertje afspreken om alle gebeurtenissen en optredens op te halen die jullie bij de festivals meegemaakt hebben. Pak een biertje, de oude foto’s en filmpjes erbij en maak er een gezellige avond van. Dit zijn dé avonden dat jullie de obscure, aparte en gekste optredens herinneren. Om verhitte discussies te voorkomen vult iedereen een eigen lijst in! Tijdens het favoriete optreden van je vrienden was jij namelijk misschien wel zo dronken dat je je niks meer kan herinneren.

3. Vind inspiratie op Festileaks

Ben je het afgelopen jaar naar zoveel festivals geweest dat je de helft van de acts alweer vergeten bent? Geen nood! Festileaks deed afgelopen jaar van ongeveer 100 festivals verslag. Er staat genoeg content om je geheugen weer op te frissen. Denk hierbij aan de festival- en artiestenrecensies, de beste tips voor een festival en mini onderzoekjes ter plekke. Maar ook nieuwsberichtgeving zoals de bekendmaking van artiesten vind je terug. Om je alvast wat inspiratie te geven vind je hieronder een selectie van artikelen die we het afgelopen jaar gemaakt hebben. Deze en honderden anderen artikelen op Festileaks.com helpen jou naar de ultieme lijst.

Lowlands 2023, photo credit: Lotte Spek / Festileaks

4. Emotionele momenten

Soms zitten festivaloptredens vol met emotionele waarde. Een speciale gebeurtenis vlak voor, tijdens, of na een optreden of een bijzondere samenkomst van omstandigheden waardoor dat ene optreden net een specialer plekje krijgt. Denk alleen al aan alle eerste keren. Bijvoorbeeld de eerste keer dat je je huidige vriend(in) zag of het eerste festivalbiertje. De eerste keer crowdsurfen en de eerste keer nieuwe vrienden maken in het publiek. Het eerste optreden waarbij je moest huilen van geluk of de eerste keer dat je een plectrum ving. Al deze optredens met emotionele waarde en eerste keren mogen zeker niet vergeten worden tijdens het invullen van jouw inzending.