Met nog minder dan een maand te gaan, is het aftellen naar Pinkpop 2018 in volle gang. In gesprek met Festileaks vertelt directeur Jan Smeets over de laatste voorbereidingen.

“Ja natuurlijk, ik heb er zin in”, zegt Smeets. De festivaldirecteur heeft vertrouwen in goed weer tijdens het Pinkpop-weekend: “We hebben dit voorjaar immers al zo’n 3 zomers achter de rug”. Dat wordt dus weer smeren geblazen, als het aan Smeets ligt. In de week voor het festival vind je op onze site het weeradvies voor het Limburgse festival.

Momenteel worden de laatste puntjes op de i gezet voor Pinkpop 2018. Zo werd onlangs het campingprogramma bekendgemaakt. Daarnaast laat de festivaldirecteur weten dat er nog gepuzzeld wordt met de invulling van het terrein; betreffende de randprogrammering en diverse eettentjes. Over de prijzen van consumptiebonnetjes kan hij nog niks zeggen: “Daar moet nog een flinke rekensom op losgelaten worden.”

Programma

Met één van de duurste affiches ooit heeft Pinkpop 2018 voor iedere bezoeker meer dan genoeg goede artiesten om te gaan zien. Naar welk optreden Jan Smeets zelf het meest uitkijkt, weet hij nog niet helemaal zeker. Eerder liet hij wel weten het meest trots te zijn op de boeking van Pearl Jam. Na meerdere malen naast de band te hebben gegrepen, staan ze de komende editie eindelijk weer op het festival.

Foo Fighters staat komend jaar ook weer op de planken in Landgraaf, nog een band waar Smeets eerder pech mee had. Enkele dagen voordat de band Pinkpop 2015 af zou sluiten, brak zanger Dave Grohl bij een val van het podium zijn been. Door de breuk was de Amerikaanse band genoodzaakt het optreden af te zeggen.

Eerder deze maand maakte Grohl opnieuw een flinke val, ditmaal zonder ernstige consequenties. Mr. Pinkpop bleef kalm rondom het nieuws: “Het is snel langs me heengegaan, maar het viel gelukkig mee”. Over een eventuele vervanger werd dan ook nog niet nagedacht. “Triggerfinger staat dit jaar al op het programma,” lacht hij. (Triggerfinger verving Foo Fighters in 2015, red.)

Man-vrouwverhouding op festivalpodia

(c) Koen Keppens

De laatste jaren komt de verhouding tussen mannelijke en vrouwelijke artiesten op festivalpodia steeds vaker aan bod in de muziekmedia. Zo rekende Pitchfork onlangs uit dat in 2018 ongeveer 7 van de 10 festivalacts volledig uit mannen bestaat. Daarentegen is het podium slechts tijdens 2 van de 10 festivaloptredens volledig door vrouwen bemand. Inmiddels hebben zo’n 50 internationale festivals gepleit om vanaf 2022 een 50/50 balans te hebben.

Ook Jan Smeets is deze discussie opgevallen. Pinkpop heeft dit jaar een redelijk gebalanceerde lineup, hoewel dit vooral in de hogere regionen van het affiche minder duidelijk is. Met uitzondering van Jessie J, Miss Montreal en Oh Wonder (foto) bestaan de 24 grootste acts volledig uit mannen.

We vroegen Smeets naar zijn kijk hierop: “Over het programma van Pinkpop wordt altijd tot op de laatste artiest uitgebreid gediscussieerd. Of deze artiesten man of vrouw zijn, is bij deze gesprekken niet aan de orde. Het gaat ons erom dat we goede acts boeken, die ook relevant zijn.”

Pinkpop 2018

Foto: Bart Heemskerk (Pinkpop 2017)

Pinkpop 2018 vindt plaats van 15 t/m 18 juni in Landgraaf. Het festival viert dit jaar zijn 49e editie. Op het affiche prijken acts als Pearl JamFoo Fighters en Bruno Mars bovenaan. Ook zullen Snow Patrol, Jessie J en Bløf een optreden geven. Tickets voor het hele weekend kosten dit jaar €220,- (excl. servicekosten). Als je slechts een dagje wilt doen, kost dat je €100. Voor meer informatie over het festival kun je terecht op de website van het festival, of de festivalpagina op Festileaks.

Op de hoogte blijven van het laatste festivalnieuws?

Abonneer je dan op onze Festival Nieuwsbrief! Elke week ontvang je de belangrijkste updates in één handig overzicht in je mailbox. Daarnaast ontvang je als abonnee speciale festivaltips en kun je meespelen met exclusieve winacties voor te gekke festivalprijzen.