De line-up van Pinkpop 2019 in statistieken

Foto: Bart Heemskerk (Pinkpop 2018)

De volledige line-up van Pinkpop 2019 is bekend: tijd om het programma eens onder de loep te nemen aan de hand van een aantal statistieken. Zo zetten we op een rijtje wie voor de eerste keer op het Limburgse festival te zien is, wat de man-vrouw verdeling is en wie de echte Pinkpopveteranen zijn.

Eerste keer Pinkpop of stamgast?

Anouk

31 van de 59 acts maken hun debuut op Pinkpop 2019. Niet alleen de kleine namen zijn voor het eerst te zien op de weide in Landgraaf, ook grote artiesten zoals Armin van Buuren, Mark Ronson, The 1975 en Jamiroquai doen voor de eerste keer het Limburgse festival aan.

Dit jaar zijn er ook een heleboel acts die we al eens een keertje aan het werk zagen op het festival. Anouk is koningin Pinkpop en keert voor de zevende keer terug. Krezip volgt op de voet: de band maakt in juni voor de zesde keer zijn opwachting.

Voor Lenny Kravitz, White Lies en Rowwen Hèze is het de vijfde keer dat ze op het podium staan. Ook Elbow, Bastille, Golden Earring en The Kooks zijn niet vies van Pinkpop; deze heren staan allemaal voor de vierde keer op het festival.

Vrouwen op het podium

Fleetwood Mac
Foto: Polaris

Met Fleetwood Mac heeft Pinkpop een headliner van formaat. De band, met onder meer frontvrouw Stevie Nicks en toetsenist Christine McVie, sluit maandag 10 juni het festival af. Toch komt Pinkpop qua man-vrouwverdeling nog lang niet in de buurt bij bijvoorbeeld Primavera Sound. Het Spaanse festival heeft dit jaar een line-up met een 50/50 man-vrouwverdeling. In het geval van Pinkpop zijn dit jaar iets minder dan 30% van de artiesten op het affiche vrouw, met onder meer Anouk, Krezip en Coely op het programma.

Land van herkomst

die antwoord
Die Antwoord

Ook hebben we eens gekeken naar waar de meeste artiesten vandaan komen. Zo komen er heel wat groepen van ver. Onder meer Die Antwoord (Zuid-Afrika) en Coldrain (Japan) zijn een tijdje onderweg.

Het Verenigd Koninkrijk wordt het meest vertegenwoordigd, met zo’n 44% van de line-up van Pinkpop. Jan Smeets geeft ook de Nederlandse acts zoals Krezip, Anouk en Golden Earring een plaats op het affiche. Op de derde plek staat de VS, met artiesten als Lenny Kravitz en Halestorm. Coely en Bazart zijn dan weer de enige twee Belgische acts.

Weetjes

Foto: Starsquid

Krezip doet voor de 50e Pinkpop-editie een reünie. Ook staan ze drie keer in de Ziggo Dome, waarvan twee shows al volledig uitverkocht zijn.

De jongste artiest die dit jaar op Pinkpop staat is AU/RA. De zangeres is nog maar 16 jaar oud. AU/RA is zondag 9 juni te zien op Stage 4. De oudste artiest daarentegen is Christine McVie (76), die als toetsenist van Fleetwood Mac het festival afsluit op maandag 10 juni.

Golden Earring stond ook op de eerste editie van Pinkpop (1970). Vijftig jaar later is de band opnieuw te zien op het Limburgse festival. Deze keer staan ze op zaterdag 8 juni op de IBA Parkstad-stage.

Voor de 50e editie had Jan Smeets graag Coldplay of The Police op het affiche gezien. Deze wens ging echter niet door. Wel staat de Gitarist van The Police in het Pinkpop-up museum.

Er staat dit jaar ook een covergroep op Pinkpop. The BossHoss is een Duitse band die uitsluitend rock- en popliedjes covert. Deze steken ze maar al te graag in een country-jasje. De groep is te zien op maandag 10 juni in de IBA Parkstad-stage.

Ook kun je naar onze tweewekelijkse podcast luisteren. Hier doorlopen we nog eens de volledige line-up van Pinkpop 2019.

Pinkpop 2019

Foto: Bart Heemskerk (Pinkpop 2018)

In 2018 prijkten Pearl JamFoo Fighters en Bruno Mars op de line-up van de 49e editie van het festival in Landgraaf. Dit jaar viert Pinkpop haar vijftigste verjaardag, en het volledige affiche is inmiddels bekend: Mumford & Sons, The Cure en Fleetwood Mac zijn de headliners. Het festival vindt plaats in het pinksterweekend: 8, 9 en 10 juni 2019. De kaartverkoop gaat zaterdag 16 maart van start.

Ben je nieuwsgierig geworden naar Pinkpop? Check in ons festivalrapport wat bezoekers van de afgelopen editie vonden. Beluister uiteraard ook onze Spotify-playlist van de aankomende editie om alvast in de stemming te komen.

Pinkpop Logo

Pinkpop 2025

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 20-22 juni 2025
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen