Festivalrapport: Kaplaarzen, voetbal en de beste acts van het seizoen op Rock Werchter 2016

Afgelopen weekend was het ein-de-lijk zo ver: Rock Werchter 2016! Vier dagen lang was het genieten geblazen in de prachtige Belgische festival-weide. Festileaks was er uiteraard bij en vroeg ruim 100 festivalgangers naar hun mening. Wat ging er goed en wat kan beter?

Line up: 8

rw2016825x200
Klik voor de complete line-up

Met hele diverse headliners en een nog diversere dagprogrammering waarvoor je je tent (relatief) vroeg uitkwam, was het affiche van Rock Werchter dit jaar wederom écht een plaatje. De machtig mooie namen brachten ook een hoop lastige clashes met zich mee. Sprintrecords werden verbroken door bezoekers die geen noot wilden missen van hun grote helden. Een meevaller: door de aankondiging van een Europese tour voor de Red Hot Chili Peppers, werd het voor vele twijfelaars aantrekkelijk om tóch naar Tame Impala te gaan. Van een lege tent was verder ook geen moment sprake, evenals van een leeg veld tijdens een plensbui. Over de vraag wie er ontbraken was iedereen het unaniem eens. “Pearl Jam & Foo Fighters” luidde het in meerdere accenten.

Sfeer: 8.4

Zoals ieder jaar trokken bezoekers van verschillende nationaliteiten naar Werchter om er gezamenlijk een feest van te maken. De sfeer was daardoor, zoals ieder jaar, subliem. Bij zowel intieme concerten in de tent als flinke springpartijen bij de mainstage leek het publiek één geheel. Net als twee jaar geleden speelde voetbal weer een grote rol in de algehele sfeer van Rock Werchter. Gelukkig drukten tegenvallende uitslagen de pret niet. De camping bleef gesierd met zwart, geel en rode vlaggen, maar iedere afwijkende kleur was ook meer dan welkom.

Aankleding: 7.2

De aankleding was niet spannend, maar dat bleek juist een voordeel. Door de omheining van de mainstage en de binnenkant van de tenten simpel te houden, springen de acts er des te meer uit. Altijd leuk en sfeervol was wederom de festivalmarkt, waar schoenen, tassen en babykleding voor op the Hive verwekte kinderen konden worden aangeschaft. De drie grote overdekte tenten op de picknickplaats werden goed benut, vooral tijdens de regen. Nergens anders zitten duizenden bibberende poncho’s er zo gezellig bij als in Werchter.

Geluidskwaliteit: 7.7

Oordoppen waren geen overbodige luxe, zelfs niet voor bezoekers die zich rustig terugtrokken bij de bomen achterop het veld. Het geluid bij de mainstage reikte namelijk tot ver buiten het festivalterrein, en ook het geluid van de Barn en KluB C denderde tot ver buiten de ingangen. Tot ergernis van Paul McCartney, die het publiek attendeerde op de bas van Sigma’s live-set die tijdens zijn optreden af en toe goed te horen was. Niet te schel, niet te hard, niet te zacht, precies genoeg bas: op overlapping van podia na was er niets te klagen!

Eten en drinken: 7.6

Wat drinken betreft, wordt hoofdsponsor Jupiler nog altijd met open armen ontvangen. Verder was ook de wijnbar erg in trek. Was het niet vanwege de gratis olijven, dan was het wel vanwege het grote assortiment: naast wit, rosé en rood was er zelfs de mogelijkheid om compleet decadent aan de Cava te gaan. Verder waren er cocktails, sapjes, melk en natuurlijk een halve liter spa in een flesje (met dop!) voor slechts één bon. Wat eten betreft: oesters, falafel, pasta, hotdogs met zuurkool, paella, churros, (yoghurt)ijs, friet met stoofvlees en nog meer oesters. Wie zijn bonnen in de voorverkoop had ingeslagen, was tevreden. Wie zijn bonnen pas op het terrein aanschafte, was tevreden met het aanbod, maar wat minder met de prijs. Wie je 2,50 per bon had betaald, vond de prijs “normaal voor een festival”. Wie 3 euro had neergelegd, lette net iets beter op zijn aankopen. Niet onbegrijpelijk.

Bereikbaarheid: 5.1

Met een aantal hele natte weken achter de rug, hebben de festivals het deze maand zwaar. Niet alleen wat het vrijhouden van het terrein betreft, maar vooral het vrijhouden van de weg er naartoe. De organisatie van Rock Werchter riep iedereen op het om met het openbaar vervoer te komen en was zelfs genoodzaakt om bezoekers met een dagkaart ver buiten Werchter te laten parkeren, om vervolgens met een pendelbus richting het terrein te gaan. Het openbaar vervoer leek uiteindelijk prima geregeld: pendelbussen waren ruim aanwezig en brachten de bezoekers dichtbij het terrein. Automobilisten werd het een stuk lastiger gemaakt: de communicatie tussen de verkeersregelaars en de organisatie verliep uitermate slecht. Niemand was echt op de hoogte van de situatie, wat resulteerde in een kilometerslange file in het dorp. Wateroverlast is natuurlijk overmacht, maar er kan wellicht geïnvesteerd worden in een goed arsenaal aan walkietalkies.

Camping: 6.5

Door de grote diversiteit in campings bij Rock Werchter waren de meningen zeer uiteenlopend. Bezoekers van the Hive wisten vaak nog enigszins hun hachje te redden door zichzelf op de houtsnippers te plaatsen, hoewel er op de grootste camping ook veel mensen in de modder eindigden. Een stel uit Lille wist te vertellen dat hun tent op camping B 10 centimeter onder water stond. Bezoekers die gelukkig wel droog stonden, ergerden zich enorm aan de diepe modderpoelen die looppaden moesten voorstellen. Een positieve bijwerking van het weer: het leek er op dat veel mensen de camping vermeden, waardoor er ruimte zat was om je tentje uit te stallen. Verder waren de wc’s op de camping een drama, vooral door de klodders modder die bezoekers mee naar binnen brachten. Ze werden daarnaast niet tot nauwelijks geleegd, wat het toiletteren na de eerste dag toch een vrij ranzige behoefte maakte. Een hele primitieve kampeerervaring dus.

Toiletten: 7.5

Sinds vorig jaar bevinden er zich enkel nog doorspoeltoiletten in plaats van dixies op het terrein van Rock Werchter. Op het festivalterrein waren de toiletten in ruime getale aanwezig. Bovendien werden ze regelmatig schoongemaakt. Vooral de vloer in de toiletten kleurde snel bruin dankzij de meegebrachte modder. De toiletten op de camping vielen zoals eerder genoemd heel erg tegen, wat het gemiddelde toch omlaag sleept.

Mobiele netwerk: 7.4

IMG_3484

Belgische providers draaien ieder jaar op volle toeren tijdens het festival, en dat wierp dit jaar wederom zijn vruchten af. Je hebt overal bereik en met een beetje geluk zelfs 4G internet. De wifi valt tegen, deze is ongeveer net zo betrouwbaar als de wifi in de trein. Provider Proximus bood ook nog eens een hoop mogelijkheden om je batterij vol te houden. Op het terrein waren een aantal oplaadpunten aanwezig, inclusief snoeren en usb-poorten. Op zowel het festivalterrein als the Hive was een kraam waar tegen 5 bonnen borg mobiele opladers konden worden gehuurd. Ideaal geregeld!

Het weer: 5.4

FullSizeRender

Tja, wat zullen we zeggen. Na de horrorverhalen van Glastonbury en Graspop viel het mee, maar Rock Werchter is nou eenmaal verwend wat zonnestralen betreft. Gelukkig kwam er naast een hoop plensbuien en continue bewolking af en toe en beetje zon door, maar dat voorkwam niet dat er meer regenlaarzen en poncho’s het terrein aandeden dan korte broeken en sneakers. Wie wél besloot om zijn sneakers aan te trekken, kon deze al vrij snel achterlaten op de festivalmarkt, waar een herdenkingsplaats was ingericht voor schoenen die Rock Werchter niet overleefd hadden. En dat waren er veel.

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van Festivalrapporten. We vragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan tien vaste categorieën en presenteren de gemiddeldes. Op die manier kunnen weer aan het eind van het jaar concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Check de voorgaande festivalrapporten of bekijk alle winnaars van 2015.

Eerder dit jaar…

Rock Werchter Logo

Rock Werchter 2023

Locatie
België
Werchter, België
Datum 29 juni - 2 juli 2023
Tickets Kopen