15 tips voor Sziget 2024: van acts tot activiteiten

Kylie Minogue Tension 2024
Photo credit: Haris Nukem & Studio Moross

Hopelijk heb je je zonnebrand al ingepakt, want er staat een bloedhete Sziget 2024 voor de deur. Heb je een ticket maar zoek je nog wat inspiratie voor je week in Hongarije? Geen probleem. We geven je 15 tips voor Sziget: van acts op de line-up, het randprogramma, tot de leukste uitjes in Boedapest zelf. En… misschien wel een geheime b2b-set van Fred again.., Skrillex en Four Tet?

Allereerst maar even wat praktische tips, voor we over het programma beginnen. Festivallen in het buitenland is best een onderneming, dus zorg dat je goed bent voorbereid.

  • Zorg dat je alle essentials meeneemt: check de Sziget Paklijst en vergeet vooral je paspoort/id (rijbewijs niet voldoende!), reisverzekering en festivaltickets niet.
  • Reis je met de Sziget Express (Goede keus! Dat is de leukste en groenste reisoptie), zorg dan dat je maandag 5 augustus ruim op tijd op Utrecht Centraal bent. En op de terugweg weer op tijd op station Budapest Keleti.
  • Reis je met het vliegtuig? Hou er dan na afloop rekening mee dat daar wat drukker is na afloop van het festival, dus zorg dat je er ruim op tijd bent. En check op tijd in.

Op zoek naar meer tips? Check de 7 lifehacks voor Sziget die je eerder had willen weten.

Credits: Festival Travel / Marco Scheurink

1. Sziget Warm-Up Party

Ben je op dinsdag 6 augustus al in Boedapest? Dan mag je de officiële Sziget Warm Up Party niet missen. Al één dag voordat het festival begint, kun je opwarmen voor Sziget in Boedapest. Op een bijzondere locatie wel te verstaan: namelijk de A38 boot. Die vaart niet, maar is wel één van de prominente poppodia van de stad. Je vindt er verschillende areas en verschillende stijlen muziek: van techno tot hitjes. De perfecte start van jouw festivalweek – en er zijn nog kaarten.

2. Kylie Minogue

Je kent Kylie Minogue van klassiekers als ‘Can’t Get You Out of My Head’ en ‘Love At First Sight’. Sziget toverde de legendarische popster in het voorjaar nog even als allerlaatste headliner uit de hoge hoed. Kylie is een van de meer zeldzame boekingen op de poster. Deze zomer geeft de Australische bijvoorbeeld verder slechts een handjevol optredens in Europa, zoals op British Summer Time in Londen.

Het zijn bovendien Minogues eerste concerten sinds haar carrière vorig jaar een wedergeboorte beleefde toen ze voor het eerst in tien jaar een dikke hit scoorde met ‘Padam Padam’. Haar livereputatie doet watertanden: veel Britse kranten bekroonden de show op BST met vijf sterren. The Guardian noemde het “een glorieuze viering van popperfectie”. Kom d’r maar in, Kyles.

3. Liam Gallagher

Dit jaar viert het geliefde Oasis-album Definitely Maybe haar dertigste jubileum, en dat laat frontman Liam Gallagher niet ongemerkt voorbijgaan. Hij tourt deze zomer met een speciale show waarbij hij elk nummer van de plaat speelt, zelfs de meer exclusieve bonustracks. Sterker nog, er staan naast een paar covers alleen maar liedjes van de legendarische Britpopband op de setlist. Dit is een buitenkansje voor fans, want normaal gesproken speelt de regenjasenthousiasteling ook veel van het nieuwere werk dat hij maakte na de breakup met broer Noel. Terwijl laten we eerlijk zijn: wie naar een optreden van Liam Gallagher komt, hoort het liefst zo veel mogelijk nostalgische Oasis-klassiekers, toch?

Sziget camping games
Photo credit: Gunduz Attila

4. Spelletjes bij de Travelling Funfair

Wie dol is op de kermis kan deze area op Sziget niet overslaan. In dit vrolijke gedeelte van het eiland vind je bijvoorbeeld schiettenten en een kop-van-jut (je weet wel, waarbij je met een hamer zo hard mogelijk op een vlak moet slaan). Ook kan je je toekomst laten voorspellen door waarzeggers of kijken naar shows met poppenspelers. Herbeleef je jeugd en haal het kind in je weer even naar boven bij de Travelling Funfair.

bks 2022
Photo credit: Ian Geerts / Festileaks

5. Big Thief

Sziget is een uniek festival in de zin dat je er echt élke uithoek op het muzikale spectrum kunt horen. Je kunt bij wijze van spreken van een platte Snollebollekes tribute-act op het ene podium doorlopen naar de allermoeilijkste, diepzinnige snobband op het andere podium.

Big Thief straalt op de poster als een van de grotere parels in die tweede categorie. De indierockband maakt ijzersterke liedjes met een intieme, folky sound. Concerten van Big Thief staan bekend om hun intensiteit. Het kwetsbare stemgeluid van zangeres Adrianne Lenker in combinatie met de uiteenlopende thema’s van hun muziek garanderen dat je in een uur tijd even alle mogelijke emoties zult voelen. Van hoop (zoals op ‘Forgotten Eyes’), verdriet (‘Orange’), frustratie (‘Not’), tot ongecompliceerde blijdschap (‘Spud Infinity’). Tissues aangeraden.

Photo credit: Daan van der Burg / Festileaks

6. DJ Seinfeld > Job Jobse > Octo Octa b2b Eris Drew

Met zestig verschillende podia ben je op Sziget niet snel klaar met ontdekken. Maar op vrijdag hoef je de hele nacht maar op één plek te blijven staan: het Yettel Colosseum. Met opeenvolgende dj-sets van DJ Seinfeld, Job Jobse en Octo Octa b2b Eris Drew heeft het festival op dit podium een marathonsessie van een paar van de meest bekwame veteranen uit het vak gestrikt. Stuk voor stuk zijn dit ontzettende muzieknerds met een passie voor de kunst van het draaien en een grotere vinylcollectie dan menig platenzaak. Je bent bij hen in goede handen dus. De muzikale rode draad tussen de drie sets? Verwacht vooral veel nostalgische, sfeerverhogende houseklassiekers, afgetopt met een eetlepel disco en een theelepel trance en breakbeat.

7. Hollands nieuwe: Reanny en Might Delete Later

Al sinds jaar en dag is Sziget een belangrijke plek voor opkomende Nederlandse acts om hun talent met de rest van de wereld te delen. Dit jaar is geen uitzondering. Met een vlijmscherpe tong, opzwepende beats, onvermoeibare confidence en haar “goddess”-oorbellen in zet Amsterdamse rapper Reanny samen met haar MC Fuegoomamii elke zaal in vuur en vlam. Might Delete Later blinkt naast haar dansbare muziek uit in haar uitnodigende podiumprésence en charismatische interactie met het publiek. Eerder dit jaar wisten ze allebei al te overtuigen op showcasefestival Eurosonic Noorderslag 2024. De boeker van Sziget die ter plaatse was moet daar ook zo over gedacht hebben.

8. Kleurrijke overrompeling bij Magic Mirror

Al sinds 2011 is Magic Mirror dé vaste stek op Sziget waar de viering van LHBTI+-cultuur en -personen centraal staat. Het programma is erg divers: van educatieve paneldiscussies, vogueworkshops en danslessen, tot uitbundige cabaretshows, kolkende feestjes en een leger aan drag queens. Zowel lokale als internationale queer artiesten geven acte de présence; zo is ook het Nederlandse dragcollectief Drags of Anarchy van de partij. De rechten en zichtbaarheid van LHBTI+ mensen in Hongarije staan de laatste jaren steeds meer onder druk door nieuwe wetgeving, waardoor het belang van een veilige plek als Magic Mirror nog verder onderstreept wordt. Kom hier dus vooral langs om je authentieke zelf tot in den boze te vieren.

Janelle Monae
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

9. Janelle Monáe

In 2019 was Janelle Monáe de afsluiter van het Down The Rabbit Hole-weekend. Bezoekers waren laaiend enthousiast over de show met kekke outfits, glasheldere zang, strakke choreografie én een diepere laag door de boodschappen in haar muziek. Eerder deze zomer trad ze onder meer op Glastonbury op en liet ze zien dat ze al die elementen nog steeds perfect beheerst. Met haar nieuwste album The Age of Pleasure op zak mengt ze haar klassiekers als ‘Make Me Feel’, ‘Tightrope’ en ‘Pynk’ met nieuw werk als ‘Lipstick Lover’ en ‘Champagne Shit’. Op Sziget kunnen we een kleurrijke, strakke show mét een inhoud verwachten van dit multitalent.

beste optredens van Down The Rabbit Hole 2022
Photo credit: Kamiel Scholten / Festileaks

10. Goldband

De carrière van deze drie ex-stukadoors kent flinke hoogtepunten. In 2022 maakten ze hun zegetocht langs zo’n beetje elk groot Nederlands festival, waar ze iedere weide waar ze kwamen compleet afbraken. Goldband was dan ook onmiskenbaar dé festivalact van 2022. Het jaar erna doen de mannen hun kunstje nog eens over op de festivals waar ze in 2022 nog niet geweest waren. In 2024 staan er maar een handjevol festivals op de planning, te beginnen met het op één na grootste podium van Sziget. Dat wordt een mooie voorvertoning van de headlineshow die ze de week erna op Lowlands en Pukkelpop gaan geven.

Afgelopen juni brachten de heren hun tweede album Samen Tegen Elkaar uit. De recensies waren niet mals: het regende één en twee sterren-reviews. Extra interessant dus om te zien hoe de show op Sziget uit gaat pakken. Slaan de nieuwe nummers live ook plat, of maken ze het live weer als vanouds dubbel en dwars waar dankzij hun onuitputtelijke charisma? Oftewel: zet Goldband de zegetocht voort of niet?

Sziget 2019
Photo: Dianne de Kievit / Festileaks

11. Ontspannen op Sziget Beach

In Boedapest is het in augustus meestal rond of boven de dertig graden. Zoek je op een hete festivaldag wat verkoeling, dan is Sziget Beach de perfecte plek om even met de beentjes in het water te gaan. Ook als je behoefte hebt aan wat rust of even wil ontprikkelen is dit een goede plek om rond te hangen. In de ochtend kan je deelnemen aan een tai chi-sessie. ’s Middags staan er singersongwriters op het programma en in de avond kun je luisteren naar deep house-dj’s. Neem je handdoek en je badkleding mee en ga zeker even langs dit relaxte strand.

Foto: Thomas Heijligers / Festileaks

12. RAYE

Deze Britse zangeres heeft een ontzettend interessant achtergrondverhaal. Ze had een moeizame relatie met haar platenlabel, besloot toen zelf haar debuutplaat My 21st Century Blues uit te brengen en won daarmee in één avond zes BRIT Awards. Hierdoor mag ze samen met David Bowie, Michael Jackson en Oasis het record houden voor de meeste gewonnen BRIT Awards op één avond. RAYE gooide hoge ogen met haar memorable show op Lowlands 2023 en behaalde op Down The Rabbit Hole 2024 een mooie plek in de publieks-top 25. Met ijzersterke nummers als ‘Escapism.’, ‘Prada’ en ‘Ice Cream Man’ gecombineerd met een dijk van een stem, oprecht enthousiasme en speeches over belangrijke thema’s belooft het een hoogtepunt van Sziget te worden.

bks 2022 fontaines dc
Photo credit: Ian Geerts / Festileaks

13. Fontaines D.C.

Deze Ierse postpunkband is volgend jaar de gedroomde headliner van Best Kept Secret, staat later dit jaar in de AFAS Live, maar kun je nu al zien op Sziget. De ‘D.C.’ staat voor Dublin City, hoewel slechts één bandlid daadwerkelijk uit Dublin afkomstig is. Desondanks is de Ierse identiteit een belangrijk onderdeel van de muziek. Een show van Fontaines D.C. gaat verschillende kanten op: zo kan je moshen bij ‘Boys In The Better Land’, meeroepen met het gevoelig klinkende ‘In ár gCroíthe go deo’ en meedeinen op het dansbare nieuwe nummer ‘Starburster’. Op 26 augustus komt hun nieuwste album Romance uit, waarvan naast ‘Starburster’ ook de single ‘Favourite’ inmiddels verschenen is. Krijgen we op Sziget een voorproefje van de andere nieuwe nummers?

Budapest
Photo: Lesley de Keijzer

14. De stad Boedapest

Aangezien je op Sziget een compleet andere wereld binnengaat, zou je bijna vergeten dat het eiland ligt in een prachtige stad. In Boedapest is er ontzettend veel te zien en doen. De bruisende ruïnebars en bijzondere badhuizen zijn bijvoorbeeld erg populair. Voor liefhebbers van mooie architectuur zijn bezoekjes aan het prachtige parlementsgebouw, het Vissersbastion en de Matthiaskerk aan te raden. Daarnaast is het City Park een aanrader als je even behoefte hebt aan natuur en schaduw. Het programma begint op Sziget in de middag, waardoor je ’s ochtends prima de stad kan gaan verkennen.

15. Fred again.. b2b Four Tet b2b Skrillex?

Tot slot een ’tip’ die vooralsnog op pure speculatie gebaseerd is. Vorig jaar sloegen Fred again.., Skrillex en Four Tet onder de noemer ‘Pangbourne House Mafia’ de handen ineen met een paar spontaan opgezette back-to-back dj-sets. Het resultaat was verrassend goed: drie elektronische artiesten met elk een volkomen ander geluid en muzikale achtergrond die samen toch een coherente en vooral vermakelijke show wisten te geven. De hype was hierna zo groot dat het trio werd gevraagd als headliner in te vallen op Coachella 2023, nadat Frank Ocean op het laatste moment uitviel. Ook kondigden ze drie dagen van tevoren een enorme show in Madison Square Garden aan, dat in minuten uitverkocht. De show werd een once-in-a-lifetime rave genoemd.

Na dit succes is de vraag al een flinke poos: waar duiken Fred, Sonny en Kieran op voor hun volgende gezamenlijke optreden? Het antwoord zou “Boedapest” kunnen zijn. Niet alleen staan de heren alledrie op de line-up van Sziget, ze treden alledrie op dezelfde dag én direct na elkaar op. Is hier ruimte voor een verrassingsact? Misschien blijft het bij een bezoekje van de andere twee tijdens één van hun individuele sets. Misschien organiseren ze iets in Boedapest zelf. Of misschien gebeurt er niets. Voor nu is het een kwestie van koffiedik kijken. Als er meer bekend wordt, lees je er uiteraard over bij Festileaks.

Bron: https://clashfinder.com/s/sziget24/

Sziget Logo

Sziget 2024

Locatie
Hongarije
Boedapest, Hongarije
Datum 7-12 augustus 2024
Line-up
Kylie
Halsey
Liam Gallagher
Tickets Niet meer beschikbaar.