Verrassende acts bovenaan populariteitspoll Graspop 2024

Graspop atmosfeer
Foto: Tim Tronckoe

Het Festileaks Graspop Forum heeft gesproken: dit zijn de acts waar wij het meest naar uitkijken op Graspop Metal Meeting 2024. Opvallend hierbij is de lage notering van enkele headliners, terwijl een act op de onderste rij bovenaan meedoet in de poll.

Over drie maanden zitten we middenin de Graspop Metal Meeting 2024. Hoog tijd dus om verder te gaan met de voorbereidingen. Nadat we eerder al in de opvallendheden op de line-up, het ideale headlinerduo, de must-sees op de undercard en de ‘gestolen‘ band op de line-up doken, is het vandaag tijd voor een populariteitsmeting.

Hierbij maken we gebruik van het immer actieve Festileaks Graspop Forum. Waar met dank aan forumleden MarcoReusel en MetalLimbo elk forumlid per festivaldag een top drie aan acts kon selecteren. Ideaal om alvast te peilen waar je straks op tijd vooraan moet staan, en waar je nog rustig van tevoren een koud biertje kan halen.

Photo: Travis Shinn

Donderdag: Tool aan de top

De donderdag kent één duidelijke winnaar: TOOL is liefst 49 maal gekozen. Waarvan 39 keer als éérste keuze. De Amerikaanse progressieve band staat voor het eerst op Graspop. Dat dit op heel wat enthousiasme kan rekenen bleek al uit de kaartverkoop voor de donderdag, en wordt nu nogmaals bevestigd in de poll.

Een stuk opvallender is de één na populairste act van de donderdag: Ne Obliviscaris. Wat ons betreft al een must-see, het forum is het hier hartstikke mee eens. Maar liefst 25 keer verschenen de Australiërs in de top-3 lijstjes. Het is te hopen dat ze een fijn plekje krijgen in het blokkenschema, zodat we allemaal kunnen genieten van hun mix van black metal met progressieve deathmetal en klassieke muziek.

De top drie wordt gecompleteerd met de Britse metalcoreband Bury Tomorrow (veertien stemmen) die nipt headliner Alice Cooper voorblijft in de poll. Een laatste opvallendheid aan de donderdag is dat er slechts drie bands zijn, die niet voorkomen in een top-3 lijstje.

Naar welke drie optredens op de donderdag kijk jij het meest uit?
Photo credit: Femke Valks / Festileaks

Vrijdag: logobands verslaan headliners

Oók de vrijdag kent één duidelijke winnaar. Verrassend genoeg is dit niet headliner Judas Priest of Five Finger Death Punch. De vier meest populaire acts van de vrijdag moeten allen genoeg nemen met een plekje lager op de poster.

De onbetwiste winnaar van de vrijdag is Electric Callboy. De Duitsers wisten vorig jaar al te overtuigen op The Rock Circus met een energieke mix van pop en metalcore. Ook op Graspop krijgen ze dit jaar waarschijnlijk voldoende aandacht: 30 keer verschijnen de heren in een top-3 lijstje.

Andere populaire acts op de vrijdag zijn Avantasia, dat middels een hele lading gastzangers en zangeressen elk optreden interessant weten te maken, de hardcore punkband Turnstile en de Australische drum and bass-formatie Pendulum die met een liveset naar Graspop trekken.

De eerste headliner in het lijstje van vrijdag is Judas Priest, die net iets minder goed scoren in de poll dan bovengenoemde acts. Verrassend laag vinden we de tweede headliner: Five Finger Death Punch terug. Of dit te maken heeft met de haat binnen de metal gemeenschap richting de Amerikaanse band, óf dat ze simpelweg nét buiten de top-3 van de forumbezoekers vallen, laten we in het midden.

Naar welke drie optredens op de vrijdag kijk jij het meest uit?
Bring Me The Horizon optreden
Photo credit: Femke Valks / Festileaks

Zaterdag: het ideale headlinerduo

Wat ons betreft kent de zaterdag het ideale headlinerduo. Het forum is het hiermee eens. Op plek één en twee vinden we namelijk headliners Bring Me the Horizon (33 stemmen) en Avenged Sevenfold (22 stemmen) terug. De bands die beide een achtergrond in de core kennen, hebben inmiddels een lange ontwikkeling doorgemaakt tot de headliner die ze vandaag de dag zijn.

Het Amerikaanse Limp Bizkit (19 stemmen) krijgt veel enthousiasme, getuige hun derde plaats in de poll. De heren die jarenlang controversie alles behalve uit de weg gingen, en mede daardoor niet geliefd waren onder metalfans, lijken eindelijk met open armen ontvangen te worden bij hun vierde doorkomst op Graspop.

Andere opvallend goed scorende acts op de zaterdag zijn Ice Nine Kills (19 stemmen) – die vorig jaar ook al op Graspop stonden – en het Belgische Brutus (15 stemmen). De Belgen staan voor het eerst op het grootste Belgische metalfestival, en eindigen direct in de top 5 van de poll. Ook Blind Guardian scoort zoals verwacht goed (14 stemmen), en zorgt voor nóg een hooggeplaatste act die zonder logo op het affiche staat.

Tot slot vallen twee acts van de zaterdag in negatieve zin op: Mammoth WVH die als logo band slechts één keer gekozen is in de poll kan rekenen op weinig enthousiasme. Tot slot heeft het Batushka van Bartłomiej Krysiuk geen enkele stem veroverd. Wellicht heeft dit iets te maken met de onrust die al jaren gaande is binnen de band.

Naar welke drie optredens op de zaterdag kijk jij het meest uit?

Zondag: Machine Head domineert

Met een straatlengte voorsprong (42 stemmen) laat Machine Head zien dat je best twee jaar op een rij hetzelfde festival kan headlinen (laat het de boekers van Graspop niet horen). Vorig jaar waren ze wellicht dé verrassing van Graspop 2023. Tot die tijd speelden de heren liever geen festivalsets. Getuige de terugkomst dit jaar, en de line-ups van andere festivals waar de Amerikanen nu ineens ook op pronken, lijkt dat sentiment nu gekeerd.

Het podium van zondag wordt gecompleteerd door een gelijkspel (17 stemmen) tussen Slaughter to Prevail, Corey Taylor en headliner Scorpions. Een mooie mix tussen hardrock en deathcore.

Naar welke drie optredens op de zondag kijk jij het meest uit?

Graspop 2024

Tickets voor Graspop zijn nog deels verkrijgbaar. Combitickets voor vier dagen Graspop zijn nog te koop à €309,-. Voor €125,- kan je nog een dagticket kopen voor de vrijdag of zondag. VIP-tickets zijn net als de donderdag- en zaterdagtickets al wel volledig uitverkocht.

Kan je nog wel iets meer voorpret voor Graspop 2024 gebruiken? Neem dan ook eens een kijkje op het Festileaks Graspop Forum. Ideaal om nóg meer te weten te komen over de line-up van dit jaar, en je enthousiasme te delen met de wereld.

Tot slot hebben we om de voorpret compleet te maken ook met behulp van het forum een speciale Graspop Spotify afspeellijst opgesteld. Ideaal om alvast in te luisteren:

Graspop Metal Meeting Logo

Graspop Metal Meeting 2024

Locatie
België
Dessel, België
Datum 20-23 juni 2024
Line-up
Alice Cooper
Scorpions
Machine Head
Tickets Kopen