Wat kunnen we nog verwachten van TW Classic en Werchter Boutique?

Photo: Ben Houdijk / Rock Werchter

Een Werchters festival komt nooit alleen. Al jarenlang wordt Rock Werchter opgewarmd door TW Classic en Werchter Boutique. Alleen ziet het er dit jaar minder goed uit voor deze Belgische dagevents. Daar waar het hoofdfestival namen blijft zaaien (en uitverkochte dagen blijft oogsten), blijft het angstvallig stil rond een mogelijke 2024-editie van TW Classic of Werchter Boutique. Mogen we ons opmaken voor een jaar zonder Werchterse dagfestivals, of is er toch hoop?

We moeten eerlijk zijn: de oorverdovende stilte rondom TW Classic en Werchter Boutique betekent weinig goeds. Normaal gezien weten we eind januari wel wie de dagfestivals gaan toppen. Maar momenteel is er geen enkel teken van leven en ook de geruchtenmolen is zo goed als stil. Het is geen geheim dat 2024 een moeilijk jaar is voor het rondkrijgen van headliners, dus het valt te bezien of de events effectief wel doorgaan.

Maar laten we toch ook even de roze bril opzetten. En die geruchtenmolen dan zélf maar een slinger geven. Want dingen kunnen ook snel gaan in festivalland. Wie weet wachten we nog op een tour van een grote act, wie weet geeft een bepaalde naam toch een late “go” voor een Belgische show. Op de homepage van TW Classic valt al sinds vorige zomer ‘we hope to see you again next year’ te lezen. Wij hopen nog altijd mee.

Kanshebbers TW Classic

TW Classic is zelf al een klassieker geworden. Al sinds 2002 vindt er elk jaar – de covidjaren daargelaten – een nieuwe editie plaats. Vorig jaar kon de Boss de weide nog verblijden met zijn komst. Dat doet hij dit jaar ook, maar met een los concert in het Festivalpark en niet onder de TW Classic-vlag. Wie zou er dan wél kansmaken?

De geruchten rondom een mogelijke AC/DC tour stapelen zich op. De burgemeester van München praatte vorig jaar nog zijn mond voorbij en recent werd in de Gazet van Antwerpen nog een highway to Dessel gesuggereerd. Als die geruchten zouden kloppen, zou TW Classic dan een editie kunnen kennen buiten Werchter? In augustus dan nog wel? Iets te koffiedik kijken wellicht.

Pearl Jam
Photo: Danny Clinch

Ook Pearl Jam zou in principe kunnen. Normaal gezien een vaste gast op Rock Werchter, maar dit jaar een keertje niet te zien op de vierdaagse. Wel werd de band uit Seattle al aangekondigd voor Mad Cool (Spanje) en NOS Alive (Portugal) in midden juli. Een verdere Europese tour wordt nog verwacht. Er liggen dus kansen. Inmiddels past deze klassieker prima op een event als TW Classic, toch?

Nog klassieker: The Eagles, die met een laatste rondje door Europa hun zwanenzang aankondigden. Een show in Nederland is al bevestigd, voor België is er nog niets. Het is natuurlijk nog maar de vraag of deze band zo’n Werchterweide voltrekt, al kan het vaste voorprogramma van de tour, Steely Dan, wat gewicht in de schaal leggen.

En tenslotte komt er uit de heel hoge hoed misschien wel een Beatle gerold. Paul McCartney deed met zijn ‘Got Back’-tour al Noord-Amerika uitgebreid aan en speelde in het najaar van 2023 in Australië en Brazilië. Europa is nog de grote missende. Paul McCartney heeft bovendien nog een openstaande rekening bij TW Classic, waar hij op de afgelaste editie van 2020 zou spelen.

Inmiddels (zo goed als) uitgesloten voor TW Classic zijn Metallica (kondigen naar eigen zeggen geen festivals meer aan voor 2024), Depeche Mode (doen vooralsnog geen festivals) en The Rolling Stones (houden het tot nu toe bij de Verenigde Staten).

Kanshebbers Werchter Boutique

Werchter Boutique is een tikkeltje jonger dan haar oudere broer, maar gaat ook alweer mee sinds 2008. Sindsdien bleef de boutique enkel in 2011, 2014, 2015 en 2016 gesloten. Ook hiervoor lijkt te gelden: geen grote naam, geen feest. In het verleden waren dat onder andere Elton John, Madonna, Prince, Fleetwood Mac, Metallica, Muse, Bruno Mars, Robbie Williams en Stromae. Of er dit jaar namen in die grootorde beschikbaar zijn, is nog maar de vraag.

Ed Sheeran deed in 2018 al eens de Werchterweide vollopen met een eigen concert. Dit jaar hetzelfde kunstje op Boutique? De mogelijkheden zijn er: Ed doet van juni tot augustus weer een (Europees) rondje en pikt daarbij zelfs enkele festivals mee, waaronder Pinkpop. Er is nog geen Belgische datum. Kanttekening: Ed tourt in België niet onder Live Nation, wat misschien een spelbreker kan zijn.

Ook Calvin Harris is een Pinkpopheadliner die we (nog) nergens terugvinden op de Belgische lineups. Als Boutique eens de dansbare kaart wil trekken, dan kan deze Canadees een troef zijn. Samen met Sam Smith bijvoorbeeld, waarmee Harris een megahit scoorde. Smith doet jaar een recordaantal Europese festivals aan waaronder Sziget, Pinkpop, Open’er en Main Square Festival. Daar liggen mogelijkheden.

Nog een smaakmaker van 2024: Lana Del Rey. Ze wordt door de fans elk jaar massaal aangevraagd voor festivals als Rock Werchter, maar speelt graag hard to get. De weinige festivals die haar wél weten te boeken, zoals Primavera Sound of Rock En Seine, mogen zonder pardon rekenen op een strak uitverkochte dagen. Werchter kan geen buil vallen aan een potje summertime sadness.

Er is nog geen officieel woord gekomen over TW Classic en Werchter Boutique. Dat horen we vast snel. In de tussentijd nodigen we je uit op het Festival Forum van Festileaks om jouw gedachtes te delen en mee te speculeren over wat komen gaat.