De Pearl Jam-bevestiging voor Pinkpop 2018 lijkt nog slechts een formaliteit. Maar toch: de afgelopen tien jaar stond de band uit Seattle vaker wel dan niet op de geruchtenlijstjes, en telkens kwam het er toch niet van. Waarom ging het de vorige keren toch steeds mis?  

De kans dat Pearl Jam eindelijk weer op Pinkpop staat is groter dan ooit tevoren. Eerder somden we alle hints naar een Europese (festival)tournee van Pearl Jam op. Maar: aangezien de Amerikaanse rockband niet aangekondigd is, kan er nog een hoop misgaan. Dat leren we wel uit het verleden.

Festileaks Forum-moderator Dennis zette alle redenen op een rijtje waarom een Pearl Jam performance op Pinkpop toch nooit doorging in het laatste decennium.

2007

Iedereen wist het zeker: Pearl Jam kwam naar Pinkpop 2007. De bevestiging van Jan Smeets leek ook toen nog slechts een formaliteit. Uiteindelijk kwam het er nooit van. De reden, zo leerden we later: daddy issues. Twee van de bandleden verwachtten hun kind in het weekend van Pinkpop. De band was daarom overal door Europa op festivals te zien – waaronder op Rock Werchter – maar niet op Pinkpop. Het Nijmeegse Goffertpark werd gekozen als alternatieve locatie.

2010

Al tijdens Pinkpop 2009 kwamen de geruchten over een optreden van Pearl Jam op Pinkpop 2010. Speciaal voor de band werd het festival toen vervroegd. De bevestigingen voor de Europese festivals stroomden binnen: onder andere Rock Werchter, Bilbao BBK en Main Square. Maar wederom bleef Pinkpop uit. Tot opnieuw het Nijmeegse Goffertpark werd aangekondigd voor Eddie Vedder en co. Wat er precies mis ging weten we nog steeds niet. Smeets ontkende later in een interview met LiveXS magazine dat er ooit gesprekken waren geweest met Pearl Jam.

2012

In 2012 deed Pearl Jam opnieuw een tour door Europa. Met jawel, Rock Werchter. Pinkpop verloor dit keer de strijd doordat de Ziggo Dome toen net was geopend en de band graag de eer wilde hebben om als eerste internationale band hier te spelen. Onderhandelingen tussen de band en de organisatie van Pinkpop werden wederom ontkend door Jan Smeets, met de reden dat de band wel eerst een nieuw album zou moeten uitbrengen om in Landgraaf te spelen. Ja ja…

2014

Moeten we nog zeggen dat de Europese tour van Pearl Jam in 2014 wel langs Rock Werchter ging? Afijn, ook een optreden op Pinkpop leek er dit jaar toch echt van te komen. De band lag zo goed als vast, maar één van de kinderen van de bandleden gooide roet in het eten: door een examenuitreiking werd de tournee een week uitgesteld. Daardoor kwam de band pas na Pinkpop naar Europa. Voor de locatie werd uitgeweken naar de Ziggo Dome.

2016

De geruchten over een tour in 2016 waren er opnieuw in overvloed. Waarschijnlijk was dit het jaar waarin Pinkpop het dichtst bij een aankondiging kwam. Mojo-boeker Leon Ramakers vertelde dat Pearl Jam wederom geboekt was voor het festival, maar na de aanslagen in de Bataclan in Parijs niet meer naar Europa durfde te komen. Een aankondiging kwam er dan ook nooit. Dat maakte toen wel de weg vrij voor Paul McCartney.

2017

De tour die in 2016 werd afgezegd, zou worden goedgemaakt in 2017. Jan Smeets bevestigde de band in een enthousiast moment al voor Pinkpop 2017. Maar helaas, die tour ging wederom niet door, volgens de geruchten vanwege de aanhoudende terreurdreiging in Europa. Jan Smeets vertelde bij Festileaks destijds het slechte nieuws en maakte bekend enorm te balen van zijn onterechte aankondiging voor Pinkpop 2017.

2018…?

We hopen heel erg dat 2018 niet in dit rijtje hoeft worden toegevoegd. De afgelopen maanden schreven we al veel over de geruchten over Pearl Jam op Pinkpop. Het lijkt er toch écht op dat die bevestiging er aan zit te komen. En wel op zeer korte termijn. Maar zeker weten? Dat doen we toch pas echt zodra Jan Smeets het ons vertelt…

Het geruchtenoverzicht voor 2018:

Stay tuned! Wil jij het grootste nieuws als eerste weten? Download dan nu de app en ontvang een melding bij het belangrijkste nieuws!

Pinkpop 2018

Pinkpop wordt komend jaar gehouden van 15 tot en met 17 juni. Dat is twee weken later dan vorig jaar en wederom niet tijdens Pinksteren. Dit jaar is Foo Fighters de eerste naam die het festival bekendmaakte, Bruno Mars volgde enkele dagen later. Het volledige affiche van het festival wordt op 21 februari bekendgemaakt tijdens de jaarlijkse perspresentatie in Paradiso. De voorverkoop start drie dagen later: op 24 februari kun je voor het eerst proberen een ticket te bemachtigen.

 

Op de hoogte blijven van het laatste festivalnieuws?

Abonneer je dan op onze Festival Nieuwsbrief! Elke week ontvang je de belangrijkste updates in één handig overzicht in je mailbox. Daarnaast ontvang je als abonnee speciale festivaltips en kun je meespelen met exclusieve winacties voor te gekke festivalprijzen.