Festivalrapport: Graspop 2016 breekt eigen records

Ieder jaar wordt het rustige Dessel wakker geschud door een denderende dubbele bas, gillende gitaren en vernietigende vocalen. Dit jaar zakten ruim 150.000 liefhebbers van ‘het zwaardere werk’ af naar België voor de natste én meest bezochte editie van Graspop. Festileaks was aanwezig en vroeg ruim 100 rockers en metalheads naar hun mening over het festival.

Programma: 8,4

image3

Tijdens de 21e editie van Graspop waren maar liefst 106 acts uit de hardrock- en metalwereld te vinden op de zes podia die het festival telt. De line-up was ontzettend divers en de organisatie wist met een tijdschema op de proppen te komen waar de festivalgangers zeer tevreden over waren. Dit jaar sierden legendarische bands zoals Black Sabbath, Twisted Sister en Iron Maiden het affiche, werden headbangers op hun wenken bediend door thrashgiganten Megadeth, Slayer en Anthrax, en werd er gemosht bij de nieuwe helden van Volbeat, Trivium en Bullet For My Valentine. Het randprogramma in de vorm van kermisattracties, het Classic Rock Café, een Belgische bierbar en een metal markt biedt genoeg vertier. Laatstgenoemde bevond zich deze editie echter buiten het festivalterrein, waardoor ‘even snel een rondje door de kraampjes’ er niet altijd in zat. Volgens een aantal een gemiste kans.

Sfeer: 8,2

image1

Knallen in de pit, kansloos proberen de vocalen van Bruce Dickinson te evenaren of je laten gaan bij de campingfeestjes; op Graspop kan en mag vrijwel alles. “We’re gonna play the most satanic shit ever!” riep de zanger van Skindred het publiek toe. Vervolgens zet de band een eigen versie van Justin Bieber’s ‘Sorry’ in en er breekt een gigantische moshpit uit. Dessel zag letterlijk vier dagen zwart van het festivalpubliek. Maar hoe duister ze er soms ook uitzien; deze gitaarliefhebbers zijn ontzettend sympathiek. De enige boze gezichten die je op het festival ziet, zijn te vinden op de bandshirtjes van menig metalhead. Deze drukbezochte editie was eveneens de natste editie ooit. Met name de eerste dagen was het wisselvallige weer iets dat de sfeer niet ten goede kwam. Op de drukke zondag konden bezoekers de poncho’s achterwege laten en in het (nog zeldzaam aanwezige) gras van Graspop liggen. Het aboslute hoogtepunt kwam tijdens het optreden van slotact Twisted Sister. Publieksfavoriet ‘We’re Not Gonna Take It’ galmt nog heel lang na over festiwalweide Stenehei terwijl festivalgangers al springend op de tafels hun laatste biertjes opdrinken om vervolgens hun tent of auto op te zoeken.

Aankleding: 7,3

Graspop aankleding

Laat de muziek de boventoon voeren, moet de organisatie gedacht hebben. De aankleding van het festival is net zo strak als de muziek en kent weinig poespas. In lijn met voorgaande jaren draagt met name het aanzicht van de aan elkaar gelegen hoofdpodia en het randprogramma bij aan de aankleding van het festivalterrein, waarbij de bar met speciaalbier en het nieuwe Foodtruck Fest leuke sfeermakers zijn. Ook is er net buiten het festivalterrein een aantal leuke toevoegingen te vinden in de vorm van bijvoorbeeld een oxygenbar en een barbier.

Geluidskwaliteit: 7,6

image6

Rock, metal en een luid volume lijken onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Maar Graspop bewijst dat dat niet hoeft. Menig bezoeker merkt op dat het volume een stuk zachter lijkt dan voorheen (of ging het vorig jaar tóch te hard?). Over de gehele festivalweide is de volumeverdeling zoals altijd goed: wanneer je bij de Marquee aankomt is er geen storend muzikaal geweld hoorbaar vanuit andere nabijgelegen podia. Dit principe gaat overal op. Wel mag de balans zo nu en dan wat beter zijn: soms vielen vocalen weg in de mix. O ja, en die grandioze gitaarsolo’s mogen er toch best wat harder uitvliegen!

Eten en drinken: 7,8

Graspop eten

Het festivalterrein is compleet omringd met eet- en dranktenten. Hierdoor heb je binnen no-time je biertje, frietje of wok. Wil je iets anders dan traditioneel festivalvoer? Dan kun je terecht bij het Foodtruck Fest, een pleintje met overdekking en indrukwekkende foodtrucks. Hier kunnen vleesliefhebbers hun hart ophalen met onder andere spareribs en kunnen vegetariërs genieten van diverse salades. Graspop biedt genoeg keus, maar daar tegenover staat dat je munten er snel doorheen vliegen. De festivalgangers mogen zelf geen eten meenemen naar het festivalterrein en het festivaleten is soms wat aan de dure kant.

Bereikbaarheid: 7,0

IMG_1105 (1)

Graspop is prima bereikbaar en ook aan mindervalide rock & rollers die willen komen crowdsurfen is gedacht. De wegen rondom het festivalterrein zijn (ja hoor, onze zuiderburen kúnnen het wel) prima en het festival is omringd door weilanden die dienen als parkeervelden. Ook rijden er zoals altijd shuttlebussen om mensen te vervoeren tussen het terrein, Metal Town en het centrum van Dessel. Helaas werden door het slechte weer 9.000 van de 10.000 parkeerplaatsen onbruikbaar verklaard. De organisatie wist dit goed op te vangen door in de nabije omgeving bijkomende parkeervelden inclusief vervoer van en naar het festivalterrein (!) te regelen. Helaas reed dit vervoer niet tot laat en moesten bezitters van een dagticket na de laatste headliner nog een flink stuk lopen naar hun auto.

Camping: 6,5

image4

Graspop kent het zogenaamde Metal Town, waar je festihuts en staplaatsen voor tenten en caravans kunt huren, én een camping direct gelegen aan het festival. Laatstgenoemde is enkel toegankelijk voor mensen die met een tent willen overnachten. Normaliter is deze camping ideaal om vanaf het festival direct je tent in te rollen. Maar vanwege het slechte weer hadden velen bij nader inzien liever op Metal Town gebivakkeerd. De festivalcamping was voor een groot deel één modderpoel, waar de organisatie tevergeefs nog het beste van probeerde te maken door vrachtwagens hout te laten strooien. Er werd dus wel gewerkt om het de festivalgangers zo comfortabel mogelijk te maken, maar dit mocht niet altijd baten. Het weer is natuurlijk niet te beïnvloeden door de organisatie, maar aan de grootte van de camping kan wel gewerkt worden: “Wanneer je op vrijdag aankomt is er haast geen ruimte meer op de camping, waardoor je je tent aan het gangpad moet opzetten”. Een aandachtspuntje voor de organisatie.

Sanitair: 7,2

image2

Op het festivalterrein vind je toiletgebouwen met drinkbaar water die netjes worden schoongehouden. Enkel bij het middenstuk van het hoofdveld hadden wat meer wc’s mogen staan, met name voor vrouwen. Daarentegen zijn de plasbakken vooraan bij de twee hoofdpodia ontzettend fijn: “Plassen en weer pitten … na een toiletbezoekje sta je zonder problemen weer bij je vrienden”. Ook op de camping zijn er toiletgebouwen met goede douches en wc’s. Deze gebouwen staan echter aan één kant van de camping en door de slecht te bewandelen modderige campingpaden en sporadische drukte besluiten sommige kampeerders liever de nabijgelegen bosjes of dranghekken op te zoeken.

Mobiel netwerk: 8,4

IMG_1094

Ja hoor, bonuspunten! Het mobiele netwerk is vrijwel overal goed en ook de buitenlandse festivalgangers hebben goed internet en telefoonbereik. Bellen en sms’en gaat moeiteloos en het gebruiken van mobiele data verloopt veelal vlekkeloos. De gratis WiFi die op sommige plaatsen te vinden is, wil daarentegen niet altijd meewerken doordat te veel mensen er gebruik van proberen te maken. Op het terrein zijn ook oplaadpalen geplaatst, waar je gratis je telefoon kunt opladen. Veel festivals kunnen hier nog van leren, Graspop heeft het zeer goed voor elkaar.

Het weer: 6,5

Graspop

Het grootste minpunt van het festival was het druilerige weer. Het was gelukkig lang niet zo erg als op Rock am Ring, maar ook Graspop zat het dit jaar niet mee. Het festival had vooral de eerste twee dagen te kampen met regenachtig weer. Daardoor ontstonden er op de camping en op het festivalterrein flinke modderpoelen. De ene festivalganger baalde hier als een stekker van, maar de andere kon het niet laten om een flinke aanloop te nemen en al buikschuivend zijn tent in te vliegen. De rockers lieten zich niet kennen en de muziek won het van de weergoden die op de laatste festivaldag goedgezind bleken: Graspop 2016 werd uiteindelijk verdiend afgesloten met een zonnige festivaldag.

Festivalrapporten 

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van Festivalrapporten. We vragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan tien vaste categorieën en presenteren de gemiddeldes. Op die manier kunnen we aan het eind van het jaar concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Check de voorgaande festivalrapporten of bekijk alle winnaars van 2015.

Eerder dit jaar…

Graspop Metal Meeting Logo

Graspop Metal Meeting 2023

Locatie
België
Dessel, België
Datum 15-18 juni 2023
Line-up
Gojira
Ghost
Parkway Drive
Gojira, Ghost, Parkway Drive +106 meer
Tickets Dagkaarten vanaf €119. Combitickets vanaf €299. Kopen